witam wszystkich
poszukuje schematu moduły zapłonowego do motocykla, instalacja 6 volt z plusem na masie, moze ktos bedzie mial w swoich archiwach cos takiego?
z gory dziekuje i pozdrawiam
moduł 6volt
Napewno z plusem na masie?? Jaki to motocykl?? W Simsonie albo w Charcie bedzie taki moduł. W simsonie wchodzi na niego 60V w charcie nie wiem ile ale chyba mniej. Mam schemat modułu do do jawki 50 tylko ze tam jest przerywacz i zasilane jest to z cewki spod koła zamachowego. Mam też jak wykonać taki moduł do komara
A to trzeba było odrazu. Z tego co wiem to w junaku jest iskrownik podobnie jak w komarze (nie jestem pewny) Wiec moduł powinien byc taki jak na rysunku

Jeśli twój Junak posiada jednak cewke butelkową zamiast iskrownika to powinien nadać sie ten moduł (zamiast diody zenera 12V mozna wstawic 6V jesli junak ten ma 6 voltową instalacje)

Jeśli twój Junak posiada jednak cewke butelkową zamiast iskrownika to powinien nadać sie ten moduł (zamiast diody zenera 12V mozna wstawic 6V jesli junak ten ma 6 voltową instalacje)

Nie wiem które rozwiązanie będzie lepsze. W układzie z iskrownikiem iskra jest tym większa im wyższe są obroty silnika oraz nie będzie problemu z odpaleniem motocykla z rozładowanym akumulatorem. W układzie z cewką butelkową iskra jest cały czas taka sama ale łatwiej o rozruch silnika oraz gdy sie rozładuje do zera akumulator to klapa z odpalenia motoru. Sam zastanów sie które rozwiązanie Ci lepiej pasuje. Możesz zapytać sie o opinie innych użytkowników Junaków na jakimś forum.
PS; Nie wiem czy te schematy co dałem we wcześniejszym poście są dobre do Twojego motocykla bo junak ma + na masie a te schematy są do - na masie.
PS; Nie wiem czy te schematy co dałem we wcześniejszym poście są dobre do Twojego motocykla bo junak ma + na masie a te schematy są do - na masie.