Wzmacniacz lampowy-kilka pytań

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
Angel07
-
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Wzmacniacz lampowy-kilka pytań

Post autor: Angel07 » 15 sie 2010, 17:03

Witam

Już od jakiegoś czasu mam w planach zrobienie wzmacniacza lampowego, tak więc poszukałem i trafiłem na taki oto schemat jak poniżej i tu się rodzi kilka pytań:
1. na schemacie jest podane trafo TS 30/9/676 ale ja dysponuje trafem TS 40/29/676 i chce się dowiedzieć czy mogę bez żadnych przeszkód te moje trafo zastosować do tego układu?
2.Czy jeśli zastosuję swoje trafo będę musiał zmieniać poszczególne elementy na takie o mniejszej lub większej wartości jaśli tak to które?

PS. Już raz zrobiłem wzmaka opartego na tym schemacie ale gdzieś musiał wkraść się błąd i spaliłem od razu 2 rezystory.

Mam tu schemat ideowy wzmacniacza lampowego ale potrzebny mi jest też schemat montażowy lecz nie wiem jak go zrobić a programy służące do tego raczej nie mają w swoim zakresie elementów lamp. Wdzięczny byłbym jeśli ktoś zrobiłby owy schemat montażowy.

Z góry dziękuje.

PS. Próbowałem już robić w "pająku" ale marny był tego rezultat dlatego teraz wole zrobić to na płytce.
Załączniki
pcl86_208.gif
(7.79 KiB) Pobrany 28809 razy
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2010, 19:06 przez Angel07, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 15 sie 2010, 18:02

Ja jak swego czasu bawiłem się z lampami to żadnej płytki nie robiłem. Wycinałem odpowiednio duży kawałek blachy aluminiowej, wierciłem w niej otwory na lampy (odpowiednio oczywiście rozmieszczając podstawki aby stopnie wejściowe nie były tuż przy wyjściowych) i dalej lutowałem wszystko w pająka. Zresztą tak samo są montowane w większości konstrukcje profesjonalne...

Merki_1988
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 18 paź 2008, 17:53
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: Merki_1988 » 15 sie 2010, 18:09

Hmm nie znam się na lampach ani wzmacniaczach ale schemat nie wydaje się dość trudny...wszystko jest napisane co, gdzie i jak (nie wiem jedynie co to ECL86 ale ty może opis do tego to będziesz wiedzieć-zgaduje, że to część lampy tylko po prostu wrysowana w miejscu tym a nie innym, żeby było wiadomo gdzie to podpiąć).

Wszystkie punkty masy łączysz ze sobą, jednak trzeba chyba unikac długich połączeń, także sposób ułożenia elementów na ścieżce może mieć znaczenie, ale niech się wypowiedzą fachowcy. Z kolei punkty A i B które są o różnych napięciach podłączasz do odpowiednich miejsc na schemacie (także zaznaczonych A i B). Część IN to po prostu wejście sygnału

Angel07
-
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Angel07 » 15 sie 2010, 18:26

ECL86 to właśnie lampa. No nie wiem spróbuje narysować ten schemat montażowy może mi to wyjdzie wtedy go wstawię tu i się oceni czy do czegoś sie nadaje :grin:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 15 sie 2010, 18:52

ad 1 napięcie nie jest krytyczne. no chyba że na wyjsciu mostka będziesz miał więcej niż na schemacie o 10%...
ad 2 jeśli będzie dużo większe napięcie to dasz za mostkiem kolejny kondensator za nim rezystor 1..2kOhm.
powiedz które oporniczki spłonęły. to na tyle banalny układ że ciężko coś spierniczyć...
to układ żywcem ściągnięty z bambino tylko że w ujemnej pętli sprzężenia zwrotnego zamiast korektora barwy dość ułomnego masz "tylko" rezystor...
i jeszcze pytanie - z czym to ma działać?
i jeszcze taka wskazówka - tam gdzie ci idzie żarzenie wrzuć dwa rezystory 100Ohm/2W do masy. będzie mniej brumu :wink:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 15 sie 2010, 19:02

Merki_1988, fajnie ci się wydaje... to troszkę bardziej skomplikowane bo wpływ na działanie w ogóle ma bardzo dużo czynników.
Angel07, zanim zaczniesz robić cokolwiek związanego z lampami to się zastanów. w tamtym poscie ci napisałem parę rzeczy ale widzę że jesteś świerzak w tej dziedzinie... płytka tutaj zbędna z uwagi na jedną tylko lampę (ECL86 to trioda-pentoda w jednej bańce) i generalnie sam układ należy do jednych z prostszych aczkolwiek to już nie jest tranzystor który zasilasz z bateryjki... te woltaże mogą cię szybko unicestwić... pooglądaj w necie konstrukcje, popatrz jak robią to inni. jak coś to pytaj

