Elementy w protelu
Elementy w protelu
Witam.
Wie ktoś w jakiej bibliotece znajde NE555 w protelu99SE?
Wie ktoś w jakiej bibliotece znajde NE555 w protelu99SE?
Wczytaj sobie bibliotekę Protel DOS Schematic Libraries.ddb a w niej znajdź bibliotekę Protel DOS Schematic Linear.lib w niej bez problemu znajdziesz układ LM555. Biblioteka ta jest dostępna standardowo w Protel 99 E. Plik z rozszerzeniem *.ddb to jest plik - baza danych zawierający w sobie więcej bibliotek - plików (także pliki schematów, płytek, itp.). Coś podobnie jak archiwum ZIP. Plik ten zawiera właśnie właściwe pliki bibliotek z rozszerzeniem *.lib.
Ok. Symbol mam układ zrobiłem. Lecz teraz jest problem. Jak robie BOM to odrazu wpisuje mi ze obudowa to DIL-8. Ok nie ma sprawy uzupełniłem następnie rezystory i inne elementy nazwami obudów. Gdy dałem na projektowanie płytki wyskoczyło że nie ma takiej obudowy do Ne555 DIL-8. Jak to nie ma ? Przecież program sam wpisał nazwę obudowy. OCB ?
Kolejny problem:
Kiedy klikam Z,A nie stety nie widzę elementów więc nie poszło tak świetnie. Dla czego ? Robiłem wszystko idealnie z opisem.
Kolejny problem:
Cytat z Spotkań z protelem ze spotkania pierwszego.W projekcie płytki wydajemy polecenie
Z, A − pokaż wszystko. Obok naszej płytki
pojawiły się potrzebne elementy!
Poszło świetnie!
Kiedy klikam Z,A nie stety nie widzę elementów więc nie poszło tak świetnie. Dla czego ? Robiłem wszystko idealnie z opisem.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Wszystkie biblioteki znajdują się w folderze w którym zainstalowałeś sobie Protela!
U mnie wygląda to tak: C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library. W podanej lokalizacji jest jeszcze kilka folderów z których Ciebie interesują dwa:
-Sch - zawiera biblioteki elementów schematowych;
-PCB- zawiera biblioteki elementów płytkowych.
Ja przeglądnąłem je wszystkie, jedna po drugiej, i wyodrębniłem kilka z których korzystam.
U mnie wygląda to tak: C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library. W podanej lokalizacji jest jeszcze kilka folderów z których Ciebie interesują dwa:
-Sch - zawiera biblioteki elementów schematowych;
-PCB- zawiera biblioteki elementów płytkowych.
Ja przeglądnąłem je wszystkie, jedna po drugiej, i wyodrębniłem kilka z których korzystam.
Robie przedwzmacniacz lampowy. Wszystko byłoby pięknie gdybym mógł dokończyć robienie plytki.
Problem wlasnie mam z podstawką pod lampę.
Nie wiem gdzie mogę znaleźć podstawkę typu novel do moich lamp.
Przegladnełem biblioteki i albo zle to robilem albo nie ma tam takiego elementu. Trochę to dziwne gdyż same lampy są. Drugim faktem jaki świadczy o tym, że ten symbol gdzieś jest , jest obecność "mojego kółka z dziurkami" po wczytaniu innego projektu na lampach.
Proszę o pomoc
Problem wlasnie mam z podstawką pod lampę.
Nie wiem gdzie mogę znaleźć podstawkę typu novel do moich lamp.
Przegladnełem biblioteki i albo zle to robilem albo nie ma tam takiego elementu. Trochę to dziwne gdyż same lampy są. Drugim faktem jaki świadczy o tym, że ten symbol gdzieś jest , jest obecność "mojego kółka z dziurkami" po wczytaniu innego projektu na lampach.
Proszę o pomoc
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
To zależy jaki projekt wczytałeś. Bo jeśli na przykład ja podeślę Ci jakikolwiek mój projekt w którym są użyte elementy zaprojektowane przeze mnie (czyli takie których nie możesz mieć) to też go otworzysz bez problemu a mimo to mojego elementu nie znajdziesz w żadnej ze swoich bibliotek.samson pisze:Drugim faktem jaki świadczy o tym, że ten symbol gdzieś jest , jest obecność "mojego kółka z dziurkami" po wczytaniu innego projektu na lampach.
Jeśli wiesz jak powinna się nazywać ta podstawka (chodzi mi o nazwę w Protelu) to możesz użyć przycisku "Browse" i tam znaleźć sobie ten element (mam na myśli przycisk w menadżerze projektu przy otwartym projekcie płytki).
Ogólnie już sobie poradziłem.
Ale problem i tak został.gwozdex, masz racje. Wiem, że jak zaprojektowałeś sobie jakiś element, to sam projekt otworze, a Twojego elementu nie bedzie w nim.
I to mnie zastanowiło w projekcie, ponieważ posiadał potrzebną podstawkę a w żadnej bibliotece jej nie moglem znaleźć a szukałem we wszystkich. Samej nazwy nie znam.
Problem też miałem i w sumie mam ze znalezieniem leżącego potencjometru montażowego.
Jak się otwiera pierwszy raz i chce się użyć taki duży kombajn jak Protel można się nieco pogubić
Ale problem i tak został.gwozdex, masz racje. Wiem, że jak zaprojektowałeś sobie jakiś element, to sam projekt otworze, a Twojego elementu nie bedzie w nim.
I to mnie zastanowiło w projekcie, ponieważ posiadał potrzebną podstawkę a w żadnej bibliotece jej nie moglem znaleźć a szukałem we wszystkich. Samej nazwy nie znam.
Problem też miałem i w sumie mam ze znalezieniem leżącego potencjometru montażowego.
Jak się otwiera pierwszy raz i chce się użyć taki duży kombajn jak Protel można się nieco pogubić