Świetny układ jezdny
Świetny układ jezdny
Ze DIY modelu Porshe Cariera wymontowałem tylny most napędowy.
Ma dyferencjał i silnik elektryczny RS-540SD (może ktoś wie coś na jego temat?) firmy TAMIYA + typowy serw.
Chcę z tegoi zrobić robota "jako takiego", najlepiej autonomicznego.
Pytania:
1. Czy mostek h oparty o tranzystor BC557 i BC547 albo BD140 i BD139 wytrzyma napięcie 6V?
2. Jak i do czego podpiąć kabelki od serwa (żółty, czerwony i czarny), przy założeniu, że chę całość oprzeć na jakimś układzie scalonym?
3. Czy rozwiązanie sterowania jakie zaprezentowałem w załączniku zda egzamin skuteczności?
4. Czy aby zwolnić obroty silnika (14100rpm przy 6V!) wystarczy przez uC do mostka zamiast ciągłego sygnału wysyłać impulsy?
Resta pytan wyjdzie w praniu.
Ma dyferencjał i silnik elektryczny RS-540SD (może ktoś wie coś na jego temat?) firmy TAMIYA + typowy serw.
Chcę z tegoi zrobić robota "jako takiego", najlepiej autonomicznego.
Pytania:
1. Czy mostek h oparty o tranzystor BC557 i BC547 albo BD140 i BD139 wytrzyma napięcie 6V?
2. Jak i do czego podpiąć kabelki od serwa (żółty, czerwony i czarny), przy założeniu, że chę całość oprzeć na jakimś układzie scalonym?
3. Czy rozwiązanie sterowania jakie zaprezentowałem w załączniku zda egzamin skuteczności?
4. Czy aby zwolnić obroty silnika (14100rpm przy 6V!) wystarczy przez uC do mostka zamiast ciągłego sygnału wysyłać impulsy?
Resta pytan wyjdzie w praniu.
- Załączniki
-
- układ.zip
- (11.8 KiB) Pobrany 698 razy
-
elektronWielki
- Użytkownik
Czyli mogę wstawić tam silnik ale będzie niedobór prądu? -czy chodzi o co innego (pamiętajcie- jestem początkujący);
Nie chcę pisać dlaczego, ale nie mogę sobie teraz pozwolić na mosfety, dlatego pytam o alternatywny (!)silnik(!).
PS Nie mogę bo nie mam w okolicy:
sklepu elektronicznego(mosfet x4 to wydatek max. 6zł a koszt przesyłki to 12 zł (!))
kolegi, który ma takie coś
PS2 Przecież jak bym mógł mieć to bym tamtego pytania nie zadawał no nie.
Chodzi czy można wstawić taki silnik na bipole tego typu
Nie chcę pisać dlaczego, ale nie mogę sobie teraz pozwolić na mosfety, dlatego pytam o alternatywny (!)silnik(!).
PS Nie mogę bo nie mam w okolicy:
sklepu elektronicznego(mosfet x4 to wydatek max. 6zł a koszt przesyłki to 12 zł (!))
kolegi, który ma takie coś
PS2 Przecież jak bym mógł mieć to bym tamtego pytania nie zadawał no nie.
Chodzi czy można wstawić taki silnik na bipole tego typu
-
elektronWielki
- Użytkownik
jeśli chcesz zrobic robota to musisz wykombinowac jakas przekladnie. Ten silnik co masz napedzal model samochodu wyscigowego wiec wusial pewnie rozwijac duza predkosc. Roboty poruszaja sie z mniejsza predkoscią żeby móc obserwowac otoczenie i żeby byc zwrotnym.
Zeby podac ci parametry silnika musisz okreslic jaka bedzie mial wage robot i jaki zastosujesz naped bo ten co pokazales sie nei nadaje. Wazne jest rowniez napiecie zasilajace uklad jezdny.
[ Dodano: 2006-08-17, 12:28 ]
to musisz sie postarac bo bez tego nie ruszysz.
Zeby podac ci parametry silnika musisz okreslic jaka bedzie mial wage robot i jaki zastosujesz naped bo ten co pokazales sie nei nadaje. Wazne jest rowniez napiecie zasilajace uklad jezdny.
[ Dodano: 2006-08-17, 12:28 ]
to musisz sie postarac bo bez tego nie ruszysz.
wolny, robot "zwiadowca" waga max 1.5 kg
specjalna bateria 6V / 7.2V, jaki prąd to nie napisali, tylko 140mAh (była w zestawie)
mózgiem będzie (tak zakładam) AT89C51 albo podobny <- max 6V
silnik - podawałem
most napędowy -> dyferencjał + przekładnia wim tylko, że zębatka "do kół" ma 3,5 cm średnicy, a zębatka silnika 1cm średnicy;
jeden serw do sterowania - patrz mój post na samej górze (przeprowadzałem próby "ręczne" z dobrym skutkiem)
Oczywiście do każdego podzespołu stosowne napięcie
łączność z PC za pomocą RS-232
Zderzaki "dotykowe" na mikroprzełączniki
I "oczy" na podczerwień
Cel robota: Narazie jeździć po domu i nie rozbijać się
Pytania:
