Darmowe próbki podzespołów elektronicznych.

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 14 paź 2007, 8:43

Przesyłka też jest darmowa???

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 paź 2007, 8:51

gwozdex pisze:niestety przy weryfikacji zamówienia wyskoczył komunikat, że dla "reselers" nie wysyłają sampli. Nie wiem co jest grane. Wygląda na to że zaczęli mnie postrzegać jako sprzedawce lub coś w tym rodzaju.
No to właśnie między innymi przez takie tematy przestają nam wysyłać próbki ... Jednak chcąc nie chcąc to co robicie zamawiając próbki to jest oszustwo.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 14 paź 2007, 9:29

Właśnie. Jak to jest z tą przesyłką? Ile trzeba płacić? Poza tym dlaczego to oszustwo?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 14 paź 2007, 9:32

gwozdex pisze::arrow: mathieiov
A kiedy ostatni raz zamawiałeś coś z Maxim'a?
Kilka miesięcy temu i nic takiego mi sie nie wydarzyło. Prawdopodobnie za sprawą naszych rodaków którzy sprzedają wszelakie możliwe sample na allegro wprowadzili jakieś ograniczenia.

"Oszustwo" bo próbki przeznaczonę sa dla firm, do używania w prototypach urządzeń.

A za przesyłkę nic nie płacimy, po prostu.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 14 paź 2007, 9:39

myslicie ze uda sie coś jeszcze zamówić?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 14 paź 2007, 10:22

c4r0 pisze:No to właśnie między innymi przez takie tematy przestają nam wysyłać próbki
Chyba nie sądzisz że oni czytają wszystkie tematy na forach z całego świata a później sprawdzają na forach twojego maila i porównują ze swoją bazą.

Maxim kwalifikuje jako reseller'a jak się zamówi ileśtam różnych układów. Mnie też zakwalifikował ale podobno da się jakoś to ominąć (chyba właśnie przez założenie od nowa konta). Zakwalifikował mnie chociaż ja u nich zamawiałem próbki raz na 3-4 miesiące albo i rzadziej więc raczej o żadnym odsprzedawaniu mowy nie ma.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 14 paź 2007, 10:38

a atmel prowadzi coś takiego?

jotbeage
-

Post autor: jotbeage » 14 paź 2007, 11:57

Ktoregos razu probowalem zamowic sample na stronie jednego z producentow i nie dalo rady. Dokladna analiza komunikatow pokazala, ze wysylaja tylko, gdy sie ma konto e-mail BIZNESOWE lub AKADEMICKIE. Tak wiec niekiedy sample dostaja studenci i firmy. Konto zalozone na Onecie czy WP nie pozwoli zamowic probek... Brutalne, ale prawdziwe...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 paź 2007, 19:53

snow pisze:
c4r0 pisze:No to właśnie między innymi przez takie tematy przestają nam wysyłać próbki
Chyba nie sądzisz że oni czytają wszystkie tematy na forach z całego świata a później sprawdzają na forach twojego maila i porównują ze swoją bazą.
Nie o to mi chodziło. Takie tematy ułatwiają zamawianie próbek ludziom, którzy nie powinni tego robić. Oni następnie zamawiają maksymalną ilość elementów wiele razy u tych samych firm (bo czemu nie skoro za darmo...) a potem te firmy widząc tą sytuację przestają wysyłać próbki do Polski.
Jasam pisze:Właśnie. Jak to jest z tą przesyłką? Ile trzeba płacić? Poza tym dlaczego to oszustwo?
Przesyłka jest za darmo tak jak i próbki, bo firma udostępniająca je liczy na seryjną produkcję urządzeń, które aktualnie projektujesz i w tym celu chcesz wykorzystać te próbki. Wypełniając formularz podajesz się za taką firmę i nie ma możliwości żeby w którejś rubryczce nie ściemnić (o ile na prawdę nie projektujesz jakiegoś takiego urządzenia do masowej produkcji przez dużą firmę) więc dlatego właśnie jest to oszustwo.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 15 paź 2007, 19:47

Może i ja się wypowiem. Żeby wesprzeć kolegę c4r0, bo widzę że jest jedyny z opozycji w tym temacie :wink:
Mi się zdarzyło dwa razy zamówić próbki ale niestety nic nie doszło. W sumie nawet się temu nie dziwiłem.
Moim skromnym zdaniem nie jest to do końca uczciwe. Próbki są udostępniane z myślą że jakaś firma wykorzysta je w jakimś urządzeniu które będzie produkowane seryjnie i przez to zdobędą klienta.
Po prostu sample nie są dla nas więc wychodzi na to że je wyłudzamy.

dmneuro
-
Kontakt:

Post autor: dmneuro » 15 paź 2007, 20:24

Dla mnie to w ogole smieszne jest.... Szczegolnie jak widze ludzi sprzedajacych sample na allegro to scyzoryk sam mi sie w kieszeni otwiera.... Po prostu: Polak potrafi....

A jesli chodzi o maxim'a to wszystko jest w normie - sam zamawiam wlasnie bardzo male partie co 2-3 miesiace i jako reseler raczej nie zostane zakwalfikowany. Ale uwaga na firme STmicroelectronics. Raz zamówilem sample i okazalo sie potem ze DHL ma problem z dostawą bo paczka ma nie opłacone cło w wysokosci 80zl .... Ostatecznie opłate za cło chyba DHL zapłacił i potrącił STM'owi :)

A jak wyglada sprawa z TI ? Czytalem w FAQ'u ze trzeba placic za wysylke... Ktos zamawial w TI sample ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 paź 2007, 20:47

Ja zamawiałem kiedyś sample na http://www.vlsi.fi/ [ VS1011]
Był to procesor dzwięku na którego zapytanie pan GOOGLE odpowiadał tylko notami . Napisałem do ów firmy i co ciekawe odpowiedziała na mojego maila bardzo miła pani , przedstawiłem mój problem i dostałem pare sztuk [ a chciałem jedna :grin: ]

ps: paczka z finlandii leciała 2 dni , co w polsce z miejscowości oddalonej o ok 100km trwa 3-5dni :twisted:

Alvvin
-
Kontakt:

Post autor: Alvvin » 16 paź 2007, 21:10

A jak wyglada sprawa z TI ? Czytalem w FAQ'u ze trzeba placic za wysylke... Ktos zamawial w TI sample ?
Co do sampli z TI to jak zamawiałem rok temu płaciłem tylko opłatę za upoważnienie firmy kurierskiej do załatwienia spraw z cłem (około 10zł już nie pamiętam dokładnie) a za przesyłkę nic. :wink:

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 16 paź 2007, 22:17

Ja zamawiałem w TI pół roku temu, pierwsza paczka przyszła dość szybko, nic nie zapłaciłem. Jeden scalak był 'back-ordered' i miał być wysłany z 2 miesiące później, ale w końcu po 3 tygodniach był u mnie. Paczki FedEx-em z USA (w TI chyba nie da się inaczej), na miejscu w 2-4 dni od wysłania.

dmneuro
-
Kontakt:

Post autor: dmneuro » 17 paź 2007, 8:30

No to chyba sobie cos z TI zamowie ! Dzieki za informacje.

ODPOWIEDZ