Przetwornica (konwerter) DC/DC 5V/24V

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Przetwornica (konwerter) DC/DC 5V/24V

Post autor: gwozdex » 14 kwie 2008, 14:37

Witam!
Proszę o podpowiedź gdzie mogę kupić przetwornicę jak w temacie. Co prawda znalazłem kilka ofert (np. firmy UNITREL), ale może ktoś ma jakieś sprawdzone, niedrogie źródło.
Kiedyś spotkałem przetwornicę serii SIM xxx i teraz nie potrafię jej nigdzie namierzyć. Dziękuję za pomoc.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 14 kwie 2008, 15:02

Nie napisałeś jakiej mocy ma być (jaki Iout), a konwertery DC/DC są na przykład w TME:
http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szu ... 2Fdc&idp=1
http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=DC1S-0524S

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 14 kwie 2008, 15:50

Witam i dziękuję za pomoc. Właśnie czegoś takiego szukałem!
Przepraszam, rozpędziłem się pisząc poprzedni post (myślałem o parametrze Iout). Potrzebuję przetwornicę do zasilenia nowej lampy VFD, zatem myślę, że 100mA w zupełności wystarczy.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 14 kwie 2008, 16:06

Potrzebuję przetwornicę do zasilenia nowej lampy VFD, zatem myślę, że 100mA w zupełności wystarcz
Albo i nie....to zależy jaka lampa i jak ją chcesz sterować...
Sterowanie w "negatywie" (vide: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=117 , dwa pierwsze akapity) jest "prądożerne",
ale dla multipleksowanego i kostki MAX69xx z powodzeniem wystarczy QDC1S-0524S (około 40mA).

[ Dodano: 2008-04-14, 17:08 ]
Może napisz co to za lampa i jak chcesz ją sterować - coś się wybierze.
Cena konwertera jest z reguły funkcją mocy wyjściowej więc szkoda przepłacać....

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 14 kwie 2008, 16:34

Sterowanie będzie multipleksowane, przy czym nie stosuję kostki MAX69xx a jedynie zebrane ze starych zbiorów ULN2003 (jako drivery) oraz układy 4094 (łączone kaskadowo). Bedzie to "środowisko uruchomieniowe" dla wszelakich lamp VFD zatem w zupełności wystarczy mi takie rozwiązanie.
tasza pisze:Może napisz co to za lampa
Hmm... Lampa jak lampa Nataszo.
Producent: FUTABA
Model: BJ587GNK
Pochodzenie: mini wieża SONY ( -> robiona na zamówienie -> danych katalogowych chyba się nie znajdzie- przynajmniej mnie się nie udało).

W późniejszym terminie podrzucę zdjęcie. Pozdrawiam, Janusz.

[ Dodano: 2008-04-14, 17:39 ]
Jedyne co znalazłem:
:arrow: ciekawostka_nieużyteczne

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 15 kwie 2008, 10:07

gwozdex pisze:Hmm... Lampa jak lampa Nataszo
Hihi, tak bez emocji o niej....śliczno-piękna lampka Ci się tarfiła, a Ty....lampa jak lampa.
Z takimi wyświetlaczami jest kłopot - dokumentacja do lamp typu custom-design
jest rzeczywiście ciężko dostępna, no chyba że dopadniesz instrukcję serwisową
tego w czym ona pracowała...i dlatego też popełniłam jakiś czas temu
te całe "nie bój sie vfd"...sposoby babuni na taki display...

Co do przetwornicy....zakładając fatalistycznie, że ona ma 16 pól odczytowych i 16 segmentów
(pewnie ma dużo mniej, ale przyjmijmy tyle) i że siatki polaryzujesz przez rezystory 47K,
a segmenty (anody) przez 10K (bo tu już trzeba nieco prądu wpuścić) to
pobór prądu przy wygaszonych wszystkich segmentach i "uziemionych" siatkach
będzie taki:
47K / 16 = 2.9K , I = 24V / 2.9K = ~8.2mA
10K / 16 = 600R, I = 24V / 600R = 40mA
sumarycznie i biorąc pod uwagę rozrzut wartości rezystancji - max 50mA
To wszystko jest ze sporym zapasem (zaokrąglam ciągle w górę), w praktyce
nie powinno to przekroczyć 20...40mA, a do tego starczy Ci ta najtańsza, najbiedniejsza
przetworniczka DC/DC...
Możesz też sam zadziałać - schemat podobnej przetwornicy do VFD masz tu:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=234

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 kwie 2008, 14:39

Tak jak obiecałem, prezentuję moja lampę VFD.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 20 kwie 2008, 15:43

Fajna lampka, jak tylko ja odpalisz to koniecznie zdjęcia zamieść :)

ODPOWIEDZ