Zakupiłem zestaw AVT2250 (Mikrokomputer edukacyjny z 8051) i samodzielnie go zmontowałem mimo, iż w zestawie brakowało kilku elementów. Zmontowałem go ze szczególną starannością sprawdzając poprawność lutów miernikiem. Mikrokomputer zadziałał od pierwszego włączenia. Przeszedł poprawnie test po naciśnięciu klawisza "9". Zabrałem się do wykonywania pierwszej lekcji. I wtedy zauważyłem, że mikrokomputer działa nieco inaczej niż w opisie.
1. Są kłopoty z jego resetowaniem, czasem trzeba resetować go wiele razy, aby wszedł w stan gotowości do pracy (napis "- HELLO" po jednej sekundzie znika i zapala się kropka dziesiętna na pierwszym wyświetlaczu). Podczas resetowania najczęściej zapalają się litery i cyfry lub ich fragmenty na różnych wyświetlaczach lub napis "- HELLO", który nie zanika. Poza tym w trzecim od lewej strony wyświetlaczu poziome diody migają jednocześnie słabym światłem z częstotliwością wyższą niż 1 Hz, może dwa mignięcia na sekundę. Czy to jest normalne?
2. Wielokrotnie wykonywałem Ćwiczenie 1 z Lekcji 1. Po naciśnięciu klawisza EDIT i wybraniu adresu początkowego, następnie wprowadzałem nowe wartości komórek pamięci zgodnie z podaną w ćwiczeniu sekwencją. Po zakończeniu edycji okazuje się, że mikrokomputer nie zapamiętuje nowych wartości. Wszystkie zworki są ustawione zgodnie z instrukcją uruchomieniową oraz ćwiczeniem, tzn. JP3 na pozycji 8000h. Więc nie ma mowy o tym, aby adresy komórek leżały poza obszarem pamięci. Pierwotna wartość w komórkach od adresu 8000h do 8007h wynosi 07, niepowodzeniem kończy sie każda próba wprowadzenia nowej wartości pod te i inne adresy. Nie tylko przy pomocy funkcji EDIT, ale również przy pomocy funkcji COPY i FILL. Co jest tego przyczyną?
3. Kupiłem w sklepie kabel łączący mikrokomputer edukacyjny z komputerem PC. Sprawdziłem miernikiem jego połączenia. Jest prawidłowo wykonany. Niestety nie mogę przesłać żadnego pliku Intel-HEX przy pomocy kompilatora PASM51.exe i pliku DO.BAT. Pliki kompilują się, ale nie ładują się do mikrokomputera. Podaję prawidłowy port, do którego podłączony jest kabel, u mnie jest to COM1. Ustawienia portu są zgodne z zaleceniem. Używałem również programu KLOSZI.EXE do przesyłu plików. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest wszystko w porządku. Na wyświetlaczu zapala się adres pamięci, od którego rozpoczyna się ładowanie danych, jednak nawet po ponad godzinie oczekiwania proces ładowania nie kończy się. Mikrokomputer nie przechodzi w stan gotowości do pracy. Dlaczego tak się dzieje?
Może ktoś mi pomoże. Pisałem do serwisu AVT, ale oni mnie ignorują, żadnej odpowiedzi.
Problemy z AVT-2250
-
andreas_lev
- -
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
U mnie pewnym problemem była tasiemka łącząca obie części. Może być też to związane z jakimś zimnym lutem. Problem z kasowaniem związany może być z kondensatorem. Ilość ogólna kłopotów podpowiada jednak, że coś jest nie tak z zasilaniem. Jaką wydajność ma zasilacz? Sprawdź, czy przypadkiem podczas wykonywania operacji nie przysiada napięcie.
Napisz, jakich części brakowało w zestawie. Chętnie pomogę. Możesz pisać na PW. Hmm... wyraźna fotografia płytek z pewnością by mogła pomóc.
Sam używam wciąż tego zestawu. Nieco zmieniłem jednak narzędzia, których używam do programowania więcej znajdziesz na stronce: http://maciej.sochaczewski.w.interia.pl
Porównaj optycznie swoją płytkę ze zdjęciami umieszczonymi pod adresem http://mikrokontrolery.net/avt2250_opis.htm
Napisz, jakich części brakowało w zestawie. Chętnie pomogę. Możesz pisać na PW. Hmm... wyraźna fotografia płytek z pewnością by mogła pomóc.