1. Czy wystarczy jakiś program na uC do formowania impulsów (patrz pierszy post)?
2. Pytam jeszcze raz: Czy bipole na mostku wytrzymaja napięcie 6V? Przecież spadek prądu zmniejszy obroty, czy tak ?
specjalna bateria 6V / 7.2V, jaki prąd to nie napisali, tylko 140mAh (była w zestawie)
mózgiem będzie (tak zakładam) AT89C51 albo podobny <- max 6V
silnik - podawałem
most napędowy -> dyferencjał + przekładnia wim tylko, że zębatka "do kół" ma 3,5 cm średnicy, a zębatka silnika 1cm średnicy;
jeden serw do sterowania - patrz mój post na samej górze (przeprowadzałem próby "ręczne" z dobrym skutkiem)
Oczywiście do każdego podzespołu stosowne napięcie
łączność z PC za pomocą RS-232
Zderzaki "dotykowe" na mikroprzełączniki
I "oczy" na podczerwień
Cel robota: Narazie jeździć po domu i nie rozbijać się
Pytania:
1. Czy wystarczy jakiś program na uC do formowania impulsów (patrz pierszy post)?
2. Pytam jeszcze raz: Czy bipole na mostku wytrzymaja napięcie 6V? Przecież spadek prądu zmniejszy obroty, czy tak ?
-
Arnold_S.
:-)
Pytanie 2 jest bez sensu. 
Odczep się od tego napięcia.
Chyba każdy tranzystor na świecie "wytrzyma 6V".
Ale co z tego? Nic.
Martw się o natężenia prądu(natężenie jakie jest potrzebne silnikowi, porównaj z maksymalnym dopuszczalnym natężeniem konkretnego tranzystora).
Jak źle dobierzesz tranzystor, to się spali, bo nie wytrzyma natężenia prądu.
P.S.
Do silników, są robione gotowe mostki w obudowie jak układ scalony. Przykłady:
http://www.datasheetarchive.com/search. ... tDS=Starts
Odczep się od tego napięcia.
Chyba każdy tranzystor na świecie "wytrzyma 6V".
Ale co z tego? Nic.
Martw się o natężenia prądu(natężenie jakie jest potrzebne silnikowi, porównaj z maksymalnym dopuszczalnym natężeniem konkretnego tranzystora).
Jak źle dobierzesz tranzystor, to się spali, bo nie wytrzyma natężenia prądu.
P.S.
Do silników, są robione gotowe mostki w obudowie jak układ scalony. Przykłady:
http://www.datasheetarchive.com/search. ... tDS=Starts
Przepraszam, nie jestem taki wtajemniczony w kwestji tego typu (o wiele lepiej wychodzi mi uczenie się programowania niż uczenie się zasad elektroniki)
silnik 6V i 7A co daje 42W a moje bipole przeżyją 12.5W... ech, rzeczywiście przełączę się na MOSFET'y.
może tomlamerskie i w ogóle, ale :
w załączniku mam model mostka z bipolami.
Czy dobierając mosfety muszę mieć dwa typu n i dwa typu p?
jak tak to które gdzie?
silnik 6V i 7A co daje 42W a moje bipole przeżyją 12.5W... ech, rzeczywiście przełączę się na MOSFET'y.
może tomlamerskie i w ogóle, ale :
w załączniku mam model mostka z bipolami.
Czy dobierając mosfety muszę mieć dwa typu n i dwa typu p?
jak tak to które gdzie?
- Załączniki
-
- układ2.zip
- (4.08 KiB) Pobrany 686 razy
chyba 1400mAhspecjalna bateria 6V / 7.2V, jaki prąd to nie napisali, tylko 140mAh (była w zestawie)
silnik 7A wow
zauwarz: 1,4Ah / 7A = 0,2 <--tzn jedna piąta godziny czyli 12 minut - to jest sam silnik przy pełnych obrotach przy naładowanej "do pełna" baterii. jak chcesz zostawić ten silnik to musisz nim sterować PWM żeby uzyskać sensowny czas działania. szczeże mówiąc 42W to chyba lekka przesada na robota...
jeśli chodzi o mostek to mogą być 4 typu n. wtedy bramke górnego prawego możesz połączyć z bramką lewego dolnego a bramke górnego lewego z bramką prawego dolnego [na skos].
sterowanie jest łatwiejsze - masz dwa wyprowadzenia [lewy górny+prawy dolny i prawy górny+lewy dolny] jeśli oba mają potencjał masy silnik stoi jeśli jeden z nich ma napięcie to silnik pracuje w jedną stronę. jeśli drógi z nich ma napięcie silnik pracuje w drugą stronę. jeśli oba są włączone to wszystko się hajcuje. -proste
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
A może... obniżyć napięcie dzielnikiem i przy okazji automatycznie zrobi się ograniczenie prądowe do silnika... i będzie mniej żarł, a PWM nie będzie potrzebne (chyba)...
A sterownik PWM można zrobić na Atmelu, lub bezprocesorowe - po prostu generator ze zmiennym wypełnieniem. Różne były opisywane w EdW, jest nawet kit AVT - "Regulator DC - bezstratny ściemniacz żarówek, generator obrotów etc."
A sterownik PWM można zrobić na Atmelu, lub bezprocesorowe - po prostu generator ze zmiennym wypełnieniem. Różne były opisywane w EdW, jest nawet kit AVT - "Regulator DC - bezstratny ściemniacz żarówek, generator obrotów etc."
Re: Świetny układ jezdny
Chyba Carrera...?GrzesiekG pisze:Ze DIY modelu Porshe Cariera [...]