Co to za kondensator- gdzie kupić ogromna proźba

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
adamex
-
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2007, 23:53
Lokalizacja: okolice rzeszowa

Co to za kondensator- gdzie kupić ogromna proźba

Post autor: adamex » 20 gru 2007, 0:22

Witam
Od razu pisze że z elektroniki jestem zielony :cry:
Mógł by mi ktoś powiedzieć co to za kondensator i gdzie taki można by było zakupić byłem w 4 dobrze zaopatrzonych sklepach elektronicznych i kicha!
Kondensator ma oznaczenia "475J 400v" rozstaw nóg to 25mm/27mm troszkę są przygięte :wink: tak że dokładnie nie wiem, został wymontowany ze stroboskopu 14W.
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc.
Załączniki
400v.JPG

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 20 gru 2007, 2:00

To typowy kondensator 475 uF/400 V. Dziwię się, że ggo w sklepie nie było.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 20 gru 2007, 7:00

Koleszek, nie wprowadzaj w błąd. To wcale nie jest kondensator 475µF, zatem dziwne jest tylko to, że nikt w sklepie elektronicznym nie potrafił odszyfrować jego wartości!
Oznaczenie cyfrowe jest takie samo jak na rezystorach SMD. Dwie pierwsze cyfry to wartość, a ostatnia to liczba zer. Przy czym bazą jest tutaj pF (pikofarad) Zatem 4700000pF to 4,7µF. Dlatego kolega adamex musi pytać o kondensator 4,7µF/400V stały unipolarny. I taki kondensator kolega musi kupić.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 gru 2007, 14:43

Ewentualnie jak nie mają takiego to może być na wyższe napięcie bo to nie ma znaczenia :) Musi być 4,7uF i napięcie 400V lub więcej (nigdy mniej!)

adamex
-
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2007, 23:53
Lokalizacja: okolice rzeszowa

Post autor: adamex » 20 gru 2007, 18:32

Wielkie dzięki za odpowiedź i fachową poradę.
Odwiedzę jeszcze raz sklep elektroniczny i poproszę o kondensator o podanych mi przez ciebie wartościach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 20 gru 2007, 19:13

Jeśli jest to kondensator za mostkiem to można śmiało dać elektrolita, byle by był przystosowany to tego celu, np. z lamp błyskowych.

ODPOWIEDZ