Poszukuję opisu działania i przykładu zastosowania przełącznika kodującego BCD. Nigdzie nie mogę tego znaleźć ...
Z góry dziękuję za pomoc !
Przełącznik kodujący BCD
Chodzi Ci chyba o nastawnik kodowy BCD. Najprościej mówiąc jest to przełącznik, który w swojej obudowie posiada 4 przełączniki odpowiednio z sobą zsynchronizowane tak iż wybranie odpowiedniej wartości dziesiętnej w zakresie 0-9 lub szesnastkowej w zakresie 0-9 i A-F powoduje pojawienie się na wyprowadzeniach takiego nastawnika odpowiedniej informacji w kodzie dwójkowym. W przypadku jednej cyfry taki nastawnik ma najczęściej pięć wyprowadzeń. Jedno wspólne (podłączane najczęściej do masy lub napięcia zasilającego) i cztery odpowiadające adresom w kodzie dwójkowym, z których informacja jest przekazywana do układu cyfrowego, np. wejście wpisywania licznika. Stosuje się je co łatwej zmiany nastaw układów cyfrowych, np. kodu w zamku cyfrowym. Wówczas dysponując takimi nastawnikami, ustawiamy kod zamka wybierając cyfry dziesiętne, np. 8, 4, 2 ,1, gdzie do zamka trafią odpowiednie informacje w kodzie dwójkowym, (np. 0010 - dla jednej cyfry w tym przypadku 2) dzięki czemu łatwiej jest ustawić nowy kod zamka bez znajomości kodu dwójkowego. Przypomina to trochę zworki na płycie głównej komputera, lecz w przypadku nastawnika kodowego BCD sprawa dokonywania ustawień jest prostsza i łatwiejsza, zamiast przestawić kilka zworek ustawiamy odpowiednią pozycję na nastawniku kodu BCD.
Czy można taki nastawnik kodowy podłączyć do dekodera np. 7447 i uzyskać stałe wyświetlanie odpowiedniej cyfry na wyświetlaczu LED-owym.
A jeżeli tak to jak podłączyć ?
Moje pytanie zrodziło się po lekturze opisów dwóch wersji czterokanałowego termometru cyfrowego.
Jeden opis znalazłem w EP 7/98 a drugi w EdW grudzień 2000.
W schemacie z EdW działanie poszczególnych kanałów pomiarowych sygnalizują LED-y a schemacie z EP wyświetlacz siedmiosegmentowy.
Pomyślałem że gdyby podpiąć zadajnik zamiast LED-a pod każdy kanał ze schematu w EdW to może udało by się uzyskać wyświetlanie cyfrowe poszcz. kanałów.
Jeżeli jest to możliwe to jak to połączyć ?
Niestety nie mogę zamieścić linków do właściwych schematów bo ich nie znalazłem.
Sorry !
Pozdrawiam.
A jeżeli tak to jak podłączyć ?
Moje pytanie zrodziło się po lekturze opisów dwóch wersji czterokanałowego termometru cyfrowego.
Jeden opis znalazłem w EP 7/98 a drugi w EdW grudzień 2000.
W schemacie z EdW działanie poszczególnych kanałów pomiarowych sygnalizują LED-y a schemacie z EP wyświetlacz siedmiosegmentowy.
Pomyślałem że gdyby podpiąć zadajnik zamiast LED-a pod każdy kanał ze schematu w EdW to może udało by się uzyskać wyświetlanie cyfrowe poszcz. kanałów.
Jeżeli jest to możliwe to jak to połączyć ?
Niestety nie mogę zamieścić linków do właściwych schematów bo ich nie znalazłem.
Sorry !
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2007, 10:55 przez 605111211, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście można, tak jak to pokazałem na poniższym schemacie. Nastawnik BCD podłączony jest do wejść adresowych dekodera 7447, a jego wspólne wyprowadzenie do masy. Wejścia adresowe układu są podciągnięte do napięcia +5V przez rezystory, co powoduje iż wszystkie wejścia adresowe są w stanie wysokim (H). Wybranie danej cyfry na nastawniku BCD powoduje zwarcie odpowiednich wejść adresowych dekodera 7447 do masy - ustawienie odpowiedniej liczby dwójkowej na wejściu adresowym dekodera 7447 i w konsekwencji wyświetlenie odpowiedniej liczby na wyświetlaczu siedmio segmentowym. Gdyby nie rezystory R1-R4 do nastawnik zwierając wejścia adresowe dekodera 7447 faktycznie doprowadził by do zwarcia w takim układzie, rezystory ten zapewniają stan wysoki na wejściach dekodera. Można by je spróbować usunąć, ale to może spowodować nieprawidłową pracę dekodera gdyż jego wejścia będą podatne na zakłócenia i nie zawsze wtedy będzie na nich stan wysoki (H), choć teoretycznie taki powinien tam występować. Na schemacie pominąłem rezystory ograniczające prąd wyświetlacza, oraz umieściłem na schemacie symbol nastawnika BCD rozszerzonego o zakres szesnastkowy A-F, którym można ustawić kombinację adresów w zakresie 0-15, natomiast zwykły dziesiętny nastawnik BCD ma zakres 0-9. Obok umieściłem jeszcze przełącznik SW DIP spotykany czasami na płytach głównych komputerów, którym można osiągnąć ten sam efekt. W sumie nastawnik BCD to przełącznik, którego kombinacje ustawień odpowiadają odpowiednim liczbom w kodzie dwójkowym. Wyposażenie do w odpowiednią skalę w łatwy sposób pozwala na wybranie żądanej liczby, bez konieczności znania kodu dwójkowego, jak np. w przypadku przełącznika SW DIP, lub zworek typu goldpin.
