Open "com1:" For Output As #1
Baud = 9600 'konfiguracja sprzętowego UART
Ledc Alias P3.7
Switch Alias P3.2
Do 'pętla
Bitwait Switch , Reset 'czekaj aż zostanie naciśnięty przycisk
Set Switch
Print "13" ' wyslij kod klawisza przez UART np enter
Set Ledc
Wait 1 'zaswiec diode
Reset Ledc 'czekaj
Wait 1
Loop
Close #1
gdzie jest błąd??
gdzie jest błąd??
Zbudowałem układ na 89c2051 który mial byc połaczony do portu COM pc-ta tak jak na schemacie poniżej... Komputer wogóle nie reaguje na sygnały z procka... gdzie tu jest błąd??
- Załączniki
-
- pc.GIF
- (12.14 KiB) Pobrany 428 razy
Re: gdzie jest błąd??
Nie wszystko jest jasno i precyzujnie określone. Niby wszystko jest OK ale:grysek67 pisze:Zbudowałem układ na 89c2051 który mial byc połaczony do portu COM pc-ta tak jak na schemacie poniżej... Komputer wogóle nie reaguje na sygnały z procka... gdzie tu jest błąd??
- obwodu RESET nie ma,
- złącze komputera przedstawione mało dokładnie, bo niby RxD z punktu widzenia jednej strony jest sygnałem wejściowym a dokładnie ten sam z drugiej strony jest sygnałem wyjściowym (może to być żróqdłem nieporozumień).
Równeż nie ma żadnych danych dotyczących użytego kabla, więc zamiast zdagywać prezentuję poprawne rozwiązanie, w którym dodałem (na wszelki wypadek) tor transmisyjny w drugą stronę (P2<--->P3 reprezentuje kabelek do połączenia z PC'tem).
- Załączniki
-
- 2051.PNG (3.52 KiB) Przejrzano 9997 razy
Jak najbardziej. Prędkość transmisji jest uzależniona od częstotliwości taktowania układu UART. Ten z kolei jest taktowany sygnałem o częstotliwości kwarca podzielonej przez jakąś stałą określoną przez program.grysek67 pisze:Czy kwarc ma jakis wpływ na predkosc przesyłania??
Więc dzieląc liczbę 12000000 Hz przez jakąkolwiek liczbę całkowitą nie uzyska się liczby przykładowo 9600.