Szukam małego wzmacniacza...

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
MEGI313
-

Szukam małego wzmacniacza...

Post autor: MEGI313 » 15 lis 2002, 18:35

Szukam małego wzmacniacza takiego jak znajduje się w głośnikach komputerowych, który ma regulację basu i sopranu.Ewentualnie jakiś schemat.Chcę to włożyć do auta bo mam słabe radio a dość dobre głośniki.Z góry dzięki! :)

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Kontakt:

Mały wzm.

Post autor: kaz69 » 16 lis 2002, 18:50

Witam. Najlepszym sposobem jest zakupiemie gotowego wzmacniaczalub kitu do samodzielnego montażu.Większość radii posiada regulację barwy dźwięku.A tak na marginesie to z czego weźmiesz sygnał do swego wzmacniacza?

MEGI313
-

Post autor: MEGI313 » 17 lis 2002, 10:52

Sygnał?Z radia samochodowego tylko że ono jest cienki a mnie nie stać na lepsze.Jab bym miał kase to bym sobie kupił coś lepszego a nie bawiłbym się w coś takiego.Uprzedze twoje następne puytanie zasilanie wezme z akumlatora.Dzięki.

siwY
-

wzm.

Post autor: siwY » 18 lis 2002, 18:09

Witam.
Pewnie Swoją odpowiedzią obrażiłeś kaz69. Taki sygnał można przecież pobrać z kilku miejsc (wyjście z końcówek mocy, za potencjometrem głośności, bezpośrednio z głowicy). Pytanie kaz69 nie było głupie.
Jaką chcesz uzyskać moc??
Jeżeli nie masz dużo kasy to zastosuj TDA2005 w mostku na każdy kanał. Rewelacja to nie jest - około 20W/4R - ale tanio. Czy te radio jest stereo czy mono. Skoro jest takie słabe jak mówisz to moży być mono. Jeżeli chcesz większe bum to pozostaje jedynia TDA1562Q - do 70W/4R - ale to już będzie kosztować.

Napisz coś więcej to może coś znajdę odpowiedniego.

PS. zasilanie można pobrać z listwy bezpieczników :lol: :lol: :lol: .

Pozdrawiam, siwY.

Gość

Post autor: Gość » 18 lis 2002, 19:57

Przepraszam jeśli kogoś obraziłem ale bynajmniej nie miałem tego na myśli :oops: .Radio jest stereo.Jak podepnę głośniki około 30-50wat (muzycznej mają 110w) - głośniki są solo musze je włożyć w pułkę.Jak podgłosze na full to brakuje skali ale jest taki przycisk jak by go tak nazwać "wzmocnienie" tylko jak się bardziej podgłosi to charczą<--to jest winna radia a nie głośników już to sprawdziłem.Widziałem w gazecie jakiś KIT do złożenia niby wzmacniacz 2x40 (przy 2omah i 4<--tylko na 4 mniej).Interesuje mnie coś takiego ew. z regulacją bazu i sopranu, ale najważniejsza głośność.Jak mówiłem moje głośniki komp. były by dobre ale mi ich szkoda, pozatym są do kompa.Z góry jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś obraziłem.Prosiłbym o jakieś wskazówki.

siwY
-

wzm.

Post autor: siwY » 19 lis 2002, 9:27

No właśnie 2x40/2R - sprawdź jaką impedancję mają twoje głośniki - 4R=2x20, 8R=2x10. Jeżeli interesuje Cię kit do samodzielnego montażu to poszukaj na www.cyfronika.com.pl trochę tego mają. Zwróć uwagę, że w samochodzie jest tylko nieszczęsne 12V i taki kit musi być przeznaczony wyłącznie do auta. Sygnał najlepiej wziąść z wyjścia potencjometru głośnościu - chyba że radio ma odpowiednie wyjścia.

Pozdrawiam, siwY.

ODPOWIEDZ