[ Dodano: 2007-07-05, 09:47 ]
Jeśli kolega 605111211 wysyła prywatną wiadomość to powinien także i sobie włączyć możliwość otrzymywania PW, lub pytać na Forum, wtedy skorzystają z tego tematu także inni użytkownicy Forum. A tak odpowiadam na pytanie na Forum, na którym nie ma tego pytania i w sumie nie wiadomo o co chodzi, bo wątek nie jest kompletny. Co do czterokanałowych termometrów o które pyta kolega to wiem o jakie kity chodzi. Żeby pokazać na wyświetlaczu siedmiosegmentowym nr włączonego kanału pomiarowego, zamiast na diodach LED, nie trzeba dekodera np. 7447, ani nastawnika kodu BCD. Można to zrealizować prościej na samym wyświetlaczu i dowolnych diodach (np. 1N4148) tak jak to pokazałem na przykładowym schemacie. Rolę prostego dekodera w tym przypadku pełnią diody. Prąd płynie od "+" zasilania przez diodę(y) LED wyświetlacza rezystory ograniczające prąd, diody (zwykłe) i przełącznik do masy. Diody (te zwykłe nie LED z wyświetlacza) zapobiegają "cofaniu" się napięcia do innych segmentów wyświetlacza, które faktycznie są ze sobą zwarte przez te diody. A ponieważ przewodzą one w jednym kierunku więc po zwarciu danego przełącznika wyświetlana jest żądana cyfra, a nie świecą wszystkie segmenty wyświetlacza. Na tym schemacie pokazałem kombinację diod dla cyfr 1-4, ale nie stanowi problemu by wykorzystać wszystkie cyfry 0-9. Trzeba tylko kilkadziesiąt diod, ale to i tak taniej niż dekoder 7447 i nastawniki BCD, które mogą kosztować kilka złotych sztuka co przy dziesięciu cyfrach spowodowało by duży koszt. Może nie jest to rozwiązanie nowoczesne, ale raczej tańsze niż rozwiązanie typu dekoder i nastawniki, szczególnie w przypadku gdy potrzebujemy wyświetlić kilka cyfr a nie cały zakres 0-9. W przypadku gdyby taki dekoder miał być sterowany napięciem dodatnim "+" a nie masą diody D1-D16 trzeba wlutować odwrotnie (zamienić miejscami ich anody i katody) i zastosować wyświetlacz siedmiosegmentowy ze wspólną katodą, którą wtedy podłącza się do masy układu.
[ Dodano: 2007-07-05, 09:47 ]
Jeśli kolega 605111211 wysyła prywatną wiadomość to powinien także i sobie włączyć możliwość otrzymywania PW, lub pytać na Forum, wtedy skorzystają z tego tematu także inni użytkownicy Forum. A tak odpowiadam na pytanie na Forum, na którym nie ma tego pytania i w sumie nie wiadomo o co chodzi, bo wątek nie jest kompletny. Co do czterokanałowych termometrów o które pyta kolega to wiem o jakie kity chodzi. Żeby pokazać na wyświetlaczu siedmiosegmentowym nr włączonego kanału pomiarowego, zamiast na diodach LED, nie trzeba dekodera np. 7447, ani nastawnika kodu BCD. Można to zrealizować prościej na samym wyświetlaczu i dowolnych diodach (np. 1N4148) tak jak to pokazałem na przykładowym schemacie. Rolę prostego dekodera w tym przypadku pełnią diody. Prąd płynie od "+" zasilania przez diodę(y) LED wyświetlacza rezystory ograniczające prąd, diody (zwykłe) i przełącznik do masy. Diody (te zwykłe nie LED z wyświetlacza) zapobiegają "cofaniu" się napięcia do innych segmentów wyświetlacza, które faktycznie są ze sobą zwarte przez te diody. A ponieważ przewodzą one w jednym kierunku więc po zwarciu danego przełącznika wyświetlana jest żądana cyfra, a nie świecą wszystkie segmenty wyświetlacza. Na tym schemacie pokazałem kombinację diod dla cyfr 1-4, ale nie stanowi problemu by wykorzystać wszystkie cyfry 0-9. Trzeba tylko kilkadziesiąt diod, ale to i tak taniej niż dekoder 7447 i nastawniki BCD, które mogą kosztować kilka złotych sztuka co przy dziesięciu cyfrach spowodowało by duży koszt. Może nie jest to rozwiązanie nowoczesne, ale raczej tańsze niż rozwiązanie typu dekoder i nastawniki, szczególnie w przypadku gdy potrzebujemy wyświetlić kilka cyfr a nie cały zakres 0-9. W przypadku gdyby taki dekoder miał być sterowany napięciem dodatnim "+" a nie masą diody D1-D16 trzeba wlutować odwrotnie (zamienić miejscami ich anody i katody) i zastosować wyświetlacz siedmiosegmentowy ze wspólną katodą, którą wtedy podłącza się do masy układu.