Witam
Czy mógłby ktoś umieścić jakieę informacje na temat układów iteracyjnych, projektowania funkcji bloku iteracyjnego oraz syntezy układów iteracyjnych?
Jakieś definicje cokolwiek...szukałem sam ale nie udało mi się znaleźć niczego co by było choć trochę pomocne...
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
układy iteracyjne
Re: układy iteracyjne
A możesz bardziej rozwinąć temat? Mnie z pojęciem "układy iteracyjne" kojarzy się automat synchroniczny Moora lub Maleya, ale nie wiem czy dokładnie chodzi o to samo.kropq pisze:...informacje na temat układów iteracyjnych, projektowania funkcji bloku iteracyjnego oraz syntezy układów iteracyjnych?
Układ iteracyjny to taki układ z ktorego możesz rozbudować urzadzenie przy użyciu powtarzającego sie czyli iteracyjnego bloczku.Na przykład chcesz zrobic sumator dwóch 4-bitowych liczb .Czyli zrobisz sumator z 4 bloków iteracyjnych które składają sie z wejsć dla bitów tej samej wagi np 2°( bit 0) obu liczb .wyjscia i wejscia bitu przenisiania z poprzedniego blczku i do nastepnego oraz wyjscie ktore bitem o odpowiedniej wadze po zsumowaniu obu liczb .
Innym przykładem są liczniki asynchroniczne np Modulo 8 , 16 itp które składają sie z odpowiednio z dwu i trzech dwójek liczących które są niczym innym jak przerzutnikiem T (lub JK ze zwartymi wejściami) którego wejscie jest podłączone do jedeynie wyjscia są podłączone do wejsć zegarowych .Dołączając kolejne bloki otrzymujemy kolejne liczniki modulo 32 , 64 (bez układu resetującego )
Innym przykładem są liczniki asynchroniczne np Modulo 8 , 16 itp które składają sie z odpowiednio z dwu i trzech dwójek liczących które są niczym innym jak przerzutnikiem T (lub JK ze zwartymi wejściami) którego wejscie jest podłączone do jedeynie wyjscia są podłączone do wejsć zegarowych .Dołączając kolejne bloki otrzymujemy kolejne liczniki modulo 32 , 64 (bez układu resetującego )
pomocy...:)
ach te układy iteracyjne, może ktoś wie jak zaprojektować iteracyjny układ kombinacyjny porównujący 5-bitowe liczby dwójkowe z liczbą 30... z przeniesieniem od pozycji bardziej znaczącej do mniej znaczącej??
może jakiś pomysł jak za to się zabrać??
może jakiś pomysł jak za to się zabrać??