Dane cewki DM-01-100

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Dane cewki DM-01-100

Post autor: Mateusz » 22 lip 2006, 19:25

Postanowiłem ostatnio wykonać bardzo stary układ, który był zamieszczony w Radioelektroniku 8/1984 jest to Prosta gra telewizyjna, której autorem jest Pan mgr. inż. Andrzej Janeczek. Nie wspominam nic o błędach na PCB (wiadomo chochlik żyje :wink: ) , ale ja mam problem z cewkami w spisie elementów pisze tak:

"L1...L3 - DM-01-100 lub nawinąć zwój przy zwoju przewodem DNE 0,1 na rezystorze 0,5W o rezystancji nie mniejszej niż 10k"

Problem jest taki, że taki rezystor może mieć inne wymiary i istnieje duże prawdobodobieństwo, że układ nie zadziała. Moja prośba jest taka, czy może ktoś zna dane cewki DM-01-100 i mógłby powiedzieć jak taką cewkę wykonać samemu (czyli ile zwojów i na i jakiej średnicy ma być to na czym to się będzie nawijać), a może ktoś z Was w przeszłości wykonał taką zabawkę. Jeśli ktoś będzie potrzebował to mogę się postarać i przesłać skany artykułu(3 strony).

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 22 lip 2006, 23:22

W zasadzie rezystory 0,5W (pół watowe) wtedy jak i teraz się od siebie zbytnio nie różnią, średnica korpusy (węższa) ok. 3mm, (szersza) ok. 4mm, długość ok. 10÷11mm.

Zaryzykuj nawinięcie wg wskazówek jak w tym artykule, popsuć się nie powinno.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 23 lip 2006, 8:00

Dzięki wielkie sprawdze. Jeśli tylko jeszcze dorwe jednego scalaka i wyreguluje generatory.
O wynikach napisze.

ODPOWIEDZ