eksperyment

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

eksperyment

Post autor: Alek » 11 sie 2005, 17:36

Wiedziony artykułem z ostaniej EP (układ przekształcający oscyloskop w monitor VGA) wykonałęm następujący eksperyment:

Złożyłem 2 generatory napięć piłokształtnych na lampach EF80 (jeden 40-80Hz, drugi 16-60kHz). Podałem przebiegi z nich na wejścia y i x oscyloskopu. Generatory były synchronizowane sygnałami VH i SH z karty vga mojego komputera. Treść obrazu podawana była zaś do wejścia z oscyloskopu (suma sygnałów R,G,B). Udało się uzyskać obraz, jakkolwiek synchronizacja nie była zbyt stabilna (wymagałoby to odpowiednich układów formujacych). Treść wizji nie była wzmacniana (choć czyniłem próbę podłączenia wzmacniacza wizji) gdyż po odwróceniu obraz był negatywowy. Jakość obrazu była bardzo zła-słaby kontrast i brak szczegółów. Widać było, ze są ikonki, ale praktycznie nie dało się nic sensownego zobaczyć. Tłumaczę to między innymi tłumieniem kabla doprowadzajego sygnał treści wizji. Eksperyment uważam za częściowo udany, lecz chyba zarzucę dalsze próby. Gdyby mi sie chciało dalej w to bawić dołożyłbym lampę oscyloskopową o znacznej średnicy, wzmacniacz wizji (dobra by mogła tu być 6ż52P, bo po zastosowaniu korekcji mieszanej w obwodzie anody można by było uzyskać pasmo może nawet 20MHz). Trzeba by było także wymyśleć jakiś chytry sposób na porządne synchronizowanie generatorów.

ODPOWIEDZ