Wyświetlacz lampowy
Wyświetlacz lampowy
Mam wyświeltacz lampowy z kalkulatora Elwro 144. Chce go wykozystać w innym układzie (bo jest śliczniutki
) tylko nie bardzo wiem jak go podączyć
Pomocy
Wyświetlacz lamowy
Na pewno nie jest to Nixie. Nie wiem jak się nazywa taki typ wyświetlacza. Niestety oznaczenia na nim są w języku rosyjskim (nawet nie wiem jak się czyta te pieprzone szlaczki
). Jest to jedna lampa wyswietlająca 8 cyfr, znaki "-" i "o" (przepełneinie) na początku oraz 8 kropek po kazdej z cyfr Wygląda jak zamknięty w lampie ośmiocyfrowy wyświetlacz LED (byćmoże nim jest
). Lampa ma 22 wyprowadzenia. Oryginalnie była sterowana scalakiem firmy CEMI (unitra) mc74007 (Układ ośmiodziałaniowego kalkulatora współpracującego z wyświetlaczem LED).
Niestety nie wiem jak była zasilana i jak ją "ożywić"
Niestety nie wiem jak była zasilana i jak ją "ożywić"
To jest prawdopodobnie zestaw wyświetlaczy o wys. cyfry jakieś 5 mm od kalkulatora BOLEK lub podobnego.
Nie będziesz miał problemów z rozczytaniem wyprowadzeń - to zwykły zestaw wyświetlaczy pracujących w multipleksowaniu.
A więc potrzebujesz napięcia 12V i rezystorka 1K i jeszcze trochę cierpliwości...
BTW: Jak miło jest tu zobaczyć osoby znane z innych forów, w szczególności AlkaZ - człowieka który odnosi sukcesy (wydawnicze nawet:)) dzięki elektronice.
Widzę że forum zanosi się fajne, tylko czekać aż pojawi się więcej schematów Audio.
Na przykład wzmacniacz na ECL86/PCL86 i trafie TG5/53, aby każdy "zielony" usłyszał ten Dźwięk z lampowej końcówki mocy w klasie A. Od tego właśnie zacząłem się fascynować lampami.
Nie będziesz miał problemów z rozczytaniem wyprowadzeń - to zwykły zestaw wyświetlaczy pracujących w multipleksowaniu.
A więc potrzebujesz napięcia 12V i rezystorka 1K i jeszcze trochę cierpliwości...
BTW: Jak miło jest tu zobaczyć osoby znane z innych forów, w szczególności AlkaZ - człowieka który odnosi sukcesy (wydawnicze nawet:)) dzięki elektronice.
Widzę że forum zanosi się fajne, tylko czekać aż pojawi się więcej schematów Audio.
Na przykład wzmacniacz na ECL86/PCL86 i trafie TG5/53, aby każdy "zielony" usłyszał ten Dźwięk z lampowej końcówki mocy w klasie A. Od tego właśnie zacząłem się fascynować lampami.
wrong way
Elwro 144 było dwa typy (podobno), ale: http://polskaludowa.com/codzienne/kalkulator_elwro.htm
http://polskaludowa.com/codzienne/jpg/k ... _elwro.jpg
to co tam świeci to jest moje ulubione VFD - lampa rosyjskiej produkcji,
na Wolumenie ich jest pełno ostatnio, i rzeczywiście piękne są (nawet jak nie świecą)
problem jest tylko taki - data tego posta - 23-12-2003...
Rzeczywiście były dwa modele kalkulatora Elwro 144 tzn 141 i 144. Oba miały takie same obudowy. Początkowe wersje miały dziewięciopozycyjne wyświeltalcze VFD Futaby. Potem w ramach importu części z ZSRR zamieniono je na dziewięć jednocyfrowych lamp IW-3. Pojawił się jednak problem zwiazany z wyższymi napięciami zasilania takich wskaźników i oryginalny układ LSI MP5 7545 004 firmy Hitashi na początek musiał zostać uzbrojony w bufory tranzystorowe (Elwro141) a z czasem w układy chybrydowe z Telpodu (Elwro144). Ten drugi kalkulator znam bardzo dobrze bo posiadam jego sprawny egzemplaż.
-
...:::SQL:::...
- -
- Kontakt:
Przepraszam że sie wtrącę ale mam uwagi które pomogą dobrać parametry nieznanych rosyjskich wyświetlaczy VFD.
-Zaczynamy z żarzeniem :
1-podłanczamy żarzenie do 5V przez rezystor ok. 200Ω .
2-włanczamy układzik gasimy światło i patrzymy czy drucik leko czerwony .
3-jeżeli leko czerwony mierzymy napięcie , prąd zapisujemy sobie i kończymy pomiary .
4-zmniejszamu rezystor o jedną wartość .
5-idziemy do punktu 2 .
-Potem napięcie anodowe :
1-Bierzemy zasilaczyk jaki mamy pod ręką i sprawdzamy jak lampa świeci .
2-Jak świeci dobrze kończymy zabawe .
3-Jak za słabo szukamy zasilaczyka z większym napięciem .
4-Jak za mocno szukamy zasilaczyka z mniejszym napięciem .
5-Napięcie będzie i tak w granicach 12-24V .
-Potencjał odcięcia można przyjąć 3V-małe/5V-śrenie/7V-duże wyświetlaczyki .
Opracowane na podstawie któregoś EDW które kiedyś czytałem
Pozdrawiam
-Zaczynamy z żarzeniem :
1-podłanczamy żarzenie do 5V przez rezystor ok. 200Ω .
2-włanczamy układzik gasimy światło i patrzymy czy drucik leko czerwony .
3-jeżeli leko czerwony mierzymy napięcie , prąd zapisujemy sobie i kończymy pomiary .
4-zmniejszamu rezystor o jedną wartość .
5-idziemy do punktu 2 .
-Potem napięcie anodowe :
1-Bierzemy zasilaczyk jaki mamy pod ręką i sprawdzamy jak lampa świeci .
2-Jak świeci dobrze kończymy zabawe .
3-Jak za słabo szukamy zasilaczyka z większym napięciem .
4-Jak za mocno szukamy zasilaczyka z mniejszym napięciem .
5-Napięcie będzie i tak w granicach 12-24V .
-Potencjał odcięcia można przyjąć 3V-małe/5V-śrenie/7V-duże wyświetlaczyki .
Opracowane na podstawie któregoś EDW które kiedyś czytałem
Pozdrawiam
-
...:::SQL:::...
- -
- Kontakt: