jaki procesor zastosować

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
paluch
-

jaki procesor zastosować

Post autor: paluch » 12 mar 2004, 6:52

Witam!
Mam maszynę do obróbki drewna oraz "touchsreena" i 4 silniki bezszczotkowe ("z odzysku" :lol: ). Chciałbym zrobić mikrokontroler sterujący tymi silnikami. Mój problem polega na tym, iż dopiero wchodzę w świat mikroprocesorów.
Czy mógłby mi ktoś doradzić chociaż jakiego mikroprocesora użyć, aby praca tej maszyny była bezpieczna (a może jest to obojętne?). Wiem, że PLC to to nie będzie, ale może jest szansa zrobienia "zbliżonego" sterownika?
Czy zna ktoś jakieś materiały nt. konstruowania i doboru części do określonych sterowników? Za każdą radę będę niezmiernie wdzięczny...
Pozdr.,
Paluch

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 kwie 2004, 8:45

Sądzę, że dobrym wyborem będzie rodzina układów 89C51, jest prosty w obsłudze, programowaniu, ma bogatą literaturę nawet w języku polskim, duży zestaw marzędzie do programowania (kompilatory, emulatory itp).

ODPOWIEDZ