[poszukuję] przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

[poszukuję] przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe

Post autor: mariusz_edw » 05 lut 2010, 15:34

Witam.

Gdzie zaopatrujecie się w przekładniki prądowe / przekładniki napięciowe?

Mi na allegro w przyzwoitej cenie udało się znaleźć jeden typ przekładnika prądowego na dość duży prąd 10A (ja szukam czegoś ok. 2A). Wynika z tego, że przekładniki nie są wystarczająco popularnymi elementami by znaleźć się w ofertach sklepów elektronicznych po przyzwoitych cenach. Stąd moje pytanie - czy i gdzie robicie zakupy tego rodzaju?

Dla jasności szukam przekładników do pomiarów prądów ok 2A i napięć 230V AC.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 07 lut 2010, 14:01

Z tego co wiem to w roli tego przekładnika prądowego można by zastosować jakiś rezystor mocy, np. 0,2ohm 5W.

No chyba że mówimy o czym innym. :wink:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 lut 2010, 14:46

Witam
Przekładniki na 230V to jedynie chyba na przewód, takie jak :arrow: tu . Co do alegro to jestem sceptyczny do części elektronicznych tam kupowanych. fakt że można tam dostać tanio i dobrej jakości, ale częściej może być wręcz odwrotnie.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 07 lut 2010, 15:30

timo66 pisze:Witam
Przekładniki na 230V to jedynie chyba na przewód, takie jak :arrow: tu . Co do alegro to jestem sceptyczny do części elektronicznych tam kupowanych. fakt że można tam dostać tanio i dobrej jakości, ale częściej może być wręcz odwrotnie.
Dla ścisłości - chcę je wykorzystać do pomiarów napięcia i prądu na obciążeniach sieci 230V za pomocą uP - podobnie jak ktoś zrobił tu:
http://www.portalnaukowy.republika.pl/miernik_mocy.htm

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 lut 2010, 16:41

Cóż, taki przekładnik, zwłaszcza jeśli ma pracować wyłącznie przy 50Hz, można bardzo łatwo po prostu zrobić, bo to jest nic innego jak transformator. Przy napięciowym nie widzę problemu w użyciu normalnego trafka 2W dającego na uzwojeniu wtórnym jakieś niskie napięcie i potem dokalibrowanie go dzielnikiem rezystorowym. Prądowy też można zrobić chociażby przeplatając przewód przez rdzeń trafa toroidalnego, a dalej dokalibrowując w podobny sposób jak wcześniej. No chyba że to ma być urządzenie produkowane seryjnie i te przekładniki mają po prostu być gdzieś do kupienia.

ODPOWIEDZ