Silnik (SpinMotor) od wieży Philips

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Silnik (SpinMotor) od wieży Philips

Post autor: M@ciej » 30 sty 2008, 15:32

Mam pytanie: czy wie ktoś, gdzie można dostać silnik napędzający płytę CD (Spin Motor) od wieży Philips FW530C/34.
Szukałem w popularnych sklepach internetowych i w rodzimych w moim mieście i nie dostałem takiego silniczka.

Silniczek ma oznaczenia RF-300CH

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 30 sty 2008, 17:20

Podaj symbol całego loadera. Powinien być na nalepce z boku: CDM12.1, VAM1201.
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?i ... af408dc049

Silniki są, tylko problem może się pojawić z założeniem talerzyka na odpowiedniej wysokości.
http://www.poltronic.com.pl/go/_search/ ... ds=RF300FA
Ostatnio zmieniony 31 sty 2008, 22:46 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 31 sty 2008, 22:20

Na szczęście okazało sie,że silnik jest dobry!Pytałem w serwisie Philipsa,mówili, ze laser. Jak nie ma odbicia z płyty,to spin nie startuje. Złożyłem wiec wszystko do kupy i chciałem nieść do serwisu,podłączam i wieża ruszyła!Musiało coś nie kontaktować.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 31 sty 2008, 22:45

Przetestuj napęd (CDM12.x) dokładnie. Miałem przypadek, że po czasie (2-3 dni) odczyt się zawieszał lub zwalniały obroty i następowało zniekształcenie dźwięku. Po chwili laser przestawał czytać.
Problemem był właśnie zawieszający się silnik spindle motor. Wystarczyło pokręcić talerzykiem kilka razy i znów loader działał normalnie przez 2-3 dni, po czym sytuacja się powtarzała. Co gorsza, przy podaniu napięcia nawet 1,5V na tak zawieszony silniczek, powodowało to jego normalne ruszenie z miejsca!
A był to loader kupiony 3-mce wcześniej. Po zamianie: nowy laser do starego chassis z silnikami - odtwarzacz (SL-PG390) działa do tej pory bez zarzutu.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 02 lut 2008, 17:10

Ta wieża kupowana była w hipermarkecie (Makro) w 2000 roku, więc ma już 8 lat. I tak dobrze się trzyma. Jak będą nadal występować takie problemy, to będę rozglądał się za spin motorem do niej. Na razie odpukać działa, choć w dobie muzyki z komputera taka wieża jest coraz mniej używana.

Mimo wszystko dzięki za rady :)

ODPOWIEDZ