Co zamiast przekaźnika ?

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
mariachi

Co zamiast przekaźnika ?

Post autor: mariachi » 15 mar 2006, 11:06

witam,

Mam pytanie czy zamiast przekaźnika (24V DC) można podłączyć do czujnika ruchu coś innego?
Czujnik jest wziety z lampy zewnętrznej, a będzie pracował z większą częstotliwością załączeń i ciągłe stuki przekaźnika są niedopuszczalne ;)
Czujnik będzie załączał urządzenie na 12V. Natomiast sam przekaźnik, jak już wspomniałem, sterowany jest z układu napięciem 24V DC.

dzieki za pomoc, :D

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 15 mar 2006, 11:29

mariachi a może spróbuj transoptora kupnego jako "scalaczek" lub wykonanego we własnym zakresie z diody LED i fototranzystora. wydaje mi się, że byłoby OK :idea: możesz chyba podłączyć do 24V za pomocą R ograniczającego prąd jakąś LED ? no i za jej pomocą sterować fotoczułą powierzchnią bazy fototranzystora, który raz "zewrze" załączy a raz "rozewrze" rozłączy sterowany element. jego pracy nie słychać :D pamiętaj aby ewentualnie własnoręcznie wykonany transoptor zamknąć w obudowie nieprzepuszczającej światła z zewnątrz :D
musisz wiedzieć jaki prąd pobiera zasilany 12-ma V-mi odbiornik i na tej podstawie dobrać odpowiedni fototranzystor (lub scalony transoptor) :!: :wink: no i uzyskasz jeszcze jak w przypadku przekaźnika galwaniczną separację odbiornika od sterownika :D

pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 15 mar 2006, 12:14

A jak to jest prąd zmienny to możesz zastosować optotriak i traiak. a jak prąd stały i mały pobierany prąd to tranzystor MOS.

mariachi
-

Post autor: mariachi » 15 mar 2006, 16:48

faktycznie tak mółbym zrobić :)
A co jeżeli chciałbym sterować napięciem sieciowym? czyli zamiast przekaźnika sterującego dać jakiś "nie trzaskający" element ale żeby można nim bylo włączać i wyłączać urządzenie 220V ? (tak jak przekaźnik sterował lampą)...i jak to najprościej wykonać ?

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 15 mar 2006, 17:21

mariachi mógłbyś zastosować przekładnik napięciowy w postaci transformatorka, ale...
wydajność prądowa byłaby nieduża i to w sumie "boli" :!: :?
nie mniej jednak mógłbyś wykonać to w taki sposób:
- sygnałem ze sterownika mógłbyś bramkować generator astabilny o zadanej (przez odpowiedni dobór elementów) częstotliwości pracy. do wyjścia tego generatora astabilnego musi :!: być podłączony klucz tranzystorowy, (bo ze scalaka mała wartość prądu) sterowany za pośrednictwem generatora astabilnego. on skolei zasila uzwojenie pierwotne trafa. musi być przebieg zmienny (zasada dziełania trafa) dlatego musiałbyś zbudować bramkowalny generator astabilny,
z wtórnego pobierasz "energię" do obciążenia, niestety mała wydajność prądowa by była w takim rozwiązaniu :cry:

- o wiele lepiej jest jednak zastosować tyrystor lub triak :D :!: :idea:
jeśli wiesz na jakiej zasadzie działają tyrystor i triak to już jesteś w przysłowiowym domu :!: :wink:
takie rozwiązanie jest najodpowiedniejsze :D
kluczujesz triak lub tyrystor, dobierasz ten element na odpowiedni prąd, ale musisz tu uważać, aby teraz prąd do sterowanego obciążenia pobierać z rozsądkiem (patrz wtedy parametry użytego triaka lub tyrystora).
tyle, że tyrystor przepuszcza tylko jedną połówkę zasilania (jest tak jakby sterowanym prostownikiem jednopołówkowym).
w przypadku triaka (tyrystor symetryczny) przepuszczane są obie połówki przebiegu zmiennego sieci :)

wydaje mi się, że drugie rozwiązanie jest najsensowniejsze :!: :wink:

pozdraiwiam

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 15 mar 2006, 20:15

mariachi pisze:A co jeżeli chciałbym sterować napięciem sieciowym? czyli zamiast przekaźnika sterującego dać jakiś "nie trzaskający" element ale żeby można nim bylo włączać i wyłączać urządzenie 220V ? (tak jak przekaźnik sterował lampą)...i jak to najprościej wykonać ?
Triaki BT136 pozwalają sterować napięciami do 600V, tak więc nie ma obawy - zobacz jedynie na jakie napięcie jest optotriak. Osobiście z powodzeniem stosowałem BT136 w połączeniu z MOC3041.

ODPOWIEDZ