Problem ze sterownikiem serwomechanizmu

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Blackknight88
-
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2011, 18:16
Lokalizacja: Kielce

Problem ze sterownikiem serwomechanizmu

Post autor: Blackknight88 » 11 mar 2011, 18:20

Witam serdecznie,

jestem tutaj nowy więc od razu się przywitam.

Mam problem z układem AVT 2217 (co prawda nie ma go już w sprzedaży, ale w pełni mi odpowiadał ze względu na odzwierciedlenie obrotu potencjometru na obrocie serwa).

Postanowiłem więc zbudować sterownik (tester) na podstawie tego schematu : https://elportal.pl/pdf/k13/16_11.pdf

Zbudowałem 1 tor dla 1 serwa, zastosowałem filtrowanie 100nF oraz 100uF/16V dla sekcji zasilania. Wszystkie elementy są takie same jak na schemacie, tak samo podłączone itd.

Problem jest taki, że serwo odchyla się tylko w jedną stronę po czym blokuje się na trybach i buczy. Jak podłącze zasilanie z akumulatorków (~5,8V) to nie buczy i nie serwo nie próbuje się przebić przez blokadę mechaniczną. Pod zasilaczem ewidentnie wyczuwalne jest drganie trybów.

Podłączając osobno zasilanie pod serwo i osobno pod układ jest dokładnie tak samo.

Żadne regulacje potencjometrami montażowymi czy normalnym nic nie daje... :/... zauważyłem, że gdy są podłączone osobne zasilania to gdy serwo jest pod zasilaniem to odłączając układ od zasilania mija jakaś sekunda i buczenie ustępuje (tak jakby impuls się skończył).

Ktoś ma pomysł co może być nie tak ? Dlaczego akurat serwo kręci się w jedną stronę ? Gdy nie ma zasilania na serwie i przekręcając ręcznie orczyk to po podłączeniu napięcia i tak odchyla się w jedną stronę do samego końca.

Regulacje potencjometrów na sucho (bez podłączonego zasilania) nic nie daje...

Opadam z sił, bo już nie wiem co może być problemem...

Sytuacja powtarza się pod 2 różnymi serwami..

Znalazłem erratę dotyczącą tego układu : http://www.elektronikapraktyczna.pl/pobierz.php?id=366

po zmianie elementów (zastosowałem potencjometry montażowe, gdyż na stanie nie mam z takimi wartościami) jest niestety to samo...

Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc w sprawie rozwiązania tego problemu.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 04 kwie 2011, 7:08

Podmień może scalaki

[ Dodano: 2011-04-04, 08:10 ]
Napisz do AVT może ci pomogą, choć wątpię jak już kit wycofany

celtor
-
Posty: 18
Rejestracja: 27 cze 2013, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: celtor » 27 cze 2013, 20:42

Posiadasz na wyposażeniu oscyloskop? Problem jest zły współczynnik wypełnienia. Jeżeli posiadasz częstościomierz to możesz na szybkiego sprawdzić jaka jest częstotliwość przebiegu. Powinno być ok 50Hz.

ODPOWIEDZ