Gałka od aparatury

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Gałka od aparatury

Post autor: Dawid2379 » 13 maja 2013, 16:59

Witam, czy ktos wie gdzie można kupic taki, bądź podobny element jak poniżej. Gałka i dwa potencjometry, "to" wyjęto z aparatury rc.
Załączniki
images.jpg
images.jpg (4.88 KiB) Przejrzano 12790 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 maja 2013, 19:17

Wielokrotnie gorsze parametry elektryczne i mechaniczne za niewygórowana cenę znajdziesz w sklepie komputerowym.
Szukaj pod hasłem 'najtańszy pad do PC lub PS z dwoma gałkami analogowymi'.


Po rozebraniu pada możesz zerwać gałki (mocowane na wcisk na ośkach przekładni) i zamocować coś takiego.
Po rozebraniu możesz także wywalić sprężynki, przez co potencjometry nie będą chciały same wracać na środek.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 16 maja 2013, 20:27

Faktycznie nie są drogie, pisząc 'gorsze parametry elektryczne...' myślisz że nie będą nadawały się pod sterownik dwóch serw z wykorzystaniem ADC mikrokontrolera??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 maja 2013, 16:08

Jeśli chcesz bawić się gałkami z padów, musisz wiedzieć że potencjometry mają średnią wytrzymałość mechaniczną ścieżki oporowej. Jak do tego dołożysz kurz który może łatwo przedostać się do wnętrza mechanizmu i do potencjometrów, wychodzi że potencjometry zużywają się podczas grania z porównywalną szybkością co srebrny lakier na krawędziach plastikowej obudowy.

I druga sprawa z którą się spotkałem to martwa strefa umieszczona na środku zakresu ruchów obu osi. Ta strefa musi być żeby przy ruszaniu gałką w zakresie luzów mechanizmu nie wysłać do komputera informacji o ruszeniu gałką.
We wszystkich padach jakie czyściłem/naprawiałem martwa strefa była robiona przez układ scalony umieszczony w padzie, czasem szło ją programowo wyłączyć.
Zachciało mi się bawić w zrobienie zdalnego sterowania z pada, kupiłem najtańszy jaki był i trafiłem na przypadek gdzie martwą strefę realizuje potencjometr. Tak, przy minimalnych wychyleniach potencjometru nie da się zmierzyć zmiany rezystancji. Dopiero przy większym wychyleniu potencjometr zmienia rezystancję wyjściową na tyle że da się ją zmierzyć



Alternatywny pomysł: poszukaj urządzenia typu joystick analogowy, najlepiej taki zabytkowy na gameport. W nich siedziały porządne potencjometry i ogólnie wszystko było dość dobrze zrobione.
Jedyna rzecz jaką trzeba na wstępie wymienić to sprężyny, bo do takiego zastosowania są zdecydowanie za mocne.
Druga rzecz sprawiająca problemy, to potencjometry z obszarem aktywnym 60*. Jeśli wymienisz je na typowe z obrotem rzędu 270* będziesz miał wykorzystany tylko niewielki zakres ruchu.

ps. przepraszam za lanie wody, ale po napisaniu wniosków hurtem do kilku sprawozdań z laborek, pozostała mi wena na obszerne opisy.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 19 maja 2013, 11:40

Ok, fajnie, dzięki za ciekawy wykład:-)
Znalazłem kilka ciekawych rzeczy, nawet na alledrogo(nie spodziewałem się że cokolwiek znajdę) są takie moduły jak widać poniżej: tutaj chyba nie ma problemu z martwą strefą ponieważ są tylko potencjometry i gałka? drugi moduł kosztuje 24pln ponieważ jest ładnie zamontowany na płytce i ma mikroswitch włączający cały joystick oraz diodę sygnalizująca prace modułu, pierwszy zaś tylko mikroswitch oraz potencjometry, ale kosztuje ok 10pln.
Wydaje mi się że z zakresami można sobie poradzić programowo, do testów myślę że wystarczą, jednak nie wiem jakie są parametry tych potencjometrów, na aukcjach i stronach nic nie znalazłem odnośnie tych modułów.
Pytanie czy tutaj można sprężynki wyjąć, co jest dla mnie bardzo ważne i czy aby potencjometry będą dobrze trzymały gałkę aby nie zmieniała pozycji przy poruszaniu całością czy przy małych wstrząsach
Załączniki
joystic_2ax.jpg
PS2C045_JoystickAnalogowyZGrzybkiemPs23Nozki_1.JPG
PS2C045_JoystickAnalogowyZGrzybkiemPs23Nozki_1.JPG (19.61 KiB) Przejrzano 12603 razy

