Mam małe pytanie:
Chcę zbudować bufor lampowy jako przystawkę do TDA7294.Jest to klasyczny wtórnik katodowy. Z cyklu artykułów w EdW o lampach wyczytałem, że lampy ECC88 (takie posiadam) moga być zasilane napięciami niższymi niż setki woltów. Chciałbym ten bufor podłączyć pod zasilanie końcówek mocy, czyli ±33V (w sumie 66V). Czy jest możliwe takie podłączenie wtórnika, czy może lepiej podłączyć tylko pod dodatnią gałąź zasilania, czyli +33V i masę?
Bufor ECC88 z zasilaniem symetrycznym,czy to możliwe?
hmm z tego co ja wiem to te lampy potrzbuja 200 V okolo ...wiec raczej nie da rady ale ja tam zabardzo sie nie znam mam taki bufor i wlasnie zasilany jest z 3 trafow bo jednego nie umialem dostac i jest zasilany 6,3V na zazenie a na reszta okolo 200 V albo 290 V jakos tak ......
Pozdrawiam.....Bartek
Pozdrawiam.....Bartek
W EdW był cykl artykułów o wykorzystaniu właśnie ECC88, gdzie napięcie zasilania było od 12 do 70V. Zdecydowałem się na zasilanie bufora pomiędzy 33V a masą,druga połówka zasilania jest niewykorzystana dla układów lampowych. Mam bardzo mało miesca w obudowie, stąd pomysł zasilania całości z jednego trafa, które daje ±33V na końcówki mocy.
Wiem,że nalezy zachować symetrię zasilania i napięcie żażenia podłaczyłbym wtedy pomiędzy +33V a -33V a obie lampy żażył szeregowo. Z obliczeń wynika, że wydzielałoby się ponad 20W mocy w postaci ciepła. Planuję zmajstrować zasilacz PWM, który z 66V "robiłby" 25.2V (4x6.3V).Innym sposobem byłoby dowinięcie na trafie dodatkowych uzwojeń.Trafo toroidalne-więc nie byłoby problemu.Jeszce innym zastosowanie niewielkiego transformatorka (20W) do samego zazenia,mysle,zebym taki jeszcze w obudowie zmieścił.
Pozdrowienia dla wszystkich lampowców
Wiem,że nalezy zachować symetrię zasilania i napięcie żażenia podłaczyłbym wtedy pomiędzy +33V a -33V a obie lampy żażył szeregowo. Z obliczeń wynika, że wydzielałoby się ponad 20W mocy w postaci ciepła. Planuję zmajstrować zasilacz PWM, który z 66V "robiłby" 25.2V (4x6.3V).Innym sposobem byłoby dowinięcie na trafie dodatkowych uzwojeń.Trafo toroidalne-więc nie byłoby problemu.Jeszce innym zastosowanie niewielkiego transformatorka (20W) do samego zazenia,mysle,zebym taki jeszcze w obudowie zmieścił.
Pozdrowienia dla wszystkich lampowców