poszukuje schematu przelacznika

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
poczatkujacy

poszukuje schematu przelacznika

Post autor: poczatkujacy » 17 lip 2004, 13:42

poszukuje schemat ukladu ktory jest wstanie zmienic + z - na wyjsciu po nacisnieciu przycisku (przycisk-stycznik ma trzy koncowki i moze byc w 2 stanach-zamykac jeden albo drugi obwod - przelaczac) Zalezy mi na tym aby na wyjsciu byla zmana + z - jak nastapi zmiana stanu przelacznika-zmiana obwodu ktory jest zamkniety. Przycisk moze tez miec 2 koncowki-czyli zamykac lub otwierac jeden obwod. Mnie to jest obojetne i latwiejsze w budowie. Uklad powinien pracowac z pradem stalym 1,5..9V (bateria lub zasilacz) i byc prosty w konstrukcji oraz jaknajmniejszy gabarytowo.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lip 2004, 7:15

Czy chodzi ci o zmianę polaryzacji napięcia zasilającego jakiś obwód?

poczatkujacy

Post autor: poczatkujacy » 21 lip 2004, 14:26

niestety nie wiem jak to sie nazywa. chodzi mi o to ze jak podlaczy sie do wyjscia np. silnik na prad staly, to po przelaczeniu tego przelacznika-stycznika, zmieni sie kierunek obrotu wirnika silnika-os silnika bedzie sie krecic w przeciwna strone. I mam pytanie. jaka jest roznica miedzy tranzystorami pnp i npn? Prosze o jak najbardziej szczegolowy opis ich dzialania jezeli mozna :( .

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 21 lip 2004, 19:28

Tu masz to co szukasz:
http://www.elektronika.priv.pl/tranzystory.html
Pozdrawiam

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lip 2004, 19:31

co do tranzystorów to wejdź na moją stronę tam znajdziesz informacje. Jeśli chodzi o przełącznik to może po prostu zastosuj przełacznik mechaniczny z dwoma parami styków, to będzie najprostsze, to pozwoli Ci przełaczyć napięcie z w jednym kierunku lub w drugim kierunku.
Ewentualnie skorzystaj z takiej propozycji jak na forum EP - zobacz :arrow: http://www.elemid.republika.pl/polaryza ... yzacji.pdf

poczatkujacy

Post autor: poczatkujacy » 22 lip 2004, 15:37

DZIEKI. Niestety nie moge zastosowac tutaj analogowego przelacznika, poniewaz to bedzie automatycznie dzialac bez ingerencjii (duzej) czlowieka, wiec dlatego musze siegnac po elektronike :D

ODPOWIEDZ