Prostownik motocyklowy!

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
profaner

Prostownik motocyklowy!

Post autor: profaner » 19 sty 2004, 19:12

Witam! poszukuje schamaty i ewentualnych uwag do takie... ma to byc prostownik do ladowania akumulatorow motocyklowych! Akumulatory motocyklowe nie nadaja sie do ladowania samochodowymi prostownikami gdyz prad jes za duzy i szybko sie niszczy akumulator!
Jezeli ktos ma dostep do takiego schematu bede wdzieczny! oczywiscie idealem byl by prostoownik ktory wylacza sie automatycznie nie doprowadzajac do przeladowania!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 sty 2004, 21:04

Nie wiem na pewno ale w motocykłach jest chyba akumulator 6V dlatego ładowarki dla akumulatorów samochodowych nie śa odpowiednie gdyż akumulatory w samochodach to 12V. Wydawało mi się że prostowniki kupowane w sklepach miały przełącznik z 12V na 6V - układ jest taki sam tylko chyba przełączane jest uzwojenie wtórne transformatora.

PW1
-

Post autor: PW1 » 11 gru 2005, 16:19

Ładowarką do akumulatorów motocyklowych (12V) może być ładowarka samochodowa z przełączaniem na prąd 1A - sam taką widziałem. A jeśli chodzi o akumulatory 6V - to najprostszą można zrobić z transformatora sieciowego o napięciu wtórnym 6 lub 6,3V i prądzie do 1A, jednej diody prostowniczej 1A (prostowanie jednopołówkowe) oraz rezystora ograniczajacego prąd - kiedyś taką ładowarkę użytkowałem z powodzeniem. Ładowarkę taką można także wykonać na 12 V. Można także wykorzystać zasilacz 12 (6)V z ograniczeniem prądowym do 1A - napięcie powinno byc jednak nieco podwyższone do 13,8 (6,9) V.

ODPOWIEDZ