Sterownik do silnikow krokowych.....

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Sterownik do silnikow krokowych.....

Post autor: Thor » 03 kwie 2006, 13:57

Poszukuje sterownika do silnikow krokowych schemat i programi do niego najlepiej jak bylo by to caly modul np.. poprzez potensjometr moge sobie kierowac nim tym silniczkiem do przodu i do tylu abym nie musial podlaczac do komputera tego calego modulu da sie cos takiego zrobic ...

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 03 kwie 2006, 17:33

z pewnością da się...

gdyby silnik nie musiał pracować w obie strony (obroty tylko w jedną stronę) to dałoby się to zrobić na jednym scalaku CMOS 4047 :D szczególy jak będziesz zainteresowany :D

jeżeli ma pracować w obie strony to należy to zrobić na mikrokontrolerze lub układzie programowalnym - kilka takich projektów było w EdW, mniej lub bardziej zaawansowanych.

nie wiem jednak czy na µK sterować będziesz mógł za pomocą potencjometru (za pomocą przycisków raczej) ale to drobiazg... za pomocą 4047 potencjometrem jaknajbardziej.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 03 kwie 2006, 20:40

to mozesz tez podac to jak sie steruje w jedna strone ;) a ja cos wykabinuje ...

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 04 kwie 2006, 2:13

icky pisze:nie wiem jednak czy na µK sterować będziesz mógł za pomocą potencjometru (za pomocą przycisków raczej) ale to drobiazg...
Bez problemu można to zrobić.
Chociażby tak: podłączamy potencjometr pomiędzy 0 i +5V i mierzymy napięcie na potencjometrze. Jako punkt zero przyjmujemy napięcie równe +2,5V i teraz jako pozycję +1 przyjmujemy +5V a jako pozycję -1 przyjmujemy 0V.
Pozdrawiam, Konrad.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 04 kwie 2006, 7:25

Witam,
Jeśli znajdą się chęci i cierpliwość to polecam przeczytać:
:arrow: Silniki krokowe od podstaw cz.1-6

Coś tam znajdziesz dla siebie...
:roll:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 04 kwie 2006, 15:24

oj ale slepa kura ze mnie nie widzialem tego ....... ;p thx za pomoc

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 04 kwie 2006, 17:34

K_o_n_r_a_d pisze:
Chociażby tak: podłączamy potencjometr pomiędzy 0 i +5V i mierzymy napięcie na potencjometrze. Jako punkt zero przyjmujemy napięcie równe +2,5V i teraz jako pozycję +1 przyjmujemy +5V a jako pozycję -1 przyjmujemy 0V.
ale nie będzie można sterować płynnie... a 2,5V to stan nieokreślony wręcz nawet wzbroniony... jak chciałbyś takie coś podpiąć do µK? chyba że przez komparator :D

dla płynnego:
trzebaby było porównywać napięcie na potencjometrze z napięciem na PWM wbudowanym komparatorem (mówie w tym momencie o '2313 :D dopiero się uczę, właśnie niedawno o tym wyczytałem :D) zwracam chonor - jednak się da... :D ale moim zdaniem więcej wysiłku to wymaga :D

kiedyś chyba czytałem o silnikach krokowych ale sterować nimi się nauczyłem sam bez żadnej wiedzy metodą prób i błędów :D na silniku od twardego dysku :D
Załączniki
sterownik.gif
układ nie był testowany
4047 pracuje jako generator i jego wyjścia razem z diodami i dzielnikami tworzą licznik 1 z n. Ważne aby R1 R2 R3 i R4 były "mniejsze" od R7...R10 ale nie za "małe". Dlatego dobrze zastosować tranzystory o dużym wzmocnieniu a jesz
(12.72 KiB) Pobrany 345 razy

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 04 kwie 2006, 19:26

ok wielkie THX za schemacik ale nie bardzo wiem gdzie podpiac np silniczek od dysku twardego albo np od cd-romu ?????

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 04 kwie 2006, 20:43

między tranzystorami są kropki - to są kolejne 4 wyjścia... pamiętaj aby rezystory były spore i nie sugeruj się tranzystorami... daj jakieś nowe o dużym wzmocnieniu (z grupy B lub C) albo darlingtony ale będą miały większy spadek napięcia i trzebabędzie zasilać z wyższego napięcia...

jeszcze raz mówię - układ nie testowany, powinien działać ale nie jestem pewien... lepiej byłoby gdyby zamiast diud i dzielników były bramki np AND, wtedy układ musi działać
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2006, 20:46 przez icky, łącznie zmieniany 1 raz.

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 04 kwie 2006, 20:46

icky pisze: ale nie będzie można sterować płynnie... a 2,5V to stan nieokreślony wręcz nawet wzbroniony... jak chciałbyś takie coś podpiąć do µK? chyba że przez komparator :D

dla płynnego:
trzebaby było porównywać napięcie na potencjometrze z napięciem na PWM wbudowanym komparatorem (mówie w tym momencie o '2313 :D dopiero się uczę, właśnie niedawno o tym wyczytałem :D) zwracam chonor - jednak się da... :D ale moim zdaniem więcej wysiłku to wymaga :D
Nie napisałem tego, ale to wynika z mojej odpowiedzi:
K_o_n_r_a_d pisze:mierzymy napięcie na potencjometrze
czyli podłączam potencjometr pod przetwornik analogowo-cyfrowy. 90S2313 nie ma przetwornika wbudowanego a zabawa z PWM to troche za dużo pamieci by zabrała, więc w uK bez przetwornika to raczej ten pomysł odpada.

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 04 kwie 2006, 20:56

może nie z racji zajmowania pamięci ale wolnego odświeżania - pomiar troche trwa - dla 5V aż 2 sekundy... może jakby się pobawić to by coś z tego wyszło... przecież nie musi to być chirurgiczna precyzja... uuu taki sterownik z silnikiem krokowym świetnie nadawałby się do zdalnie sterowanego modelu samochodu naprzykładowo :D ale na takie żeczy chyba za stary jestem... :D

co do pamięci... no napewno sporo zajmuje ale gdyby µK miał pełnić funkcję tylko sterownika to chyba nie byłoby problemu z pamięcią... przetwornik owszem zgadzam się, to dobry pomysł :D

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 10 kwie 2006, 14:48

Co nieco szukalem i znalazlem fajny schemacik......
Załączniki
ster sil krok.JPG

ODPOWIEDZ