Problem z płytką CPLD nie programuje się

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Problem z płytką CPLD nie programuje się

Post autor: Kulpina » 23 lis 2008, 11:06

Próbowałem dzisiaj uruchomić płytkę do kursu CPLD i nie udaje mi się jej zaprogramować. Udaje się erase chip, ale po ok. 3-5s wyskakuje błąd i nie da się dalej zaprogramować....
Układ jest wykrywany. Może to jakieś zakłócenia przez kabel, ale on chyba nawet 1m nie ma, którszy już nie będzie, bo płytka na biurko nie dostanie... Próbowałem na 2 zasilaczach i nic spotkał się ktoś z czyś takim?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 lis 2008, 12:14

Witaj!
Ja też dość długo walczyłem z uruchomieniem tej płytki, natomiast w moim przypadku problem był innej maści ponieważ układ w ogóle nie był wykrywany. Przyczyna tkwiła w PC- po zainstalowaniu WebPACK ISE na innym kompie wszystko ruszyło.
Skoro u Ciebie układ jest wykrywany to sugeruje sprawdzić ewentualnie przelutować podzespoły programatora (zintegrowane na płytce testowej). Sprawdź też kabel. Kilku czytelników miało zwarte kondensatory (już kilka tematów na temat tej płytki zostało założonych).

ODPOWIEDZ