Zamiennik BP3102

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
tomaswoj7
-
Posty: 14
Rejestracja: 20 sie 2012, 18:14
Lokalizacja: Świdwin/Gosport

Zamiennik BP3102

Post autor: tomaswoj7 » 12 paź 2012, 12:12

witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc

stempelek
-
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2011, 21:19
Lokalizacja: Pleszew

Re: Zamiennik BP3102

Post autor: stempelek » 18 paź 2012, 21:06

tomaswoj7 pisze:witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc
Spróbuj na tej stronie coś dobierzesz: http://www.bpsemi.com/en/applications/B ... N-GU10.asp

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 paź 2012, 21:33

Jak sądzę autor chce układ o podobnym działaniu od innego producenta, bo podejrzewa kiepską jakość. Nie chce innego układu z tej samej fabryki.

A jesteś pewien, że to scalak jest wadliwy, a nie jakiś inny element? Jak zaczynają mrugać to może jakiś kondensator szlag trafia, albo układ się przegrzewa?

tomaswoj7
-
Posty: 14
Rejestracja: 20 sie 2012, 18:14
Lokalizacja: Świdwin/Gosport

Re: Zamiennik BP3102

Post autor: tomaswoj7 » 18 paź 2012, 21:40

stempelek pisze:
tomaswoj7 pisze:witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc
Spróbuj na tej stronie coś dobierzesz: http://www.bpsemi.com/en/applications/B ... N-GU10.asp
no właśnie niechciałbym z tej firmy.
c4r0 pisze:Jak sądzę autor chce układ o podobnym działaniu od innego producenta, bo podejrzewa kiepską jakość. Nie chce innego układu z tej samej fabryki.

A jesteś pewien, że to scalak jest wadliwy, a nie jakiś inny element? Jak zaczynają mrugać to może jakiś kondensator szlag trafia, albo układ się przegrzewa?
kondensator w układzie jest ale jak sprawdzić czy to jego wina?

------------
Posty scaliłę :)
- c4r0
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, 21:55 przez tomaswoj7, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 paź 2012, 21:57

Wyjąć, pomierzyć. Jak nie ma czym pomierzyć to wymienić na nowy i zobaczyć czy pomogło. Układ scalony to ostatnia rzecz, którą powinieneś podejrzewać. Układy takie zazwyczaj albo działają jak powinny albo wcale. Natomiast elementy pasywne jak kondensatory czy rezystory potrafią robić dziwne rzeczy, skutkujące na przykład migotaniem ledów.

tomaswoj7
-
Posty: 14
Rejestracja: 20 sie 2012, 18:14
Lokalizacja: Świdwin/Gosport

Post autor: tomaswoj7 » 18 paź 2012, 22:02

c4r0 pisze:Wyjąć, pomierzyć. Jak nie ma czym pomierzyć to wymienić na nowy i zobaczyć czy pomogło. Układ scalony to ostatnia rzecz, którą powinieneś podejrzewać. Układy takie zazwyczaj albo działają jak powinny albo wcale. Natomiast elementy pasywne jak kondensatory czy rezystory potrafią robić dziwne rzeczy, skutkujące na przykład migotaniem ledów.
ok. spróbuję i dam znać czy pomogło. a poza tym to tylko kondensatory mogą powodować takie objawy ?? Bo na płytce są jeszcze oporniki diody itp

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 paź 2012, 22:47

Różne mogą być przyczyny, ja wspomniałem tylko o kondensatorach ale wcale tak nie musi być. Chociaż osobiście sprawdziłbym najpierw kondensatory, bo chyba są najbardziej awaryjnym elementem. Zwłaszcza jeśli jest tam duży elektrolit na zasilaniu. Podaj też więcej szczegółów: co to konkretnie za lampki, czy wszystkie mają takie same objawy, czy zaczynają migotać po pewnym czasie od włączenia (za każdym razem przez jakiś czas działają poprawnie) czy jak już zaczną migotać to migoczą cały czas?

tomaswoj7
-
Posty: 14
Rejestracja: 20 sie 2012, 18:14
Lokalizacja: Świdwin/Gosport

Post autor: tomaswoj7 » 18 paź 2012, 23:15

c4r0 pisze:Różne mogą być przyczyny, ja wspomniałem tylko o kondensatorach ale wcale tak nie musi być. Chociaż osobiście sprawdziłbym najpierw kondensatory, bo chyba są najbardziej awaryjnym elementem. Zwłaszcza jeśli jest tam duży elektrolit na zasilaniu. Podaj też więcej szczegółów: co to konkretnie za lampki, czy wszystkie mają takie same objawy, czy zaczynają migotać po pewnym czasie od włączenia (za każdym razem przez jakiś czas działają poprawnie) czy jak już zaczną migotać to migoczą cały czas?
lampki gu10 3x3W, działały około 10-15 dni później zaczynały migać najpierw wolno i po około 2-3 minutach mruga jak stroboskop i tak już cały czas. a koleś, który sprzedał już nie funkcjonuje :-))

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 paź 2012, 23:59

No to pewnie coś tam się nagrzewa. Może kondensator spuchł i wysechł, albo nawet jakieś zimne luty, które od zmian temperatury się objawiają i wpadają w oscylacje. Postaw przed tym wentylator i zobacz co się stanie. Ale i tak z tego co piszesz to masz po prostu jakiś tandetny produkt, więc może lepiej od razu po prostu wymienić je na jakieś, które będą działać?

tomaswoj7
-
Posty: 14
Rejestracja: 20 sie 2012, 18:14
Lokalizacja: Świdwin/Gosport

Post autor: tomaswoj7 » 19 paź 2012, 0:03

c4r0 pisze:No to pewnie coś tam się nagrzewa. Może kondensator spuchł i wysechł, albo nawet jakieś zimne luty, które od zmian temperatury się objawiają i wpadają w oscylacje. Postaw przed tym wentylator i zobacz co się stanie. Ale i tak z tego co piszesz to masz po prostu jakiś tandetny produkt, więc może lepiej od razu po prostu wymienić je na jakieś, które będą działać?
wentylator raczej nic nie da bo podłączałem te migające na zimno i dalej to samo a szkoda mi wydanej kasy, także wolałbym naprawić, jak się da. a poza tym dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 paź 2012, 0:07

To jest w ogóle na 230V? Sprawdź kondensatory. Obejrzyj dokładnie płytki i elementy, może na oko coś widać. Niestety to wygląda dokładnie tak, jak z tanimi świetlówkami kompaktowymi. Po pewnym czasie coś się dzieje z elektroniką i po prostu przestają działać. Może efekt zamierzony...

ODPOWIEDZ