W jaki sposób sprawdzić sprawność lampy nixie Z566M ?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
W jaki sposób sprawdzić sprawność lampy nixie Z566M ?
Posiadam 3 szt. lampy Z566M (w tym jedna lampa widać, że jest już pęknięta). Problem w tym, że nie wiem, czy są one sprawne. W jaki sposób mam to sprawdzić? Da się zrobić, aby ona wyświetliła coś w prosty sposób?
ach, no dobrze...
tu masz rozpiskę z parametrami i wyprowadzenia:
http://www.nixiefunkuhr.de/datasheets/z566m.pdf
potrzeba źródło napięcia ~200...240V i w szereg rezystor 50..100K...
kiedy podotykasz wyprowadzeń lampy, coś się powinno zaświecić
jak chcesz ten mój zegarek zmajstrować, to może już zacznij zasilacz składać?
tu masz rozpiskę z parametrami i wyprowadzenia:
http://www.nixiefunkuhr.de/datasheets/z566m.pdf
potrzeba źródło napięcia ~200...240V i w szereg rezystor 50..100K...
kiedy podotykasz wyprowadzeń lampy, coś się powinno zaświecić
jak chcesz ten mój zegarek zmajstrować, to może już zacznij zasilacz składać?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Po 1. nie popsuję lampy jak zacznę przykładać, do niej to napięcie z gniazdka z rezystorem?
Po 2. chcę zmajstrować ten Twój zegarek, ale potrzebuję wykazu wszystkich elementów, aby za jednym razem złożyć zamówienie w jakimś sklepie elektronicznym przez internet, gdyż u mnie nie ma dobrego skl. elek. A może masz już wypisane wszystkie elementy, co do zasilacza i zegara gdzieś?
Po 2. chcę zmajstrować ten Twój zegarek, ale potrzebuję wykazu wszystkich elementów, aby za jednym razem złożyć zamówienie w jakimś sklepie elektronicznym przez internet, gdyż u mnie nie ma dobrego skl. elek. A może masz już wypisane wszystkie elementy, co do zasilacza i zegara gdzieś?
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Czemu mówisz na lampy "neonówki" ?tasza pisze:1. neonówki raczej nie, najwyżej siebie - uważaj na ~230V
Lampki skompletuj, łatwo powiedziećtasza pisze: aaa, to w takim razie tylko lampki skompletuj
Ile w końcu będzie tych lampek 5, czy więcej? ( http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?p=7242#7242 )
Masz już jakieś ostateczne plany na ilość użytych lamp
to przenośniaSebastian RCS pisze:Czemu mówisz na lampy "neonówki" ?
tylko ma nieco więcej (bo 10) katod, a w środku jest gaz (lub mieszanka gazów) szlacheckiego pochodzenia (z reguły neon)
oj, będziesz miał ze mną ubaw...Sebastian RCS pisze:Ile w końcu będzie tych lampek 5, czy więcej?
będzie 5 (wersja 4 x Z566 + Z567) oraz 6 (wersja LC-513)
oba warianty prawdopodobnie wylądują na stronce...
uff, ale się nastukałam, idę do domu...
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Po prawdzie stosuje się mieszaninę gazów. Chcąc otrzymać lampę o napięciu zapłonu rzędu 170V trzeba do neonu dodać 0,5% wodoru. Wodór, jako gaz o niższym potencjale jonizacji zmniejsza napięcie zapłonu. Także inne zabiegi, jak pokrywanie katod metalami o małej pracy wyjścia (np. bar) obniża napięcie zapłonu. W niektórych lampach o bardzo niskich napięciach zapłonu stosowano gazy radioaktywne, jak np. tryt (izotop wodoru). jest to dodatkowy czynnik jonizujący co skutecznie obniża napięcie zapłonu. W neonach reklamowych stosowana jest mieszanka 75 % Ne i 25% Ar (Neon-Argon). Swego czasu uzyskałem niebieskie lampy nixie, ale muszę jeszcze to ulepszyć.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie zbyt rozumiem. Z tego co mnie informowano dotychczas, to lampy mają próżnię, a Ty Alku piszesz o jakiś gazach.Alek pisze:Po prawdzie stosuje się mieszaninę gazów. Chcąc otrzymać lampę o napięciu zapłonu rzędu 170V trzeba do neonu dodać 0,5% wodoru. Wodór, jako gaz o niższym potencjale jonizacji zmniejsza napięcie zapłonu. Także inne zabiegi, jak pokrywanie katod metalami o małej pracy wyjścia (np. bar) obniża napięcie zapłonu. W niektórych lampach o bardzo niskich napięciach zapłonu stosowano gazy radioaktywne, jak np. tryt (izotop wodoru). jest to dodatkowy czynnik jonizujący co skutecznie obniża napięcie zapłonu. W neonach reklamowych stosowana jest mieszanka 75 % Ne i 25% Ar (Neon-Argon). Swego czasu uzyskałem niebieskie lampy nixie, ale muszę jeszcze to ulepszyć.