Sam używam wciąż tego zestawu. Nieco zmieniłem jednak narzędzia, których używam do programowania więcej znajdziesz na stronce: http://maciej.sochaczewski.w.interia.pl
Porównaj optycznie swoją płytkę ze zdjęciami umieszczonymi pod adresem http://mikrokontrolery.net/avt2250_opis.htm
Witam
Również szukam odpowiedzi na pytanie autora postu. Parę dni temu zakupiłem złożony zestaw avt2250 razem z klawiaturą i zasilaczem i mam podobne problemy. To znaczy opcja reset jest bez zarzutu i przewodu do kompa jeszcze nie mam także nie wiem jak komunikacja z kompem. Chciałem wykonać lekcję 1 http://www.edw.com.pl/pdf/k09/22_01.pdf i taka sytuacja:
1. Wciskam "EDIT"
2. Wprowadzam adres 8000h gdzie jest "00"
3. Wciskam "OK"
4. Wpisuję wartość "75" i znowu wskakuje mi "00" i nie mogę zmienić tej wartości
Tak samo jest przy każdym innym adresie, po zmianie wszystko wraca. Napięcie jest niezmienne, zasilacz jest ok. Jeżeli ktoś wie o co tu chodzi to proszę o pomoc, poniżej zdjęcie układu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-02-12, 18:38 ]
Aha i opcje "COPY" i "FILL" też nic nie dają. W żaden sposób nie mogę zmienić danej w obojętnie którym adresie z klawiatury, co może być odpowiedzialne za blokadę zmiany danych?, zworka jest na 8000h. Jutro kupuję przewód do komunikacji z kompem, jak z tym też będą problemy to masakra!!! ładny początek nauki programowania
Również szukam odpowiedzi na pytanie autora postu. Parę dni temu zakupiłem złożony zestaw avt2250 razem z klawiaturą i zasilaczem i mam podobne problemy. To znaczy opcja reset jest bez zarzutu i przewodu do kompa jeszcze nie mam także nie wiem jak komunikacja z kompem. Chciałem wykonać lekcję 1 http://www.edw.com.pl/pdf/k09/22_01.pdf i taka sytuacja:
1. Wciskam "EDIT"
2. Wprowadzam adres 8000h gdzie jest "00"
3. Wciskam "OK"
4. Wpisuję wartość "75" i znowu wskakuje mi "00" i nie mogę zmienić tej wartości
Tak samo jest przy każdym innym adresie, po zmianie wszystko wraca. Napięcie jest niezmienne, zasilacz jest ok. Jeżeli ktoś wie o co tu chodzi to proszę o pomoc, poniżej zdjęcie układu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-02-12, 18:38 ]
Aha i opcje "COPY" i "FILL" też nic nie dają. W żaden sposób nie mogę zmienić danej w obojętnie którym adresie z klawiatury, co może być odpowiedzialne za blokadę zmiany danych?, zworka jest na 8000h. Jutro kupuję przewód do komunikacji z kompem, jak z tym też będą problemy to masakra!!! ładny początek nauki programowania
Witam serdecznie. Miałem ten sam problem. Nawet wysłałem zestaw do AVT myśląc, że jest wadliwy. Wiecie, co się okazało?
Otóż nie zauważyłem, że dla pamięci 8kB są dwa sygnały CE - jeden /CE podpięty do dekodera (aktywny zerem) a drugi CE2 aktywny '1' więc musi być podpięty do VCC. Autor projektu przewidział korzystanie z pamięci 32kB, gdzie to CE2 jest zastąpione linią adresową. Tak więc upewnijcie się że zworkę 32kb/8kb macie poprawnie ustawioną (a na fotce kolegi andreas_lev widzę że jest inaczej). Reasumując, mając pamięć 8kB a ustawioną na 32kB procek po prostu adresuje pustą przestrzeń.
Co do dziwnego zachowania przy resecie radzę dobrze obejrzeć płytki, i ewentualnie wymienić kondensator (elektrolit) resetujący.
PZDR
Otóż nie zauważyłem, że dla pamięci 8kB są dwa sygnały CE - jeden /CE podpięty do dekodera (aktywny zerem) a drugi CE2 aktywny '1' więc musi być podpięty do VCC. Autor projektu przewidział korzystanie z pamięci 32kB, gdzie to CE2 jest zastąpione linią adresową. Tak więc upewnijcie się że zworkę 32kb/8kb macie poprawnie ustawioną (a na fotce kolegi andreas_lev widzę że jest inaczej). Reasumując, mając pamięć 8kB a ustawioną na 32kB procek po prostu adresuje pustą przestrzeń.
Co do dziwnego zachowania przy resecie radzę dobrze obejrzeć płytki, i ewentualnie wymienić kondensator (elektrolit) resetujący.
PZDR
Zgadza się, u mnie właśnie zworka była źle ustawiona na 32kB a nie na 8kB i w tym tkwił problem. Przysłali mi zmontowany zestaw z ustawionymi zworkami, wszystkie na swoim miejscu, ta od pamięci na 32kB i byłem pewien, że na bank taką mam, ale jednak jest ta 4x mniejsza:)
Następni, którzy będą mieli ten problem od razu już znajdą tu odpowiedź
A dla "KOMPUTEROWCÓW
" jak tu zabawnie piszą w tych lekcjach jeżeli ktoś będzie miał problem z komunikacją z kompem to radzę zacząć od sprawdzenia przewodu, u mnie masa była ok, ale RD nie krzyżował się z TD i musiałem je zamienić i jest w porządku.
Dzięki i pozdrawiam
Następni, którzy będą mieli ten problem od razu już znajdą tu odpowiedź
A dla "KOMPUTEROWCÓW
Dzięki i pozdrawiam