Leciwy programator z AVT, szukam schematu.

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2084
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Leciwy programator z AVT, szukam schematu.

Post autor: kayron » 15 wrz 2010, 18:38

Jak w temacie szukam schematu programatora AVT dla układów ISP oraz JTAG firmy Lattice. Prawdopodobnie był to odpowiednik ZL8PRG Kamami, ale ma inaczej z organizowane złącze.
Tzn. mam płytkę drukowaną i zmontowany układ, tylko potrzebują opisu złącza programującego i zworek, na układzie są 2 scalaki 74HCT00 i 74HCT244.
Wie kto co to był za kit AVT :?;

Awatar użytkownika
tymon_x
-
Posty: 64
Rejestracja: 14 wrz 2010, 16:48
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: tymon_x » 17 wrz 2010, 18:58

Zapewne chodzi o coś takiego:Lattice ISP. Ktoś tu się FPGA interesuje (; Schemat ten sam, tylko użyto tu bramek NOR.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2084
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 wrz 2010, 7:27

Ja na razie raczkuję w GAlach i ISP LSi3032 (nie zawsze trzeba potężnego PLD), mam też XC95144XL. Z FPGA to by mnie interesowały układy Spartan 2 (FPU dla mojego C64 by sie przydało), bo są w miarę tanie i bezproblemowo współpracują z układami na 5V.
Co do programatora to jednak nie to, ja dostałem od kogoś gotowy, ponoć oparty na jakim kicie AVT, i ma inną pinologię, bo na pinie 8 mam VCC, a 7 GND.
Ale wrzucę chyba sobie ten schemat do GAL16V8 i zrobię własny programator, na schemacie od Kamami. Na GALu płytka będzie prostsza i mniejsza.

Awatar użytkownika
tymon_x
-
Posty: 64
Rejestracja: 14 wrz 2010, 16:48
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: tymon_x » 18 wrz 2010, 7:47

kayron pisze:Z FPGA to by mnie interesowały układy Spartan 2 (FPU dla mojego C64 by sie przydało), bo są w miarę tanie i bezproblemowo współpracują z układami na 5V.
Tu muszę Ciebie ostrzec, że Xilinx już go nie wspiera (zaprzestał produkcji, walają się tylko po Alledrogo). Obsługujące go ISE jest do wersji 10.3, a obecnie ma numerek 12.2 jest o niebo lepsze od poprzednika, nie trzeba czekać na wygenerowanie symulacji w Isim. Z tych tańszych polecam CoolRunner-II (CPLD). GAL, PAL ogólnie cały segment SPLD to już staroooocie (;

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2084
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 18 wrz 2010, 19:05

Owszem GAl i PAl (tego nie widziałem już lata świetlne) to starocie, ale czasami trzeba układ gdzie są 2 bramki ANd, jedna XOR, przerzutnik i tam te układy spisują się cacy bo zamiast 3-4 tradycyjnych 74xx czy 4xxx masz jeden układ scalony i malutką płytkę. Dla tego sie tym jeszcze babram..
Co do FPGA to u mnie niestety pewnym bólem jest 5V, a nie wiem jak tam wygląda współpraca z układami TTL. Tzn. podejrzałem na płytkach startowych dla CollRuner i Spartan że niekiedy dodają szeregowo rezystory 100-220Ω i transile do masy, ale nie wiem czy to dobry sposób?
Załączniki
ESD_I_O.JPG
ESD_I_O.JPG (2.68 KiB) Przejrzano 9568 razy

Awatar użytkownika
tymon_x
-
Posty: 64
Rejestracja: 14 wrz 2010, 16:48
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: tymon_x » 18 wrz 2010, 22:32

kayron pisze:Tzn. podejrzałem na płytkach startowych dla CollRuner i Spartan że niekiedy dodają szeregowo rezystory 100-220Ω i transile do masy, ale nie wiem czy to dobry sposób?
W ten sposób co podałeś, służy do formowania zboczy sygnałów (dioda Schottky'ego). Rezystor ograniczający po stronie 5V, za nią Zenerkę o małej pojemności lub lepiej, szybko przełączającą się diodę Schottky'ego(na duże f) 3.3V do masy i do układu na 3.3V. Albo zastosować dwa tranzystory... lub jakieś konwertery napięć.

Znaczy się jak na schemacie u góry, tylko po lewej 5V, po prawej 3.3V, żebyś mnie żle nie zrozumiał (;

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2084
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 wrz 2010, 6:52

Tak jeszcze na ponkę o środowisku programistycznym. To do układów Lattice można darmo (po rejestracji) ściągnąć ISP Lever 1.4 który spokojnie obsługuje GAle, ISP LSI i nowsze układy, przy czym są tam pewne ograniczenia co do języków, ale w sumie dla amatora nie takie wielki i istotne.

ODPOWIEDZ