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 19 maja 2013, 13:41

Przyjrzałem się systemowi umieszczonemu w padzie. Za 40zł masz 2 gałki analogowe z płytką mocującą.
Nie wiem czy można z tego wyjąć sprężyny, bo mimo oględzin ze wszystkich stron (po zdjęciu gałki) nadal nie umiem znaleźć gdzie są one ulokowane. Poza tym mechanizm nie ma jakiś specjalnie dużych oporów i obawiam się że po wyjęciu sprężyny będzie chodzić bardzo luźno.
Na twoim miejscu brał bym dwie tańsze gałki (i równolegle szukał po znajomych zabytkowego dżojstika). Z pewnością łatwiej będzie rozebrać tą przekładnię gdy nie jest wlutowana w płytkę. Do tego jedną rozbierzesz by nauczyć się jak jest zbudowana to masz drugą na zapas gdyby pierwszej nie udało się złożyć w całość.

I uwaga na temat mikroprzełącznika, przy tym mechanizmie jest on gówno warty, działa na mocniejszy nacisk na gałkę tylko gdy gałka jest ustawiona względnie prosto. Żeby klikać pod kątem trzeba włożyć dużo więcej siły i odgłos kliknięcia nie jest taki jak być powinien.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 maja 2013, 14:22

Co do wyjęcia sprężyn to jeśli je wyjmiesz to nie będzie to trzymało środka. Miałem kiedyś pada z luzami na sprężynkach i latał jak diabli.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 19 maja 2013, 19:50

Dzieki za informacje. Znalazlem jeszcze info na temat opornosci potencjometrów (5Kohm). Co do luzów, właśnie to mnie martwiło ale pomyślałem że zawsze można jakoś scisnąć potencjometry, np. jakąś małą śrubka, albo tu gdzie pokazuje strzalka w samym środku dać kawałek plastiku aby rozepchał te plastikowe elementy będą bardziej dociskały do obudowy..
Edit: potrzebuje jedengo takiego joysticka, mikroprzełącznik może a nawet powinien dać się kliknąć w pozycji srodkowej także na plus:)
Załączniki
ps2c045_joystickanalogowyzgrzybkiemps23nozki_1_153.jpg
ps2c045_joystickanalogowyzgrzybkiemps23nozki_1_153.jpg (26.78 KiB) Przejrzano 12564 razy

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 03 cze 2013, 21:05

Zepsuł sie młodszemu bratu helikopterek, więc wyciągnełem sobie gałke. Zdjęcie z tel. wiec nie jest idealne ale mniej wiecej widać jak jest zbudowana, nie ma problemu z rozebraniem, po wyciagnięciu sprężyny gałka jest bardzo luźna. Potencjometry 5kOhm , mają martwa strefę po środku jak pisałeś. a Tak działa z serwem: nie mam w domu dwóch serw ale program przygotowany właśnie pod dwa.

http://www.youtube.com/watch?v=t1GiBYpCAp0
Załączniki
CAM00066.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 cze 2013, 12:14

Dziękuję za zdjęcie, już wiem gdzie siedzi sprężyna ustawiająca gałkę na środek i jak to może działać.
Może kiedyś pokuszę się na osłabienie sprężyny i usztywnienie osi potencjometrów. Na ten moment zostaję przy fabrycznym mechanizmie i obiecuję sobie zrobić cokolwiek z padem gdy tylko natchnienie i wolne zgrają się w czasie ;)

A Tobie gratuluję wytrwałości i efektu końcowego. [offtopic]Zdradzisz co z tego będzie?[/offtopic]

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 17 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: Kluczbork
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 04 cze 2013, 15:08

Generanie , chyba do niczego póki co:) to wszystko to hobby, ale robię różne rzeczy i zapisuje projekty, gdy będę potrzebował coś zrobić może kiedyś ta skromna wiedza się przydać. Co do tego sterowania serwami teraz pomyślę o sterowaniu na odległość, bo mam moduły radiowe, od strony C to będzie wyzwanie ale zobaczymy..

ODPOWIEDZ