Detektorowe Hi Fi radio AM dla początkujących.

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
ODPOWIEDZ
keram2
-

Post autor: keram2 » 17 sie 2007, 18:26

Sam pomysł wzięty jest z czasopisma "Rdioamator i Krutkofalowiec" z lat początku
siedemdziesiątych, w którym był opis Hi Fi radia do zrobienia samemu i był tam też
odbiornik AM.
Układ tego detektora AM jest mną znacznie zmieniony.

Uwagi:
- kondensatory elektrolityczne i ich średnice są zaznaczone na schemacie! i średnica
największego kondensatora ma dobre 13mm i takie potrzebne jest powiększenie jeśli nie
można kopiować rozmiaru rzeczywistego.
- pierwszy trnazystor musi mieć dobre chłodzenie i drugi też dobre.
- informacja cewki strojonej i dławik to opis z lat siedemdziesiątych i dławik to jest
filtr pcz. radia tr. pod nazwą Koliber lub podobne a cewka rezonansowa to filtr pcz.
odbiorników lampowych z tych lat z lampowym UKF.
- rezystory są mieszane i przewżnie SMD ale w filtrze na wyjściu są sowieckie MŁT 1W
2M+2,7M=4,7M i do tego trymer powietrzny ustawiony na 20pF.
- nie ekranuje się obwodu rezonansowego i ma dużą selektywność i duży sygnał i ważne
jest aby nie zmienić przekładni obowu dla zachowania właśnie dużego impulsu wyjściowego.

Sens takiego prostego układu jest subiektywną jakością zachęcającą do słuchania i antena
teleskopowa najlepsza to samochodowa lub VHF/TV.

Dodatkowa uwaga:
dla poprawienia stabilności pierwszego tranyzstora można zwiększyć jego rezystancje
emiterową aby było na niej 3V więcej czyli 1,89V+3V=4,89V prz zachowniu tego samego
prądu i podobnie dla drugiego tranzystora zwiększyć o 1 V i kolejne zmienione
rezystancje to Re=430R a nie Re=165R i dla drugiego trnzystora BC177B jest Re=270R a
nie Re=180R.
Podane wyjście detektora jako Uo nie uwzględnia rezystora szeregowego 550k ale
podany jest w ekranie kondensator Co a nie wskazany na schemacie i można w tym
miejscu coś zakombinować.
Nie potrzebne jest połączenie w miejscu pod napisem E obok drugiego tranzystora dla
rezystora R=1,2k bo rezystor ten może mieć bezpośrednio połączenie na dławiku.

Można zmienić detektor i zamiast R=30k dać R=15k i zamiast C=257pF dać C=510pF i
wtedy napięcie na kondensatorze jest dobre nie U=2,25V ale U=1,1V.
Można na słuch dobierać rezystor kolektorowy R=690R i dla wersji dedektora
2,25V/R=710R* i dla detektora 1,1V /R=730R*.
Załączniki
~MAP0000.jpg
Ostatnio zmieniony 18 sie 2007, 9:21 przez keram2, łącznie zmieniany 14 razy.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 17 sie 2007, 20:06

1. ortografia
2. to jest odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu więc o kiepskiej selektywności,
o badziewnym pasmie przenoszenia toru już nie wspomnę - nie jest to HiFi
3. tak ogólnie AM != HiFi

N.

keram2
-

Post autor: keram2 » 17 sie 2007, 20:27

AM jakość ndawania jest nawet jako Hi Fi tylko problem jest tą jakość usłyszeć i to jest
prawda.
Czasem można się przekonać jaka to może być jakość mimo wszystko.
Celująca jest właśnie selektywność i tylko trzeba ją starannie uzyskać i czułość jest
spewnością za duża i dobre to jest jako radio samochodowe.
Duża selektywność nawet ma taką ceche nie słychać nawet trzasków od wyładowań
atmosferycznych.
Właśnie jest to fajna rzecz dla początkujących i elektronicy mogą tej rzeczy tylko pozazdrościć amatorom.
Detektor jest właśnie szeroko pasmowy i ma prosty filtr aby wcz. nie sterowało wzmacniacza.
Błędy ortograficzne to jest drugorzędna sprawa bo ważna jest przede wszystkim
informacja techniczna.
Może to radio detektorowe jest lepsze jak to co w sklepach jest dla ludzi.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 17 sie 2007, 22:40

Czytam i jestem z lekka oszołomiony... Niedawno tłumaczyłem się moderatorowi za brak precyzji w jednym z moich postów. Czy początkujący zrozumie co to jest 3V rezystancji emiterowej? Piszmy po polsku...

