Ale do rzeczy.
Od pewnego czasu mam konto na robiącym u nas furorę ALiExpress. Co prawda kupiłem dopiero 2 rzeczy, ale jestem bardzo wybrednym i specyficznym kupującym. Zauważyłem jednak z kolegą z pracy, który też tam kupuje/poszukuje, pewien mankament tego serwisu. Otóż bardzo dużo czasu zajmuje nie tyle znalezienie interesującej nas oferty, co jej przeanalizowanie, w kontekście jakości produktu, instrukcji obsługi, przeanalizowania funkcjonalności itp.
Dla tego za świtał mi pomysł, założenia tego tematu, choć nie wiem czy nawet odpowiedni dział nie byłby słuszną drogą ?
Idea jest taka, aby dzielić się nawzajem nie tyle linkami do konkretnych aukcji/ofert co swoimi opiniami i testami różnych produktów z ALI. Taki temat/dział poszukiwawczo-opiniotworczy.
Przy czym chciałbym od razu podkreślić, że nie chodzi mi o opinie typu:
To nie jest żadna opinia, taki wpis nic nie mówi o produkcie, nie można nic z niego sensownego wywnioskować. Tak szczerze internet jest zalany oceanem, takich bzdetów, na każdym portalu aukcyjnym/sklepie.kupiłem za 2$, z tego linku, przyszło mi po 3 tygodniach, działa, jest super 5/5
Bardziej widziałbym to tak (przykład):
Taki mini test użytkownika, po przynajmniej tych 3 miesiącach używaniaJakieś pół roku temu kupiłem urządzenie marki YUNKONG model XYZ-123-A/B
Aukcja link.
Cena wynosiła ok: 17$ przesyłka gratis
Krótki opis, do czego to kupiłem.
Posiada ciekawe funkcje w postaci: Dodatkowy przekaźnik, RS485.....
Ewentualna dokumentacja dostępna <tutaj>.
Plusy:
Minusy:
Uwagi: Miałem, problem, wyczaiłem dodatkową funkcjonalność lub specyficzne działanie/ zachowanie.
Jest jeszcze kwestia oceny produktu w skali liczbowej, ale tu na razie nie mam jakieś skonkretyzowanej propozycji, aby system oceniania był spójny i jednoznaczny ? Czy będzie to skala 5 punktowa czy inna, i na jakiej zasadzie ?
Co o tym sądzicie ? Czy taki temat zbiorczy, lub nawet nowy dział, na forum ma sens ?
Ogólnie trzeba by wypracować jakieś zasady, dla wszystkich. Zebrać w całość i opublikować.
Może i Forum się przez to rozrusza ?