Kopalnia AliExpress

Jeśli nie wiesz gdzie można zdobyć poszukiwany element, układ czy urządzenie elektroniczne to pisz.
Linki do sklepów i firm.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Kopalnia AliExpress

Post autor: kayron » 14 sty 2019, 17:44

Mam nadzieję że trafnie dobrałem tytuł tematu i dział, w razie czego proszę poprawić.
Ale do rzeczy.
Od pewnego czasu mam konto na robiącym u nas furorę ALiExpress. Co prawda kupiłem dopiero 2 rzeczy, ale jestem bardzo wybrednym i specyficznym kupującym. Zauważyłem jednak z kolegą z pracy, który też tam kupuje/poszukuje, pewien mankament tego serwisu. Otóż bardzo dużo czasu zajmuje nie tyle znalezienie interesującej nas oferty, co jej przeanalizowanie, w kontekście jakości produktu, instrukcji obsługi, przeanalizowania funkcjonalności itp.
Dla tego za świtał mi pomysł, założenia tego tematu, choć nie wiem czy nawet odpowiedni dział nie byłby słuszną drogą ?
Idea jest taka, aby dzielić się nawzajem nie tyle linkami do konkretnych aukcji/ofert co swoimi opiniami i testami różnych produktów z ALI. Taki temat/dział poszukiwawczo-opiniotworczy.
Przy czym chciałbym od razu podkreślić, że nie chodzi mi o opinie typu:
kupiłem za 2$, z tego linku, przyszło mi po 3 tygodniach, działa, jest super 5/5 :)
To nie jest żadna opinia, taki wpis nic nie mówi o produkcie, nie można nic z niego sensownego wywnioskować. Tak szczerze internet jest zalany oceanem, takich bzdetów, na każdym portalu aukcyjnym/sklepie.
Bardziej widziałbym to tak (przykład):
Jakieś pół roku temu kupiłem urządzenie marki YUNKONG model XYZ-123-A/B
Aukcja link.
Cena wynosiła ok: 17$ przesyłka gratis
Krótki opis, do czego to kupiłem.
Posiada ciekawe funkcje w postaci: Dodatkowy przekaźnik, RS485.....
Ewentualna dokumentacja dostępna <tutaj>.
Plusy:
Minusy:
Uwagi: Miałem, problem, wyczaiłem dodatkową funkcjonalność lub specyficzne działanie/ zachowanie.
Taki mini test użytkownika, po przynajmniej tych 3 miesiącach używania
Jest jeszcze kwestia oceny produktu w skali liczbowej, ale tu na razie nie mam jakieś skonkretyzowanej propozycji, aby system oceniania był spójny i jednoznaczny ? Czy będzie to skala 5 punktowa czy inna, i na jakiej zasadzie ?

Co o tym sądzicie ? Czy taki temat zbiorczy, lub nawet nowy dział, na forum ma sens ?
Ogólnie trzeba by wypracować jakieś zasady, dla wszystkich. Zebrać w całość i opublikować.
Może i Forum się przez to rozrusza ? :mrgreen:

tasza
Użytkownik

Re: Kopalnia AliExpress

Post autor: tasza » 14 sty 2019, 20:29

Pomysł zacny, tu przykład, że to realne choć w niewielkiej skali: [TM1638] Chiński Moduł LED & Key z układem TM1638
Opisy trzeba robić na gorąco, bo oferta częstokroć szybko się dezaktualizuje, podobnie jak euforia z nowego nabytku. Ale spróbujcie, taki test-drive to ciekawa rzecz.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, 6:04 przez tasza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 sty 2019, 20:50

Cóż.... ja nie mam na dzień dzisiejszy zbytnio z czym ruszyć. Pierwsza rzecz która przyszła, już jest odsprzedana koledze, który właśnie czegoś takiego szukał. Na druga czekam, i... czekam. Ale chyba dotrze, jak ją śnieg na Syberii nie zasypał. Mam na oku fajną rzecz, ale chyba nie uda mi się dogadać z Chińczykiem, bo wersja która by mnie interesowała, ależ owszem czemu nie, ale 10 sztuk minimum, a ja potrzebuje najwyżej 1. Najwyżej wezmę opcje bez RS485, ale będę wtedy lekko zawiedziony, bo własnie na takie układy poluję. Mam jeszcze parę innych rzeczy na oku, ale jeszcze czekam, czy przypadkiem nie dogadam, się panem "TongPo", bo w sumie byłaby to dla niego reklama. Tylko czy się kapnie ? i mu zależy ? Ogólnie bólem ALI jest to że tam praktycznie nie ma konkurencji, bo wszyscy sprzedają to samo.
Z rzeczy które mam nie widzę bardzo sensu opisu obsługi licznika ORNO-504 i komunikacji z nim po RS485 za pomocą HMI. Temat jest w sumie oklepany, a sam licznik to rzecz, której nie chciałbym jednak reklamować, zważywszy że polski dystrybutor tej "MARKI" i tak leje na swoich klientów. Przynajmniej trochę zleci zanim będę mógł czymś się podzielić.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 15 sty 2019, 0:36

Na Elektrodzie co jakiś czas są opisy produktów z AliExpress, eBay czasem Allegro.

