Witam.
Proszę o radę-czy da się zrealizować pomysł użycia transoptora odbiciowego do funkcji włączania przekażnika.Założenie jest takie-przed nieruchomym czujnikem powoli przesuwa się obiekt/odległość 2mm/,na którym znajduje się odbłyśnik.Gdy promień się odbije przekażnik odetnie dopływ prądu do silnika.Znalazłem taki czujnik CNY 70 i w jego opisie jest sposób podłączenia ale nie wiem jak ma wyglądać układ wykonawczy.W sieci jest całe mnóstwo schematów ale szalenie skomplikowanych i wymagających umiejętności programowania czego ja niestety nie przeskoczę.Zakładam,że dioda cały czas jest właczona,a ponowne uruchomienie następuje przyciskiem.
Pozdrawiam
Wyłącznik na transoptorze odbiciowym
-
Marek Gruca
- -
Da, są specjalne czujniki przemysłowe które to robią, ceny zaczynają się od ok 45zł wzwyż.
To tzw. bariery fotooptyczne, dystans strefy detekcji waha się tak ok od 1mm do nawet 20m w zależności od typu i zastosowania. Kształty czujników są różne od cylindrycznych po prostokątne. Lustro nie zawsze wystepuje.
Ja mam np. taką w domu (45zł) dystans to 7cm, tu masz film z ich zastosowaniem.
https://www.youtube.com/watch?v=qTE2-Wl0udU

To tzw. bariery fotooptyczne, dystans strefy detekcji waha się tak ok od 1mm do nawet 20m w zależności od typu i zastosowania. Kształty czujników są różne od cylindrycznych po prostokątne. Lustro nie zawsze wystepuje.
Ja mam np. taką w domu (45zł) dystans to 7cm, tu masz film z ich zastosowaniem.
https://www.youtube.com/watch?v=qTE2-Wl0udU

Sam "sterownik" możesz zrealizować w prosty sposób za pomocą przerzutnika, np. na układzie scalonym 4013 (dwa przerzutniki w jednym układzie scalonym). Przerzutnik taki można też zbudować w oparciu o układ scalony 4017. Oczywiście sam układ scalony nie wystarczy i potrzebne będą dodatkowe elementy, ale są to rozwiązania najprostsze i nic nie trzeba programować. W skrajnym przypadku taki "sterownik" można zbudować w oparciu o dwa przekaźniki, w tym przekaźnik z tak zwanym stykiem podtrzymania. Przekaźnik ze stykiem podtrzymania to zwykły przekaźnik, który po podaniu chwilowego napięcia na jego cewkę zostaje załączony na stałe przez jeden z jego styków. Tylko w przypadku przekaźników sygnał z transoptora odbiciowego będzie zbyt słaby do bezpośredniego załączenia przekaźnika.
Akurat w ostatniej EP był projekt czujnika z wykorzystaniem tego transoptora. Tu masz link do schematu: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1852.pdf
Do tego potrzebny jest tylko prosty układ sterujący przekaźnik.
Normalnie na wyjściu czujnika jest napięcie zbliżone do 5 V, a przekaźnik sterujący silnikiem jest zwarty. Po wykryciu odbicia promienia od znacznika, napięcie na wyjściu czujnika spadnie do zera, a przekaźnik wyłączy silnik napędowy. Ponowne załączenie silnika nastąpi po wyjechaniu przedmiotu z pola widzenia czujnika. Służy do tego dodatkowy przycisk.
Do tego potrzebny jest tylko prosty układ sterujący przekaźnik.
Normalnie na wyjściu czujnika jest napięcie zbliżone do 5 V, a przekaźnik sterujący silnikiem jest zwarty. Po wykryciu odbicia promienia od znacznika, napięcie na wyjściu czujnika spadnie do zera, a przekaźnik wyłączy silnik napędowy. Ponowne załączenie silnika nastąpi po wyjechaniu przedmiotu z pola widzenia czujnika. Służy do tego dodatkowy przycisk.