Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
haterkmp, bo ty dalej nic nie rozumiesz...
Czy jak to cudo podłączysz sobie do brzucha to ci wyświetli akcję serca?
Ten przyrząd nie jest przeznaczony do pomiaru częstotliwości zakłóconych przebiegów. Zlicza impulsy (cyfrowe) w czasie. A jak powstają te impulsy: przez porównanie wartości chwilowej przebiegu z jakimś zadanym progiem (najprawdopodobniej wartością średnią). Jeżeli przebieg jest zakłócony, układ "przełączy" kilka razy.
Chcesz dowodu:
1. Po prostu odfiltruj przebieg sieciowy, choćby przez obwód RC (np 100nF-220k) i ustaw najdłuższy czas bramkowania. Zmierz jeszcze raz.
2. Jak chcesz naprawdę poważnie: podaj przebieg sieciowy z transformatora, przez dzielnik rezystorowy z kondensatorem (R*C~50Hz) na bramkę wejściem Schmitta i napisz program na mikroprocesor, żeby zliczał te impulsy. Najlepiej zrób z tego zegar. Porównaj z uczciwym zegarem.
[możes też zliczać impulsy swoim cudnym przyrządem]
Czy jak to cudo podłączysz sobie do brzucha to ci wyświetli akcję serca?
Ten przyrząd nie jest przeznaczony do pomiaru częstotliwości zakłóconych przebiegów. Zlicza impulsy (cyfrowe) w czasie. A jak powstają te impulsy: przez porównanie wartości chwilowej przebiegu z jakimś zadanym progiem (najprawdopodobniej wartością średnią). Jeżeli przebieg jest zakłócony, układ "przełączy" kilka razy.
Chcesz dowodu:
1. Po prostu odfiltruj przebieg sieciowy, choćby przez obwód RC (np 100nF-220k) i ustaw najdłuższy czas bramkowania. Zmierz jeszcze raz.
2. Jak chcesz naprawdę poważnie: podaj przebieg sieciowy z transformatora, przez dzielnik rezystorowy z kondensatorem (R*C~50Hz) na bramkę wejściem Schmitta i napisz program na mikroprocesor, żeby zliczał te impulsy. Najlepiej zrób z tego zegar. Porównaj z uczciwym zegarem.
[możes też zliczać impulsy swoim cudnym przyrządem]
joon ja to wiem!
dlatego mówię że synxhronizacja ot tak zegara z siecią jest teraz raczej mało praktyczna. pomyślmy... zrobię sobie zegar nixie taki na 4 lampkach i powiedzmy CMOSach. zsynchronizuje go z siecią 230V i wpakuję ogrooooomny filtr żeby śmieci sciszyć
dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem
dlatego mówię że synxhronizacja ot tak zegara z siecią jest teraz raczej mało praktyczna. pomyślmy... zrobię sobie zegar nixie taki na 4 lampkach i powiedzmy CMOSach. zsynchronizuje go z siecią 230V i wpakuję ogrooooomny filtr żeby śmieci sciszyć

dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem
haterkmp, żeby Cię wnerwić, powiem, że mój częstościomierz (wejście CMOS) ze wsadzonym kawałkiem drutu w BNC pomylił się o ok 5/10000. Zliczał sobie 50Hz indukujące sie w rzeczonym drucie. Oczywiście błąd był dodatni, co oznacza, że zliczył nadmiarowe zakłócenia.
Myślę, że nawet najdurniejszy układ logiczny ze Schmittem i filtrem RC jest w stanie kilkakrotnie (kilkusetkrotnie
) polepszyć tę dokładność. Aha, jaką rozdzielczość ma Twój częstościomierz? +-1Hz?
Myślę, że nawet najdurniejszy układ logiczny ze Schmittem i filtrem RC jest w stanie kilkakrotnie (kilkusetkrotnie

MiW ciężko Ci będzie mnie wkurzyć... za długo pracuję z ludźmi o ujemnym (?) ilorazie inteligencji...
co do miernika +/-1Hz
gratuluję że masz takie fajne napięcie i idealne 60Hz. może tam skąd pochodzisz jest po prostu lepszy świat. u mnie niestety jest jak jest i nic na to nie poradzę...
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-13, 06:05 ]
timo - nota jest od fairchild. ale fakt - czasem nie chcą działać te cholerne CMOSY
ale P. Górecki coś tam o tym piszę w książce ale za bardzo chce mi się spać...
co do miernika +/-1Hz
gratuluję że masz takie fajne napięcie i idealne 60Hz. może tam skąd pochodzisz jest po prostu lepszy świat. u mnie niestety jest jak jest i nic na to nie poradzę...
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-13, 06:05 ]
timo - nota jest od fairchild. ale fakt - czasem nie chcą działać te cholerne CMOSY
ale P. Górecki coś tam o tym piszę w książce ale za bardzo chce mi się spać...
Odświeżając temat - można też tak sterować nixie:
http://www.electronixandmore.com/nixiec ... ixclk.html
http://www.electronixandmore.com/nixiec ... ixclk.html