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 17 sie 2007, 23:45

Nie chce mi się wierzyć, że nie słychać trzasków od wyładowań (swoją drogą dla mnie to nawet wada ;)). Poza tym wydaje mi się, że jeżeli filtr ma szerokie pasmo przenoszenia to selektywność jest raczej mała a nie duża. Swoją drogą dzisiaj w eterze jest tyle zakłóceń, że stosowanie modulacji AM nie nadaje się do przesyłania sygnałów analogowych.
PS. Koleszek, ja mam problem ze zrozumieniem praktycznie każdego postu, który napisał keram2...

keram2
-

Post autor: keram2 » 18 sie 2007, 7:09

Początkujący jeśli ma coś dobrego to przeważnie młody i chętnie dostanie odpowiedź od
elektronika jeśli coś nie wie.
Rożne zakłócenia nie są groźne dla tak selektywnego obwodu detektora i to jest
prawda i mimo właśnie tak dużej czułości i dla tego strojenie jest tylko indukcyjnością
bez strojenia pojemnościowego.
Pasmo jest sztucznie poszerzone poprzez filtr 4,7M/20pF i jest zastosowany dobry
detektor i brak jest na płytce rezystora wyjściowego 550k bo można w tym
miejscu stosować audio filtr Pi a ja zrobiłem najprościej i dałem tylko 550k jako
rezystor zewnętrzny.
Informacje dla rezystancji emiterowych poprawiłem.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 sie 2007, 9:18

Temat bardziej pasuje do działu Radio retro. Zatem tam go przenoszę.
keram2 pisze:Błędy ortograficzne to jest drugorzędna sprawa bo ważna jest przede wszystkim informacja techniczna.
Niestety kolego, nie zwalnia Cię to od ich poprawienia jeśli zostaną zauważone. Patrz regulamin.

A co do projektu płytki, to skąd wzięły się te poprzecinane ścieżki? Czyżby miały to być kondensatory poniżej kilku pF? Jak widzę z opisu, to baza pierwszego tranzystora wisi sobie w powietrzu...
I drobny szczegół na koniec, trymer stojący 20pF w obudowie z lat 60 raczej bardzo trudno będzie obecnie znaleźć.

keram2
-

Post autor: keram2 » 18 sie 2007, 9:31

Ekran jest zaznaczony z dwóch stron płytki.
Baza tranzystora ma polączenie rezystorem SMD i jest do tego poniżej blaszka.
Trymer powietrzny jaki kolwiek trudno jest kupić to znaczy źle dla ludzi ale można
zrobić kondensator powietrzny z cienkiej blaszki miedzianej bo to nie duża pojemność.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
-

Post autor: Pi-Vo » 09 wrz 2007, 12:43

Taa...lepsze to jest niż to co w sklepach :mrgreen: Superheterodyna na FM, nawet w chińskim ,tanim radio na słuchawki będzie gorsza, nie? :lol: Tak w ogóle to nie jest radio detektorowe :lol:
keram2 pisze:AM jakość nadawania jest nawet jako Hi Fi tylko problem jest tą jakość usłyszeć i to jest
prawda.
Za jakość której nie można usłyszeć dziękujemy.Jakieś znaczenie numerologiczne ma ta rezystancja 550k?Bo w co drugim poście dajesz o niej, nie tylko na tym forum.Daj już spokój, wstydu nie rób nam i sobie :oops:

micik
-

Post autor: micik » 09 wrz 2007, 17:11

Witam! Takie radyjka składało się 40 lat temu, były do kupienia w składnicach harcerskich i to w cale nie jest selektywne, złapiesz się anteny i rozstroisz, a trzaski to nawet z załączania światła w pokoju będzie słychać, tak jak kolega pisał, jest to odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu, gdzie można uzyskać dobrą czułość, ale nic po za tym. Praktycznie po odpowiednim zestrojeniu, nie jest zalecane większe przemieszczanie się z tym wynalazkiem, jeżeli byś się przemieścił bliżej nadajnika, gdzie natężenie fal radiowych jest o wiele większe, to od nowa trzeba to zestrajać, żeby się to nie wzbudzało! Ale jako ciekawostkę, powiem Ci, że jeżeli mieszkałbyś w mieście gdzie byłoby dużo radi CB pracujących z modulacją amplitudy, to praktycznie miał byś podsłuch wszystkich takich radiotelefonów, obojętnie, na jakim kanale by nadawali, kto silniejszy tego byłoby akurat słychać, no bądź, co bądź to też zaleta!

ODPOWIEDZ