Protel i obwody dwustronne.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Protel i obwody dwustronne.

Post autor: gwozdex » 28 cze 2008, 1:15

Witam!

Mam do Koleżanek i Kolegów pytanie. Nie wiecie jak zmusić PROTELA ( a konkretnie to moduł autoroutera), żeby prowadził ścieżki w dwóch warstwach, ale tak żeby OD KAżDEGO PINU ścieżka była prowadzona w warstwie Bottom a dopiero potem przechodziła do warstwy Top?
Innymi słowy- nawet jeśli jest możliwość przeprowadzić połączenie warstwą Top to niech tak będzie ale odejście z pinu musi być w Bottom.

Problem w tym, że muszę umieścić kilka wyświetlaczy 7-seg. (podwójnych) koło siebie i nie mam dostępu do warstwy Top pomiędzy nimi.
Za pomoc z góry dziękuję.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 28 cze 2008, 3:58

Niestety takiej możliwości nie ma. Temat ten był już poruszany na konkurencyjnym forum. Pozostaje tylko ręczne trasowanie ścieżek.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 cze 2008, 9:23

I tu się nie zgodzę, bo z tym nie ma akurat żadnego problemu. Musisz tylko ustawić pady jako warstwa bottom layer. Żeby się nie męczyć z ustawianiem po kolei każdego padu to daj od razu global i zaznacz all primitives. Gotowe. Po zakończeniu pracy autoroutera możesz znowu zamienić pady na multilayer.
Załączniki
Protel_layer.JPG

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 cze 2008, 10:37

Witam!
Kolego Aro stokrotne dzięki!!!
Dokładnie o taki efekt mi chodziło.
Pozdrawiam!

Ps. Normalnie chyba Cię odwiedzę w tych Bojszowach (w końcu z Woli to nie daleko) :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 cze 2008, 15:31

Hehe, zapraszam :razz:

ODPOWIEDZ