Wzmacniacz audio do kompa z bajerami...

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
tomwlo
-
Kontakt:

Wzmacniacz audio do kompa z bajerami...

Post autor: tomwlo » 21 sty 2007, 0:39

Witam, jestem nowy na forum. (nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję pytanie)

Mam ciekawy pomysł na ulepszenie działania mojego kompa.

Posiadam komputer z płytą główną z kartą dźwiękową onboard oraz dwa głośniki UNITRA o mocy 25W i 8 Ω. Grają całkiem ładnie, ale trochę cicho...
Druga rzecz: w obudowie mam 7 (słownie siedem :cry:) wentylatorów, które są kontrolowane obrotami przez płytę główną lub poprzez ręczne potencjometry (FANMATE2 od Pentagrama). Trochę mnie to denerwuje, że każdy wentylator chodzi jak chce, a ja nie wiem z jakimi obrotami.

Tak więc chcę zrobić urządzenie mieszczące się w zatoce 3,5 cala od kompa (albo podwójna zatoka 3,5 cala). Urządzenie ma posiadać duży wyświetlacz graficzny i ze cztery przyciski). Ma spełniać funkcje:
- Wzmacniacza z regulowaną mocą wyjściową, regulacja odbywa się za pomocą przycisków „+” i „-” oraz „MUTE”
- W trybie „nic nie robienia” powinien spełniać funkcję korektora graficznego (tzn powinny migać kreski zgodnie z głośnością poszczególnych częstotliwości)
- Pomiar temperatury z trzech miejsc (temperatura procesora, karty graficznej oraz powietrza w obudowie)
- Pomiar prędkości obrotowej wentylatorów.
- Ewentualnie możliwość utrzymania stałej prędkości obrotowej wentylatorów – funkcja regulatora obrotów (w zależności od jednej z trzech temperatur, lub stałej wcześniej ustawionej).
- KOMUNIKACJA Z KOMPUTEREM ZA POMOCĄ PORTU USB (wszelkiego rodzaju ustawieniaprędkości obrotowych od temperatury itp.)

Oto przykładowe schematy, opracowane przeze mnie do tego projektu:
Schemat ideowy urządzenia (jakie wejścia i wyjścia)
[center]Obrazek[/center]

Poruszanie się po programie
[center]Obrazek[/center]

Głośność
[center]Obrazek[/center]
Głośność regulowana za pomocą przycisków „+” i „-” w zakresie np. od jednostek względnych 0 – 40, oraz na przykład przycisk „MUTE” jako wyciszenie całkowite. Po 5 sekundach od braku aktywności (nie naciskając przycisków) ekran przechodzi w tryb korektora graficznego (coś w stylu mini wież :mrgreen: )

Przegląd temperatur
[center]Obrazek[/center]
Pomiar temperatur wykonany za pomocą trzech termistorów (termopar ??) lub jeszcze lepiej odczytany z czujników zamontowanych w płycie i sczytywanych przez BIOS (temp CPU i GPU). Temperatura wnętrza obudowy podawana na podstawie odczytów z termistora.

Przegląd prędkości obrotowych wentylatorów
[center]Obrazek[/center]
Wszystkie wentylatory (najlepiej 6 sztuk) podłączone do 3-stykowych wyjść wentylatorowych wyprowadzonych z urządzenia. W ten sposób odczytywać prędkości obrotowe wentylatorów z trzeciego przewodu każdego z wentylatorów.

No i najważniejsze:
JEŚLI KTOŚ PODEJDZIE POWAŻNIE DO PROBLEMU I PRZEDSTAWI ROZWIĄZANIE to oferuję BONUS FINANSOWY

ODPOWIEDZ