Ładowarka do R-Planes - Ładowarka LiPo 7,4 - 11,1V DC 12V (P

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
slawus1998
Użytkownik

Ładowarka do R-Planes - Ładowarka LiPo 7,4 - 11,1V DC 12V (P

Post autor: slawus1998 » 15 lis 2013, 18:18

Dzień dobry. Buduję swojego pierwszego robota, i wynikła potrzeba zakupienia akumulatora. Zdecydowałem się na akumulator LiPol 3E Model Max Force 1500 mAh 10C 2S 7.4V. Doczytałem w internecie i na stronie że do takiego musi być specjalna ładowarka. I tu zaczynają się schody. Zakupy robię w sklepie botland, gdzie znalazłem ciekawą ładowarkę R-Planes - Ładowarka LiPo 7,4 - 11,1V DC 12V (Pioneer). I wszystko było by dobrze, lecz napisali w specyfikacji że ładuję ona prądem 800mA. I teraz pojawia się moje pytanie, czy taką ładowarką naładuję akumulator 1500mA?. Bo nie wiem czy to tylko ma takie natężenie na wyjściu, czy taką ładowarką mogę ładować tylko akumulatory o natężeniu poniżej 800mA. Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 lis 2013, 19:43

Po pierwsze, śmierdzi reklamą. Postaraj się przeredagować treść postu żeby był nieco bardziej zrozumiały.

Po drugie, jeśli masz kasę to zainwestuj w typową ładowarkę modelarską, np. coś podobnego do tego:
http://botland.com.pl/ladowarki/646-lad ... ha-v2.html
plus zasilacz 12-17V.
Sam zakupiłem coś podobnego, jedynie czego brakuje to czułości przy ładowaniu NiMH małym prądem. Poza tym, ładuje wszystko co można naładować, a do ogniw litowych jest niezastąpiona.

Po trzecie, przyjrzyj się pakietowy litowemu. Przy pojemności 1.5Ah zapis 1C oznacza ograniczenie prądu do 1.5A. Obrazek pokazuje, że twoje ogniwo można rozładowywać prądem 15A i ładować prądem 7.5A, tych prądów nie wolno przekroczyć.
Jeśli ładowarka poda mniejszy prąd, to akumulator będzie ładować się wolniej (dla podanego przez Ciebie zestawu wychodzi około 2-3h ładowania) i nic złego się nie stanie.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 16 lis 2013, 21:37

Dobra. Dziękuję za pomoc. Już mniej więcej wiem co kupić, a nie chciałem kupować w ciemno i ewentualnie potem się o wszystko martwić. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