Zasilacz Impulsowy
Zasilacz Impulsowy
Witam Wszystkich .....Poszukuje Zasilacza Impulsowego DO myszki Logitech Mx1000 Takowy Zasilacz Mial Kolega i Sie Spalil Mu i nie wiem co jest z nim Wiekszasc Elemetow jest normalana ale pare na Smd wiec tego nie naprawie albo nie wylutuje tego bo za male to jest ;/........Poszukuje Taki schemat to co pisze na nim to tylko to
AC Adaptor
Logitech
Model L-LD4-2
Potem sa jakies Numery chyba Produkcji
A zasilanie to
Input: 100-240V 50/60Hz 0,2A
Output: +8V (takie kreski na gorze Ciagla a podnia Przerywana ) 0,5A
Poszukuje Takiego Schematu zasilacza nie wchodzi w gre oddanie go do serwisu bo mam pecha do tego........Jesli moze Ktos wie Jak Zrobic Taki zasilacz To Bardzo Dziekuje o Wskazowki
PS niektore Elemety mozna wyciagnac ze starego ??
Pozdrawiam Bartek..............
AC Adaptor
Logitech
Model L-LD4-2
Potem sa jakies Numery chyba Produkcji
A zasilanie to
Input: 100-240V 50/60Hz 0,2A
Output: +8V (takie kreski na gorze Ciagla a podnia Przerywana ) 0,5A
Poszukuje Takiego Schematu zasilacza nie wchodzi w gre oddanie go do serwisu bo mam pecha do tego........Jesli moze Ktos wie Jak Zrobic Taki zasilacz To Bardzo Dziekuje o Wskazowki
PS niektore Elemety mozna wyciagnac ze starego ??
Pozdrawiam Bartek..............
niesteety zrobilem taki
ale nie dziala poprawnie bo po 10 min pokazuje ze bateria naladowana a po 30 min rozladowana a powinna tzymac okolo 14 dni jak sie naladuje wiec nie da rady myslalem cos o zrobieniu przerywnika w tym zasilaczu ale jakos nie chce mi sie kombinowac bo wyjdzie to 10 x wieksze i to juz nie bedzie wygladalo jak zasilacz znalazlem na elektrodzie schemat zasilacza impulsowego na 8V ale niestety 100mA ale sadze ze powinien dzialac wydluzy sie czas ladwoania o ile sie nie myle czy tylko to czy cos jeszcze ?? a oto artykul..............
- Załączniki
-
- Zasilacz impulsowy.rar
- (187.15 KiB) Pobrany 755 razy
Osobiście schematu orginalnego zasilacza do tej myszki nie mam i nie umiałem znaleźć, co do tego artykułu co podesłałeś to znam go, ale póki co nie spiesz się, poczytaj jeszcze to co jest w poniższych linkach.
http://felektr.katalogi.pl/temat7646/
A ta zwróciła moją szczególną uwagę.
http://www.zasilacze-elektronika.forweb.pl/schematy.php
Narazie tak mogę tylko pomóc.
http://felektr.katalogi.pl/temat7646/
A ta zwróciła moją szczególną uwagę.
http://www.zasilacze-elektronika.forweb.pl/schematy.php
Narazie tak mogę tylko pomóc.
GAVRON Dzieki ale ja potrzebuje zasilacz impulsowy a nie stabilizowany ........stabilizowany posiadam i zrobilem Koledze ale jak wspomnialem nie laduje do konca ...........a na tej pierwszej stronie to zabardzo nie ma co ogladac ja potrzebuje .........schematu i pomocy ale bardziej do impulsowych bo stabilizowane nie bardzo zdaja zadanie w tej myszce ;/.................jak narazie to znalazlem pare schematow zasilaczy ale niestety wiekszosc to byla powyzej 1A albo 1A a ja potrzebuje 0,5A max bo nie chce spalic tej myszki ;/...........dlatego jedyn narazie co odpowiada mnie to ten co podalem ale narazie to szukam dalej moze cos znajde albo Wy Cos znajdziecie................
Pozdrawiam I dziekuje za pomoc ................Bartek
Pozdrawiam I dziekuje za pomoc ................Bartek
A oglądałęś na tej grugiej stronce co podałem, w sekcji ładowarki ?
Chociaż by ten układ.
http://www.zasilacze-elektronika.forweb ... 201500.jpg
To jest ładowarka o prądzie ładowania 250 mA w czasie 6 -7 godzin (dla akumulatorów o pojemności 1500mAh) napięcie wyjściowe (nieobciążonego układu) będzie około 10V przy akumulatorze siądzie nie co do poziomu akumulatora. Prąd ładowania można dobrać zmieniając wartość rezystora 5 (W)atowego. Zresztą opis jest na stronce.
Co prawda nie jest to przetwornica impulsowa, ale nie jest to też zasilacz stablizowny.
