Schemat blokowy wzmacniacza klasy A High End

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Schemat blokowy wzmacniacza klasy A High End

Post autor: Tranzystor » 26 kwie 2007, 16:36

Witam,
jak widać w temacie poszukuję schematu blokowego wzmacniacza klasy A High End.

Z góry dzięki ;)
Pozdrawiam

MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 26 kwie 2007, 19:12

O ile pamiętam coś na temat wzmacniaczy klasy A było publikowane w EdW z 2000 roku.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 26 kwie 2007, 19:28

MacBi pisze:O ile pamiętam coś na temat wzmacniaczy klasy A było publikowane w EdW z 2000 roku.
Schemat tego wzmacniacza jest tu: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2356.pdf Tylko, że jest to wzmacniacz Single Ended, a ja chciałbym High Endowy :D Szukałem na necie, ale ciężko jest znaleźć taki wzmacniacz :/

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 26 kwie 2007, 19:57

Tranzystor pisze:Tylko, że jest to wzmacniacz Single Ended, a ja chciałbym High Endowy
Przecież jedno drugiego nie wyklucza!
Swoją drogą to wzmacniacze HiEnd w klasie A buduje się właśnie jako konstrukcje SingleEnded - jeden element wzmacniający. Może to być lampa czy tranzystor. Można także wykonać wzmacniacz w klasie A jako konstrukcję przeciwsobną Push-Pull.
Pojęcie klasy A jest takie, że przez cały okres sygnału przez element wzmacniający płynie prąd i to znaczny prąd. Choć ostatnio zostało ono przerobione na "wierne i bez jakichkolwiek zniekształceń przenoszenie sygnału" co przy obecnej technice jest przecież utopią.

Na koniec. Mam nadzieję, że Nautiliusy lub inne zestawy z tego przedziału cenowego już stoją rozstawione... i okablowane za pomocą odpowiednio cennych Ribbonów?

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 29 kwie 2007, 15:05

Aha, nie wiedziałem :???: Nie jeszcze Nautilusów nie kupiłem :mrgreen: Ale może jakieś tanie kolumny Dali :razz:

ODPOWIEDZ