Czas programowania AVR

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Czas programowania AVR

Post autor: kaliska5 » 19 paź 2011, 18:10

Witam.Mam pewien problem do rozwiązania mianowicie czas programowania procesora ATmega128.Obecnie ten czas wynosi 1,5 minuty przy programatorze STk500v2 propoxu.Programator programuje na maxymalnym zegarze SCk=941Khz.Do zaprogramowania jest cały flash i eeprom.Czy macie jakiś pomysł jak to można jeszcze przyspieszyć ?Usbasp odpada ani raz nie udało się poprawnie zaprogramować procesora (programowanie przez szpilki testowe).

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 paź 2011, 18:40

A to 1,5 minuty trwa samo programowanie? Bo ja w starszej wersji BASCOM-AVR miałem tak ze po naciśnięciu przycisku programowania zwieszał się na około minutę,, po czym normalnie kilka sekund programował. Po zainstalowaniu najnowszego dema problem zniknął.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 19 paź 2011, 19:12

Programowanie 128k flash + 4k eeprom zajmuje 1,5minuty przy programowaniu z avrstudio.Programator to ispcable propoxu.Jest to klon stk500 zbudowany na procku atmega8+ft232.Maxymalna prędkość programatora (mimo zapisania w avr studio 1,85Mhz) to 941Khz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 19 paź 2011, 20:48

A jaki masz długi kabel ?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 19 paź 2011, 20:52

Ni z kija. Policzyłem i wyszło 1,12 minuty na Flash. Do tego 4096 komórek EEprom razy kilka milisekund. No będzie te 1,5 minuty i tego z ISP nie przeskoczysz. :sad:

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Posty: 211
Rejestracja: 24 maja 2005, 9:47
Lokalizacja: Śląskie
Kontakt:

Post autor: dondu » 20 paź 2011, 12:08

Tylko programator z możliwością programowanie równoległego, ale wtedy z reguły oznacza to programowanie uC poza płytką projektu. Oczywiście projekt można dostosować do wymogów programowania równoległego, ale to bardzo ogranicza projektanta urządzenia.

Niestety musisz wybrać swój KOMPROMIS, i albo w jedną albo w drugą stronę pójść.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2011, 18:45

Zrób jakiś prosty programator na ARM7 i obsługą SPI przez kanał DMA. Bo procesor AVR powinien przy programowaniu ISP programować się bez większego problemu przy fck<12MHz 2 cykle zegarowe na stan niski i wysoki, przy fck≥12MHz 3 cykle zegarowe. Czyli prędkość przesyłania danych jest dość duża. W dodatku zamiast oczekiwania na koniec zapisu w instrukcjach opóźnienia, można wykorzystać sprawdzanie flagi zajętości co powinno również przyspieszyć zapis. Także życzę powodzenia ;)

Pozdrawiam ;)

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 20 paź 2011, 20:28

Na jakies samorobki za bardzo nie ma miejsca jednak to juz produkcja i tam wszystko musi dzialac od kopa a chcąc zrobic programator musialbym przerobic tester.W dodatku produkujemy alarmy wiec gdybym cos schrzanił swoja samoróbką naraziłbym klientów i siebie :mrgreen:. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Posty: 889
Rejestracja: 28 sie 2005, 19:19
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2011, 22:31

Hmm, budowa takiego programatora pod samą ATMEGĘ128 trwa 2-3 godz. Skompilowanie - żadne. Większy poziom skomplikowania pewnie jest przy programowaniu tego alarmu. Ryzyko też jest żadne, jeśli robisz krok po kroku, tak jak napisane jest w nocie katalogowej ATMEGA128.

Ale cóż, nie chcesz to nie ;) Problem można w ten sposób rozwiązać... I myślę, że to najsensowniejsze wyjście.

Pozdrawiam ;)

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 21 paź 2011, 6:52

Nie o to chodzi ze nie chce tylko tutaj nie ma miejsca na samoróbki i ich testowanie czy działa czy nie.Jeden uszkodzony modul i moja wyplata zmniejsza sie o 1/5 :mrgreen: ,poza tym nie znam zbytnio uK ARM.

ODPOWIEDZ