89C51, Protel, Keil

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
waloos
-
Kontakt:

89C51, Protel, Keil

Post autor: waloos » 23 mar 2006, 13:20

Witam,
Przygotowuję się do wykonania pierwszego w moim zyciu projektu - pomiaru czasu.
W sklad układu bedzie wchodzic:
- 1 proc 89c51 lub 52
- 6 licznikow SN74LS590
- 3 wyswietlacze 2 linijkowe LCD HD44780
- jakis uklad logiczny
- przelaczniki
- generatory kwarcowe

Uklad ten bedzie mogl byc wykorzystany np do pomiaru czasu na basenie lub przy bedzie na dlugim dystansie. Musi realizowac pomiary miedzyczasow. kazdy licznik bedzie sobie zliczal.Po nacisnieciu przycisku przelacznika zapamietaje wartosci(liczac dalej az do zadania ostatniego pomiaru),wysyla do procka. W procku przetrawienie info pozniej juz tylko na LCD.

Probuje zbudowac schemat tego ukladu w Protelu(shcemat ten mam w glowie i nie wiem czy jest poprawny) tylko jakos srednio mi to idzie - prosze; moze pomoglby mi to jakos ktos zaprojektowac, dal jakies wskazowki, a moze taki uklad juz ktos gdzies widzial wiec chetnie bym rzucil okiem. Procek bede probowal zaprogramowac poprzez Keil'a - juz wiem chyba jak dolaczyc modul wyswietlaczas LCD do uP.

Moj gg 1174731 lub email waloos@o2.pl

Dzieki wielkie i prosze o pomoc Smile :)

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 23 mar 2006, 16:29

Proszę nie dublować tematów. Drugi post o tej samej treści usunąłem.

Edit:
Trzeci też - mimo tego, że różnił się w szczegółach - brak słowa Smile oraz kolor zielony dla części tekstu. Jeśli przeoczyłem coś ważnego - przepraszam.

waloos
-
Kontakt:

Post autor: waloos » 29 mar 2006, 0:05

przepraszam, ale chcialem poprostu zeby trafil do jak najwiekszej liczby czytajacych

Robo
-

Post autor: Robo » 29 mar 2006, 16:41

A poco do tego jakies liczniki zewnetrzne, generatory i kto wie co jeszcze?. Czy na pewno wiesz do czego służy procek (mikrokontroler) i co jest na jego pokładzie?

waloos
-
Kontakt:

Post autor: waloos » 21 kwie 2006, 1:08

wiem co jest na jego pokladzie

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 22 kwie 2006, 8:25

waloos pisze:Przygotowuję się do wykonania pierwszego w moim zyciu projektu - pomiaru czasu.
- 1 proc 89c51 lub 52
- 6 licznikow SN74LS590
- jakis uklad logiczny
- przelaczniki
- generatory kwarcowe
To projekcik z czasow pierwszej polowy lat dziewiecdziesiatych dwudziestego wieku.
Lepiej uzyj jakiegos procesora z rodziny AVR. I zmien zupelnie koncepcje ukladu. Z tego co piszesz procesor ma sie zajmowac tylko obsluga wyswietlacza i odczytem licznikow. Przeciez mozesz wykorzystac jeden licznik zawarty w procesorze AVR i na nim zrealizowac pomiar czasow i miedzyczasow. To jest do zrobienia. Do tego bedziesz mial mozliwosc programowania pamieci procesora w ukladzie czyli bez wyjmowania go z podstawki - a jesli nie masz doswiadczenia w programowaniu procesorow bedziesz to robil kilkadziesiat razy.

waloos
-
Kontakt:

Post autor: waloos » 24 kwie 2006, 9:10

mam prosbe jeszcze poniewaz nie wiem jeszcze czy to dobrze zmontowalem-znajomy mowil zebym dorzucil pamiec zewnetrzna bo niby wyniki mi sie nie pomieszcza chcialem dolaczyc rownolegle ale nie mam juz nozek, a moze szeregowo. dalem max232 zeby to na komputera wyrzucac gdyby ta pamiec nie byla potrzebna.

Chetniebym sie poradzil bardziej doswiadczonej grup na temat tego schematu. Schemat jest zrobiony w Protelu DXP - pierwszy raz mialem ten program w rekach. Dwa pliki z czego drugi to biblioteka stworzyna na moje potrzeby. procesor jest wziety z biblioteki jakis inny - ale podpinalem tak jak na s53.

Stad mozna pobrac pliki

schemat.schdoc
naszdisplay.schlib

Co jest zle co mozna lub trzeba zmienic?
Czy moze przylaczyc pamiec szeregowa(nie bedzie za wolna) a jesli rownolegla to jak?
Musze to jescio zaprogramowac - mam ksiazke Majewskiego programie w C, kilku znajomych ale jesli ktos ma jakis pomysl to chetnie wyslucham.

Nie znacie moze jakiejs fajnej literatury gdzie moge znalezc cos na temat pomiaru czasu, impulsow (np.zawody sportowe) z wykorzystaniem urzadzen elektronicznych co bym mogl jeszcze poczytac?

[ Dodano: 24-04-2006, 10:12 ]
Kapitan_Rzbik pisze:
waloos pisze:Przygotowuję się do wykonania pierwszego w moim zyciu projektu - pomiaru czasu.
- 1 proc 89c51 lub 52
- 6 licznikow SN74LS590
- jakis uklad logiczny
- przelaczniki
- generatory kwarcowe
To projekcik z czasow pierwszej polowy lat dziewiecdziesiatych dwudziestego wieku.
Lepiej uzyj jakiegos procesora z rodziny AVR. I zmien zupelnie koncepcje ukladu. Z tego co piszesz procesor ma sie zajmowac tylko obsluga wyswietlacza i odczytem licznikow. Przeciez mozesz wykorzystac jeden licznik zawarty w procesorze AVR i na nim zrealizowac pomiar czasow i miedzyczasow. To jest do zrobienia. Do tego bedziesz mial mozliwosc programowania pamieci procesora w ukladzie czyli bez wyjmowania go z podstawki - a jesli nie masz doswiadczenia w programowaniu procesorow bedziesz to robil kilkadziesiat razy.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 24 kwie 2006, 10:30

Witam!

Jeżeli zaczynasz zabawę z '51-ką, przejrzyj zasoby Elportalu. Naprawdę warto.
Ja bym zaczął w tym miejscu. Szczególnie interesujący jest "Mikrokomputer edukacyjny" - tam znajdziesz informacje jak podłączyć pamięć zewnętrzną (oczywiście, w artykułach o programowaniu też).
Informacje, które są zawarte w artykułach o '51 przydadzą się zawsze, niezależnie od języka programowania - tam co prawda jest asembler, ale działanie uP jest takie samo w każdym przypadku. Nauczysz się jednego - zrozumiesz inne.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

waloos
-
Kontakt:

Post autor: waloos » 24 kwie 2006, 16:12

dzieki wielkie marcing :)

ODPOWIEDZ