Witam
Kilka dni temu dostałem sporo żarówek samochodowych jednoświatłowych 12V 35W z trzonkiem starego typu. pomyślałem że można by zrobić jakiś stroboskop albo coś innego.
Proszę o jakieś schematy na ten temat.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
stroboskop żarówkowy 12V 35W
Osobiście odradzam budowy stroboskopu na żarówkach samochodowych. Po pierwsze włókno żarówki samochodowej ma dużą bezwładność...owszem działało by to według Twojego pomysłu ale z częstotliwością nie większą niż 2-3 Hz. Po drugie przy mocy 35W na żarówkę 12V popłynie prąd rzędu 2,9-3 A. Lepiej zainwestuj w palnik ifk120 produkcji byłego ZSRR.Sam na nim zrobiłem 3 stroboskopy w tym jeden z dwoma palnikami pracującymi naprzemian, co dało dwa razy większą max częstotliwość. A w necie jest dużo schematów stroboskopów z ww palnikiem. Ale to tylko moja osobista sugestia. Pozdrawiam
Super Gad
Super Gad
Jak najbardziej można - chociażby kolorofon. Napięcie zasilania jest bezpieczne (12V), moc żarówek dosyć duża - w sam raz do takiego "dyskotekowego" efektu.lutownik pisze:To może zrobić coś innego
Tutaj coś znajdziesz
A może coś takiego:vide załącznik.ten układzik jest mojego autorstwa.Zasilany jest całkowicie bezpiecznym napięciem,ale ostrożność przy uruchamianiu jednak zalecana(wysokie napięcia po stronie wtórnej układu)
[ Dodano: 2006-12-10, 11:00 ]
Warto dać trochę nieco mocniejszy transformator sieciowy (20-50W) a efekt zapewne będzie nieco lepszy, co też będzie się wiązało z nieco większym poborem prądu w trakcie błysków palnika-tranzystory powinny to wytrzymać.
[ Dodano: 2006-12-10, 11:00 ]
Warto dać trochę nieco mocniejszy transformator sieciowy (20-50W) a efekt zapewne będzie nieco lepszy, co też będzie się wiązało z nieco większym poborem prądu w trakcie błysków palnika-tranzystory powinny to wytrzymać.
- Załączniki
-
- strob 12V.gif
- (22.51 KiB) Pobrany 547 razy