Przetwornik Analogowo cyfrowy

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Daniel Z.
-

Przetwornik Analogowo cyfrowy

Post autor: Daniel Z. » 15 maja 2009, 13:33

Mam pytanie jak podłączyć przetwornik analogowo cyfrowy w układzie z mikrokontrolerem 8051 tak aby mozna było odczytać wartośc jaka przechodzi przez rezystor o zmiennej rezystancji i przesłąć te dane do mikrokontrolera.

P.S. Niedługo dołącze screenshota układu.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 maja 2009, 10:56

Do układów z rodziny 51 można go podłączyć do linii IO, jednak zalecane jest wpięcie się w przestrzeń adresową pamięci.
Pomiar rezystancji powinien być przeprowadzony źródłem prądowym i miernikiem napięcia (przetwornikiem). Jeśli będzie to typowy rezystancyjny dzielnik napięcia o jednym stałym rezystorze i drugim badanym, to trzeba będzie przeliczać napięcie na rezystancje przy użyciu nieliniowej charakterystyki zmian.
Do tego dochodzi tolerancja elementów i różne nieliniowości, więc będzie to tylko pomiar przybliżony, a nie dokładny.

Daniel Z.
-

Post autor: Daniel Z. » 16 maja 2009, 13:39

Projektuje płytkę w proteusie i potrzebuje podłączyć przetwornik analogowo cyfrowy tak aby przekazać dane do mikrokontrolera

układ na dole jeszcze nie wszystko jest ale INT0 będzie zajęte

http://www.divshare.com/download/7400487-4b7

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 maja 2009, 14:44

Pod tymi adresami ( link 1 link 2 ) znajdują się przykłady wykorzystania procesora 8051.
Z tego, co mi wiadomo (a mogę się mylić) w układach prototypowych zalecana jest praca z zewnętrzną pamięcią programu (ponieważ pamięć wbudowana jest jednorazowego programowania).

Daniel Z.
-

Post autor: Daniel Z. » 16 maja 2009, 19:50

ja to projektuje tylko do projektu na zajęcia wiec płytki nie robię fizycznie

[ Dodano: 2009-05-19, 15:04 ]
Mam pytanie mam przetwornik analogowo/cyfrowy MCP3221 i na nóżkę AIN podłączam napięcie mierzone i jak podłączyć SCL i SDA ??

Czy można podłączyć je do zwykłego portu szeregowego np. P1.0 i P1.1 ??

ODPOWIEDZ