P.S.
A impulsowy zasilacz też może być stabilizowany, taką rolę między innymi pełnią te kostki LM na wyjściu tej przetwornicy z tego artykułu.
Chociaż by ten układ.
http://www.zasilacze-elektronika.forweb ... 201500.jpg
To jest ładowarka o prądzie ładowania 250 mA w czasie 6 -7 godzin (dla akumulatorów o pojemności 1500mAh) napięcie wyjściowe (nieobciążonego układu) będzie około 10V przy akumulatorze siądzie nie co do poziomu akumulatora. Prąd ładowania można dobrać zmieniając wartość rezystora 5 (W)atowego. Zresztą opis jest na stronce.
Co prawda nie jest to przetwornica impulsowa, ale nie jest to też zasilacz stablizowny.
P.S.
A impulsowy zasilacz też może być stabilizowany, taką rolę między innymi pełnią te kostki LM na wyjściu tej przetwornicy z tego artykułu.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2007, 18:46 przez GAVRON, łącznie zmieniany 2 razy.
Niestety Ten plik i Ta strona nie dziala bo musze sie zalogowac a plik jakis blad jest jak mozesz to naprawic To Bede Bardzo wdzieczny.........
Pozdrawiam Bartek .........
Ps Nie wiedzialem ze impulsowe tez moga byc stabilizowane jednaczk czegos czlowiek sie uczy.................
[ Dodano: 2006-07-27, 19:31 ]
ok zalogowaelm sie :PP ale niestety nie chodzi mi o ladowarki ;/ musi to byc impulsowy bo w tej myszce jest cos ala uklad do tej bateri nie jest bezposrednio polaczona z wyjsciem jest jakis uklad do niej podlaczony ............
Pozdrawiam Bartek .........
Ps Nie wiedzialem ze impulsowe tez moga byc stabilizowane jednaczk czegos czlowiek sie uczy.................
[ Dodano: 2006-07-27, 19:31 ]
ok zalogowaelm sie :PP ale niestety nie chodzi mi o ladowarki ;/ musi to byc impulsowy bo w tej myszce jest cos ala uklad do tej bateri nie jest bezposrednio polaczona z wyjsciem jest jakis uklad do niej podlaczony ............
Napięcie wyjściowe zgrubnie można określić wg wzoru jak dla aplikacji układu TL431. Pracuje on w sprzężeniu zwrotnym sterującym układ przetwornicy realizowany na układzie TOPSwitch.
Vo=Vref(1+(R4/R5))=2,5V(1+(R4/R5))
Aplikację układu TL431 znajdziesz na:
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... tl431a.pdf
TOPSwitch na:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=t ... 50&start=0
Krócej mówiąc dobierzesz tylko rezystor R4 tak, aby na wyjściu było 8V śmiało możesz zastosować potencjometr montażowy w układzie zmiennej rezystancji.
Układ ten stabilizuje napięcie, więc jeżeli jego wydajność prądowa jest większa niż 0,5A to się nie bój to tylko lepiej, nie zarżniesz tak szybko zasilacza. On puści tylko tyle prądu ile maksymalnie weźmie driver ładowania akumulatorów i akumulatory w myszce przy napięciu 8V.
Vo=Vref(1+(R4/R5))=2,5V(1+(R4/R5))
Aplikację układu TL431 znajdziesz na:
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... tl431a.pdf
TOPSwitch na:
http://www.elenota.pl/search.php?szuk=t ... 50&start=0
Krócej mówiąc dobierzesz tylko rezystor R4 tak, aby na wyjściu było 8V śmiało możesz zastosować potencjometr montażowy w układzie zmiennej rezystancji.
Układ ten stabilizuje napięcie, więc jeżeli jego wydajność prądowa jest większa niż 0,5A to się nie bój to tylko lepiej, nie zarżniesz tak szybko zasilacza. On puści tylko tyle prądu ile maksymalnie weźmie driver ładowania akumulatorów i akumulatory w myszce przy napięciu 8V.
Acha Wielkie Dzieki zaczynam do pracy ale mam jeszcze jedno wazne pytanko Umisz to rozszyfrowaca dokladnie liste czesci bo niestety nie umiem arabskiego albo kit wie co to........Nie pomysl ze jestem leniwy ale jakos nie umiem tego rozszyfrowac ;/
Pozdrawiam....................Bartek I Jeszcze Raz Dzieki.......
Pozdrawiam....................Bartek I Jeszcze Raz Dzieki.......
