generatora sygnałów prostokątnych - schemat

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
mmmek
-

generatora sygnałów prostokątnych - schemat

Post autor: mmmek » 14 paź 2004, 12:55

witam,
szukam pomocy - wykladowca z podstaw elektroniki na informie chce zebysmy zbudowali mu cos takiego
"Zaprojektuj generator sygnałów prostokątnych w oparciu o multiwibrator astabilny o współczynniku wypełnienia równym 0,5 i częstotliwości 1000Hz." (i jeszcze pare innych rzeczy)

na wykladach bylo tylko o tym jakie czesci wchodza w sklad takiego urzadzenia
natomiast ja nie mam bladego pojecia jak sie dobiera odpowiednie wartosci elementow LRC i innych rzeczy tak zeby to dzialalo bo nie jestem na elektronice :/

czy ktos moglby mi pomoc?
gdzie moge znalezc jak najprostszy schemat takiego urzadzenia,
albo lepiej czy ktos z was podjalby sie niedrogo naszkicowania takiego schematu (jak najprostszego) z opcjonalnym opisem dlaczego sa takie elementy a nie inne (zebym zobaczyl jak to sie dobiera?)?

pozdr.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 paź 2004, 21:09

Pierwsza sugestia, jaka się nasuwa, to zastosowanie układu ne555. W necie jest wiele opisów tego układu (np na stronach www.st.com). W informacji opisującej układ jest zawarty sposób użycia do generowania fali prostokątnej o wypełnieniu 50% i są podane wzory do wiążące wartości użytych elementów z czasami (częstotliwością) generowanych przebiegów.

ODPOWIEDZ