jou300
-

Post autor: jou300 » 23 sty 2020, 21:15

Mi na Aliexpress nie podoba się, że bardzo długo się czeka.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 23 sty 2020, 23:04

kayron pisze:
14 sty 2019, 20:50
Z rzeczy które mam nie widzę bardzo sensu opisu obsługi licznika ORNO-504 i komunikacji z nim po RS485
ORNO ma kiepskie oprogramowanie. Na 8051 napisałbym lepsze a to co jest to chyba początkujący w Bascom pisał albo twórca Arduino. ORNO-504 ma problem przy pomiarze małych mocy, a producent i dystrybutor, jak napisałeś
kayron pisze:
14 sty 2019, 20:50
leje na swoich klientów.
co odczułem na swojej skórze. ORNO-514 problemów z pomiarem małej mocy nie ma, za to ma inne problemy związane z komunikacją i niezgodnością z MODBUS. 504 niezgodności z MODBUS nie ma ale żenująco długi czas odpowiedzi pozostał i niekonsekwencja w Little endian, big endian przy transmisji danych 16 i 32-bit.
W sumie kupiłem 2 liczniki 514, jeden 504 i na tym koniec zakupów, teraz powstaje moje autorskie rozwiązanie. Na ile będzie dobre? Okaże się ale jedno jest pewne, nie będzie "kwiatków" w komunikacji.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 sty 2022, 22:44

Ostatnio sporo kupilem, nie wszystko doszło, ale się pochwalę przynajmniej jednym.
3,5" panel HMI, za ok 250 zeta. Na razie tylko uruchomiony, bo mam inne rzeczy na głowie, ale jak coś ruszę to pewnie założę odpowiedni temat. Jest zamysł projektu, ale czasu brak.
Dla zainteresowanych link: https://pl.aliexpress.com/item/40012872 ... 5c0fFBihfO
Załączniki
IMG_20211231_143001.jpg

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 15 sty 2022, 6:31

jou300 pisze:
23 sty 2020, 21:15
Mi na Aliexpress nie podoba się, że bardzo długo się czeka.
Bo to AliPowoli.
Nie kupuje bezpośrednio od "chinoli". Nie ma praktycznie szansy na reklamację towaru. Kupuje od krajowych pośredników, ci MUSZĄ przyjąć zwrot czy reklamację (moduł LED z 74HC595, bez rezystorów ograniczających prąd i z przeciążonymi wyjściami sterującymi wspólnymi anodami).

99% "żółtych" produktów to szmelc!
BRAK DOKUMENTACJI!!!! To u "żółtków" norma! Pisać do nich? Po co? Jak odpowiedzą po tygodniu to sukces!
Szkoda czasu i nerwów.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 sty 2022, 20:49

BRAK DOKUMENTACJI!!!! To u "żółtków" norma! Pisać do nich? Po co? Jak odpowiedzą po tygodniu to sukces!
Szkoda czasu i nerwów.
Hm.. to zależy. Najlepiej kupować na stronach/sklepach producentów, największe szanse szybkiej i rzetelnej odpowiedzi. Faktycznie szukanie dobrych ofert jest czasochłonne. Nigdy nie kupuję rzeczy bez sprawdzenia dokumentacji !. Nie ma dokumentacji, producenta, google milczy, dziękuję do widzenia.
Przykład z przedwczoraj dosłownie. Dobra marka odpisuje rzetelnie średnio do 48h. Produkt tez niczego sobie.
Produkt: https://pl.aliexpress.com/item/10050035 ... pt=glo2pol
Dokumentacja: https://www.ebyte.com/en/downpdf.aspx?s ... X8&id=1639
Co do jakości, tu też zależy czego szukamy. Jeżeli patrzymy tylko przez pryzmat ceny, łatwo się przejechać. Czy mi się zdarzyło ? Owszem ale raczej na drobnicy. Ja kupuję raczej przemysłówkę, więc może i tu też jest trochę inne podejście sprzedawców, co nie znaczy że buble się nie zdarzają. Kolega parę razy się naciął, ale on zbyt mocno patrzy przez pryzmat ceny, i czasami kupuje bez głowy.
Natomiast uważam że sukcesywnie jakość pewnych produktów rośnie, szczególnie do automatyki przemysłowej. wraz ze wzrostem cen, wzrosły tez wymagania klientów, więc Chińczycy starają się dostosowywać. Ludzie tez mniej się boją reklamować.
Czas dostawy? Różnie. Drobnica już 4 tydzień idzie do mnie chyba piechotą lokalnym dostawcą. Nie wiem skąd? Chyba z Hiszpani, bo z nad polskiego morza, nawet jakby się kurierowi nie chciało to by już doszedł. Natomiast poważniejsze produkty średnio w 3-4 tygodnie są u mnie.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 18 mar 2022, 18:23

kayron pisze:
15 sty 2022, 20:49
Szkoda czasu i nerwów.
Hm.. to zależy. Najlepiej kupować na stronach/sklepach producentów, największe szanse szybkiej i rzetelnej odpowiedzi.
Okazuje się, że nie!
Zależy od producenta!
Większość ma klienta w d... (głębokim poważaniu) i mowa o kliencie kupującym TYSIĄCE szt i to nie tanich (blisko 900zł) komponentów.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2022, 18:24 przez es2, łącznie zmieniany 1 raz.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 18 mar 2022, 18:23

.

ODPOWIEDZ