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 15 sie 2010, 20:20

Długość połączeń to jedno, ale nie chodzi tu o skracanie wszystkiego, ważna jest dobra obudowa i elementy, możesz zrobić na pająka nic się nie stanie, ale musisz mieć pudlo, w którym to się znajdzie wskazane metalowe, ważne żeby masę do obudowy podpiąć tylko w jednym punkcie i kilka jeszcze innych rzeczy, nie spodziewaj się cudów z roboty wykonanej byle jak

Angel07
-
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Angel07 » 16 sie 2010, 9:55

Ad.1 Wyjście A ok. 360V
Wyjście B ok. 345V

Spaliły się rezystory 3,3kOhm oraz 180Ohm
Ma to chodzić z Subwooferem Blow 100W 8ohm

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 16 sie 2010, 15:08

szczerze odradzam... lepiej zrób sobie końcówkę na TDA7294 albo coś podobnego. a czemu? po pierwsze - za mała moc
po drugie - za wąskie pasmo przenoszenia - ten transformator głośnikowy nie przenosi dobrze niskich częstotliwości. pentoda w tej lampie ma maksymalną moc admisyjną 9W co praktycznie da ci jakieś 4 waty i to przy wyżyłowanych warunkach pracy...
poza tym sam układ obetnie ci pasmo od góry i od dołu na tyle skutecznie, że będzisz miał bas jak z głośniczków komputerowych z biedronki za 5zł...

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 16 sie 2010, 15:12

zaba, jak zrobi byle jak to usłyszy ładny pisk ewentualnie piękne 100Hz... poza tym skrętki, ekrany uziemiane z jednej strony, kondensatory przy trafie wyjściowym i cztery miliony innych szczegółów które trzeba po prostu poczuć. jak coś to polecam stronę fonar.com.pl jest tam kilka konstrukcji pokazanych krok po kroku.

Angel07
-
Posty: 6
Rejestracja: 15 sie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Angel07 » 16 sie 2010, 17:55

Co do tego TDA myślałem nad tym poważnie mam schemat układu http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/201-K.pdf mam schemat zasilacza symetrycznego i tu mam takie małe pytanie:
na schemacie jak widać znajduje się filtr który zasilany jest napięciem 12V chciałbym się dowiedzieć czy była by możliwość zrobienia zasilacza który by dawał 24V na wzmacniacz (Z2)
i jednocześnie 12V na filtr (Z1) czy trzeba robić dwa zasilacze jeden na filtr drugi na wzmacniacz?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 16 sie 2010, 18:44

o chłopie! :shock: to ty jesteś baaaaardzo początkujący i chcesz się w lampy bawić? naprawdę zostaw lampy w spokoju a na początek rób coś prostego i to takiego co cię nie zabije. polecam oślą łączkę albo wyprawy w świat elektroniki. jako osoba która straciła dwóch kolegów i sama była w szpitalu przez nieuwagę z lampami stanowczo odradzam!

[ Dodano: 2010-08-16, 19:46 ]
pamiętaj że schemat to 1/1000 sukcesu a jeśli chodzi o lampy ten stosunek jest jeszcze mniejszy.

pathirrus
-
Posty: 1
Rejestracja: 19 sie 2010, 23:17
Lokalizacja: Opole

Post autor: pathirrus » 19 sie 2010, 23:32

Witam :)
W programie Eagle 5.8 mam dostępne te lampy (pobrane ze STRONY PRODUCENTA
Elementów nie ma za wiele, można się pobawić z tym :) Jest tylko pytanie czy rozstawienie elelmentów ma tutaj jakies znaczenie? czy poprostu gdzie sie położy, jak będzie pasować tak można zostawić? Jakby nie było takie coś ma znaczenie w wielu układach.
Pozdrawiam

zaba
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:15
Lokalizacja: Zakliczyn nad dunajcem

Post autor: zaba » 20 sie 2010, 22:04

Znaczenia ma przy bardo czułych układach i przy dużych częstotliwościach, przy małych częstotliwościach niema takiego znaczenia, ale nie należy robić pętli i należy pamiętać o masie, poza tym przez taki układ mogą płynąć durze prądy, więc przydałyby się grube ścieżki o dużej powierzchni i o dużym oddaleniu żeby nie było przebić, jednym słowem zachodu warte, ale nie należy oszczędzać na tym czasu.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 sie 2010, 10:41

Co mają duże prądy do przebić?
Przebicie może wystąpić jak jest wysokie napięcie, prąd nie ma tu nic do rzeczy...

ODPOWIEDZ