Modulatory - schemat wyprowadzeń

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rohlson
-

Modulatory - schemat wyprowadzeń

Post autor: Rohlson » 15 sty 2008, 20:28

Witam.

Chciałbym podłączyć kamerę do starego telewizora (jedynie wejście antenowe).

W mojej szafce od dłuższego czasu leży modulator z jakiegoś VCR marki Orion (nie znam modelu, modulator dostałem jako gratis do innej części RTV). Na obudowie znajduje się papierowa naklejka z napisem "ENC-87941", pod tym "73 2 K". Na płytce drukowanej dodatkowo "TP-N87A-T". Piny mają oznaczenia B1, B2, A, G, V. Domyślam się, że A to audio, G masa, a V video, ale nie wiem, co podłączyć do B1 i B2. Na pewno jeden z tych pinów to napięcie zasilające (możliwe, że obydwa - np. nap. symetryczne). Poszukiwania przez google doprowadziły mnie do słowackiej strony, na której znalazłem tylko to, co wyżej napisałem.

Oprócz tego niedawno dostałem modulator marki SHARP, nieznanego pochodzenia. Z góry oznaczenia "E12<częściowo_zniszczony_znak>1TU", z boku "6D27C". Piny nieopisane, jest ich pięć, obok pierwszego z prawej (patrząc od strony złącz antenowych) znajduje się litera R.

Jeśli ktoś spotkał się z tymi modulatorami i wie, jak powinny być poprawnie podłączone, to proszę o napisanie w tym wątku.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Rohlson
Załączniki
SS851957.JPG
SS851958.JPG
SS851960.JPG
SS851961.JPG
SS851962.JPG
SS851963.JPG

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 sty 2008, 20:51

Znajdź gdzieś modulator z gry o nazwie Pegazus na tym modulatorze wszystko jest ładnie opisane :D

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 sty 2008, 20:39

Wszystko na tym modulatorze także pisze.
V - video in
G - ground (masa)
A - aufio in
B1 - zasilanie
B2 - zasilanie

Są dwa zasilania. Aby modulator działał oba muszą być podłączone (jedno zasila nadajnik, drugie wzmacniacz antenowy). I teraz najważniejsza kwestia, są modulatory na 6V i są na 12V. Nie wiadomo, jaki jest ten model.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 sty 2008, 21:32

A to nie jest tak że jeden jest zasilany z zasilani +5V jako modulator wewnętrzny a drugi +12 jako wzmacniacz końcowy?

Awatar użytkownika
Rohlson
-

Post autor: Rohlson » 16 sty 2008, 21:35

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Dzisiaj wybrałem się do miasta po części elektroniczne i przy okazji wstąpiłem do serwisu RTV. Po kilku minutach tłumaczenia o co mi chodzi gościu przy ladzie zawołał serwisanta. Ten powiedział mi to samo, co napisał ZbeeGin. Powiedział też, żeby najpierw podłączyć 6V i sprawdzić, czy jest sygnał. Jeśli nie, to podać 12V.

Jak znajdę chwilę, to sprawdzę ten modulator i napiszę na forum.

Pozdrawiam,
Rohlson

P.S.
Ten sam gościu z serwisu powiedział, że są 2 piny do zasilania, bo jeden zasila wzmacniacz w trybie uśpionym (modulator wzmacnia sygnał antenowy, ale nie dokłada własnego sygnału). Dopiero, gdy obydwa piny są podłączone, modulator pracuje. Podobno zawsze na obydwu ma być takie samo napięcie (6 lub 12V).

ODPOWIEDZ