Szukam schematu miernika cyfrowego
-
darekdzidek
- -
Szukam schematu miernika cyfrowego
Miernik tego typu jest oparty na kości ICL 7106 , a schematu potrzebuję ponieważ zostało podłączone napięcie na zakres pomiaru rezystancji ...
Jaki jest to miernik? Jeśli jest to prosty multimetr za kilkadziesiąt złotych to jego naprawa może być nieopłacalna i przewyższyć wartość nowego sprawnego multimetru. Niektóre tanie multimetry układ ICL7106 mają w obudowie beznóżkowej. Struktura układu montowana jest bezpośrednio na płytce drukowanej miernika i zalewana żywicą lub innym tworzywem. Wówczas nie ma w zasadzie prostego sposobu na wymianę takiego układu. Znajomy przyniósł mi starszy uszkodzony multimetr z nieco wyższej półki, który kiedyś kosztował kilkaset złotych. Pytałem w firmie naprawiającej takie mierniki i odpowiedzieli mi iż także w tym przypadku naprawa tego modelu multimetru jest nieopłacalna. Nieco więcej o tym jest w jest tutaj.
-
darekdzidek
- -
Nie wiem jak w tym multimetrze, ale mam jakiś podobny i faktycznie ICL7106 jest bez obudowy ale jest miejsce na układ w obudowie DIP-40 i można zdrapać ten "nakrapiany" i wlutować w DIP-40.Ma to jednak sens wyłącznie wtedy kiedy w szufladzie poniewiera się luźny ICL.Ja najtańszy multimetr kiedyś w chińskiej hurtowni kupiłem za jakieś 8zł.Za 27zł. to był już z pomiarem pojemności (DT890D).Sam wybieraj ale jakbym miał kupić ICL7106 to wolałbym to potraktować jako okazję do kupna lepszego multimetru.