poszukuje schematu przelacznika
-
poczatkujacy
poszukuje schematu przelacznika
poszukuje schemat ukladu ktory jest wstanie zmienic + z - na wyjsciu po nacisnieciu przycisku (przycisk-stycznik ma trzy koncowki i moze byc w 2 stanach-zamykac jeden albo drugi obwod - przelaczac) Zalezy mi na tym aby na wyjsciu byla zmana + z - jak nastapi zmiana stanu przelacznika-zmiana obwodu ktory jest zamkniety. Przycisk moze tez miec 2 koncowki-czyli zamykac lub otwierac jeden obwod. Mnie to jest obojetne i latwiejsze w budowie. Uklad powinien pracowac z pradem stalym 1,5..9V (bateria lub zasilacz) i byc prosty w konstrukcji oraz jaknajmniejszy gabarytowo.
-
poczatkujacy
niestety nie wiem jak to sie nazywa. chodzi mi o to ze jak podlaczy sie do wyjscia np. silnik na prad staly, to po przelaczeniu tego przelacznika-stycznika, zmieni sie kierunek obrotu wirnika silnika-os silnika bedzie sie krecic w przeciwna strone. I mam pytanie. jaka jest roznica miedzy tranzystorami pnp i npn? Prosze o jak najbardziej szczegolowy opis ich dzialania jezeli mozna
.
co do tranzystorów to wejdź na moją stronę tam znajdziesz informacje. Jeśli chodzi o przełącznik to może po prostu zastosuj przełacznik mechaniczny z dwoma parami styków, to będzie najprostsze, to pozwoli Ci przełaczyć napięcie z w jednym kierunku lub w drugim kierunku.
Ewentualnie skorzystaj z takiej propozycji jak na forum EP - zobacz
http://www.elemid.republika.pl/polaryza ... yzacji.pdf
Ewentualnie skorzystaj z takiej propozycji jak na forum EP - zobacz
-
poczatkujacy