Ja tam nie iem Rosyjskiego nie znam .......:PP a dla mnie szlaczki i proste kreski to arabski blugarski itp te jezyki maja podobne wszystko ...................Pisownia oczywiscie ................Nom jak Bys Mogl To bede Bardzo wdzieczny przetlumaczyc tylko jakie elemety sa Potrzebne bo nie wszyste umiem rozszyfrwac.............;/
FU1 – bezpiecznik 3,15A
L1 – filtr sieciowy 10mH
L2 – transformator impulsowy SIMENS EFD15-N87 (wersja zasilacza 4W) lub EFD25-N87 (20w)
L3 – dławik 3,3-6,8uH
Q1 – mostek prostowniczy 400V/1A
Q2 – dioda 1N4007 (w oryginale KД258В)
Q3 – dioda Zenera 1N4937 lub BZT3C200, 1N5388
Q4 – dioda 1N4148 (w oryginale KД522)
Q5 – transoptor PC817
Q6 – dioda 1N4007
U1 – układ scalony TOP221P (wersja 5W), TOP224P (40W)
U2 – układ scalony TL431
C1 – kondensator 33nF / 400V
C2, C6 – kondensator ceramiczny 100nF
C3 – kondensator elektrolityczny 47uF / 16V
C4, C5 – kondensator elektrolityczny 470uF / 16V
C7 – kondensator 1nF / 1000V
C8 – kondensator elektrolityczny 10uF / 400V
R2 – rezystor 100 / 0,25W
R3 – rezystor 200 /0,25W
R4 – rezystor – dobierać jak w poprzednim poście
R5 – rezystor 10k / 0,25W
R6 rezystor 5,6 / 0,25W
Ale tak poważnie mówiąc (po analizie wszystkich postów w tym temacie) to zanim porwiesz się na robienie zasilacza impulsowego to zastanów się dobrze! To są układy wymagające bardzo dużego doświadczenia (i wiedzy zarazem) przy uruchamianiu, a ty jak sądzie masz problem z rozszyfrowaniem podstawowych oznaczeń na obudowie swojego (patrz twój pierwszy post). W dodatku są to jak na amatorskie wykonanie dość drogie układy i w dodatku ryzykujesz, zniszczenie swoją myszkę. Ciągłe zasilacz w tej kwestii był by o wiele, wiele racjonalniejszym układem.
Ten chip w myszce, o którym mówiłeś wcześniej (pomiędzy wej. z zasilacza a akumulatorem) to sterownik cyklu ładowania akumulatorka, przeczytaj jego symbol na obudowie i podaj go to zobaczymy co ma w środku.
Lepiej wpisz w GOOGLE – zasilacze impulsowe i poszukaj coś gotowego, co daje 8V i prąd nie mniejszy niż 0,5A ale bez przesady
L1 – filtr sieciowy 10mH
L2 – transformator impulsowy SIMENS EFD15-N87 (wersja zasilacza 4W) lub EFD25-N87 (20w)
L3 – dławik 3,3-6,8uH
Q1 – mostek prostowniczy 400V/1A
Q2 – dioda 1N4007 (w oryginale KД258В)
Q3 – dioda Zenera 1N4937 lub BZT3C200, 1N5388
Q4 – dioda 1N4148 (w oryginale KД522)
Q5 – transoptor PC817
Q6 – dioda 1N4007
U1 – układ scalony TOP221P (wersja 5W), TOP224P (40W)
U2 – układ scalony TL431
C1 – kondensator 33nF / 400V
C2, C6 – kondensator ceramiczny 100nF
C3 – kondensator elektrolityczny 47uF / 16V
C4, C5 – kondensator elektrolityczny 470uF / 16V
C7 – kondensator 1nF / 1000V
C8 – kondensator elektrolityczny 10uF / 400V
R2 – rezystor 100 / 0,25W
R3 – rezystor 200 /0,25W
R4 – rezystor – dobierać jak w poprzednim poście
R5 – rezystor 10k / 0,25W
R6 rezystor 5,6 / 0,25W
Ale tak poważnie mówiąc (po analizie wszystkich postów w tym temacie) to zanim porwiesz się na robienie zasilacza impulsowego to zastanów się dobrze! To są układy wymagające bardzo dużego doświadczenia (i wiedzy zarazem) przy uruchamianiu, a ty jak sądzie masz problem z rozszyfrowaniem podstawowych oznaczeń na obudowie swojego (patrz twój pierwszy post). W dodatku są to jak na amatorskie wykonanie dość drogie układy i w dodatku ryzykujesz, zniszczenie swoją myszkę. Ciągłe zasilacz w tej kwestii był by o wiele, wiele racjonalniejszym układem.
Ten chip w myszce, o którym mówiłeś wcześniej (pomiędzy wej. z zasilacza a akumulatorem) to sterownik cyklu ładowania akumulatorka, przeczytaj jego symbol na obudowie i podaj go to zobaczymy co ma w środku.
Lepiej wpisz w GOOGLE – zasilacze impulsowe i poszukaj coś gotowego, co daje 8V i prąd nie mniejszy niż 0,5A ale bez przesady