Programator dla początkującego

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Programator dla początkującego

Post autor: BC547 » 08 lis 2012, 21:40

Witam,
Chciałbym zacząć budować układy które wykorzystują procesory. Warto kupić gotowy programator czy lepiej samemu jest go wykonać ? Trochę boję się że gdy wykonam taki programator uszkodzę port LPT. Czy ten schemat jest poprawny ?
Obrazek
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 lis 2012, 23:03

Jakie procesory chcesz programować ? To zasadnicze pytanie. Robić czy kupić ? Hm, za 80zł masz na USB dobry gotowy programator praktycznie dla wszystkich AVRów. Robić dzisiaj własny programator właściwie się nie opłaca. Tanio naprawdę dobrego nie zrobisz, a naprawdę dobry nie będzie tańszy od gotowego.

Awatar użytkownika
HSWG
-
Posty: 29
Rejestracja: 01 paź 2006, 11:51
Lokalizacja: grylewicz.pl
Kontakt:

Post autor: HSWG » 10 lis 2012, 15:48

Tak jak napisał poprzednik - programator zależy od procesorów jakie chcesz programować. Jeśli popularne AVRy, to ten co podaleś będzie odpowiedni, ale lepszy to usbasp - zaprogramujesz też laptopem. Tylko do jego wykonania jest niezbędny zaprogramowany procek. Wbrew pozorom LPT w komputerze ciężko uszkodzić, na pewno trzeba zachować kolejność podłączania napięć no i uważać na ładunki elektrostatyczne.

BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: BC547 » 11 lis 2012, 12:18

Programator jest mi potrzebny do zaprogramowania Atmegi do wyświetlacza widmowego.
Więc zbuduję ten programator który podałem. Czy na schemacie przy złączu i kondensatorze to symbol masy ?

Awatar użytkownika
HSWG
-
Posty: 29
Rejestracja: 01 paź 2006, 11:51
Lokalizacja: grylewicz.pl
Kontakt:

Post autor: HSWG » 11 lis 2012, 13:38

Tak, to jest masa i te 3 punkty muszą być ze sobą połączone. Jak chcesz zrobić programator tylko do zaprogramowania na szybko tylko jednego procesora, to jest jeszcze prostszy schemat:
Obrazek
Zrobiłem go na chwilę, gdy potrzebowałem zaprogramować AT90S2313 do pracy inżynierskiej, a służył mi dzielnie jeszcze przez kilka lat :).

BC547
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 25 wrz 2012, 15:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: BC547 » 11 lis 2012, 13:53

Dzięki za odpowiedź ;)
Zrobię ten ze scalakiem bo chyba jest bezpieczniejszy dla portu LPT ? Czy mógłbyś mi polecić jakiś poradnik w którym będzie opisane programowanie krok po kroku ? Co do czego podpiąć, jak wgrać program itd.

Awatar użytkownika
HSWG
-
Posty: 29
Rejestracja: 01 paź 2006, 11:51
Lokalizacja: grylewicz.pl
Kontakt:

Post autor: HSWG » 11 lis 2012, 15:53


Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 11 lis 2012, 21:21

Możesz też kupić płytkę ewaluacyjną AVR z wbudowanym programatorem sprzętowym, np. ATB firmy Atnel. Mam i szczerze polecam. ;) Wystarczy kabel USB do zasilania i programowania na raz. ;)

ODPOWIEDZ