KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
diabelski
-
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2008, 22:55
Lokalizacja: Kozienice

Post autor: diabelski » 07 lis 2008, 23:12

Witam wszystkich, mam niewielki (tak myślę) problem z KICAD-em z tej strony:

ftp://ftp.elektroda.net/pub/KiCADPL

, a mianowicie nie mogę ustawić opcji prowadzenia ścieżek tylko na dolnej stronie. Autorouter dziabie na dwóch stronach i nigdzie nie mogę tego zmienić... Potrzebuję nieraz niewielkiej i nieskomplikowanej płytki, a on rysuje na obydwu stronach co bardzo utrudnia wykonanie takiej płytki...
Podpowiedzcie koledzy bo nie chciałbym się rozstawać z tym programem bo jest niezły...
Może to stara wersja??? niedopracowana?? jaką wersję (kompilację) polecacie żeby nie sprawiała za wiele kłopotów?

pozdrawiam wszystkich.

Pytanie nieaktualne, ściągnąłem najnowszą kompilację i z nią takich problemów nie ma!

Faktem jest iż autorouter bardzo marnie sobie radzi z prowadzeniem ścieżek na płytce jednostronnej... wręcz tragedia, od czego to zależy? grubość ścieżek czy jak?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 08 lis 2008, 13:00

:arrow: MakekK
Jak już wspomniałem problem z łączeniem pinów elementu z schematu i płytki wynika z braku odpowiedniego numerowania pinów, co zapewne kolega już zauważył. Na problem tego rodzaju można natknąć się także w profesjonalnym Protelu 99 SE.
Co do terminu ukazania się płyty z KiCADem będę się starał w tym miesiącu ukończyć prace nad nią. Płyta jak do tej pory była udostępniana za darmo w internecie (do pobrania), ewentualnie wysyłałem po kosztach własnych jeśli nie miał ktoś możliwości jej pobrania.
Co do zworek na płytce jednostronnej ja proponuję zrobić to w ten sposób. Rysujemy ścieżkę i w miejscu, gdzie ma być zworka wstawiamy przelotkę i trasujemy ścieżkę na drugie stronie płytki (strona elementów), po czym znów poprzez przelotkę schodzimy na stronę ścieżek. Ścieżki - zworki po stronie elementów powinny być prowadzone w miarę możliwości w linii prostej i być krótkie, na ile na to projekt pytki pozwoli. Potem takie ścieżki - zworki oznaczamy tekstem ZW ewentualnie ZWxx (jeśli jest więcej zworek). Później przy wykonywaniu płytki płytkę wykonujemy jako jednostronną. W miejsce ścieżek - zworek wlutujemy zworki z drutu. Nie będą potrzebne też przelotki, no i nie trzeba komplikować sobie schematu.

:arrow: diabelski
Odnośnie autoroutera w programie KiCAD to efekty są zapewne nie zadowalające, ponieważ nie ma tu co tego ukrywać autoroutrer sobie nie najlepiej radzi z ich trasowaniem. Także w komercyjnych programach autoroutery też sobie najlepiej nie radzą, szczególnie z amatorskimi płytkami jednostronnymi. Po prostu komercyjne autoroutery są optymalizowane pod kątem dużych projektów, np. płyt głównych komputerów, itp. Na efekt końcowy pracy autoroutera ma wpływ nie tylko szerokość ścieżek, ale też odpowiednie rozmieszczenie elementów na płytce, z czym KiCAD też sobie najlepiej nie radzi. Cóż tu dużo pisać najlepsze efekty uzyskać można chyba jedynie przy ręcznym trasowaniu / rozmieszczeniu elementów. Ewentualnie metodą pół automatyczna. Trochę robimy ręcznie, trochę korzystając z automatów.
Dodam tylko, że najnowsze wersje KiCADa mają interfejs do Specctry (komercyjny autorouter) oraz darmowego autoroutera FreeRouter. Może w przypadku tego drugiego elekty będą bardziej zadowalające. Choć u mnie FreeRouter nie działa, jakby się zawieszał na wczytywaniu projektu (jest on typu online), może dlatego, że mam internet radiowy? Co ciekawe wczytanie przykładowych projektów i ich trasowanie w FreeRouter u mnie działa. Czyżby kolejny błąd w programie KiCAD?

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 08 lis 2008, 15:07

Dzięki za podpowiedź z przelotką. Dowiedziałem się już tego na liście KiCADa. Ale nie jest to zbyt wygodne. Trzeba się postarać aby punkt lutowniczy i otwór były odpowiednio duże. No i rysunek na górnej warstwie opisu też będzie nieciekawy. Użyłem w końcu opornik i wlutuje zamiast niego zworę ale opis też będzie odbiegać od tego co powinno być.
Dziwne, że tak prostego elementu nie wzięto pod uwagę. A jak to jest w Eagle'u?
Na płytę się piszę - daj znać.

Marek

diabelski
-
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2008, 22:55
Lokalizacja: Kozienice

Post autor: diabelski » 08 lis 2008, 16:51

Dzięki za odpowiedź, trochę się wyjaśniło. Z łezką w oku wspominam czasy kiedy to na Amidze projektowało się płytki. Był taki program Newio, ten to miał wypasionego routera!! tak ładnie prowadził ściężki że bajka i jednostronne nie sprawiały mu najmniejszego kłopotu i interfejs przyjazny. Szukałem go w sieci ale nie mogę namierzyć do ściągnięcia, na emulatorze pewnie by poszedł...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 08 lis 2008, 18:37

:arrow: MakrekK
Odnośnie zworek, to zawsze można sobie stworzyć odpowiedni element biblioteczny, ale na etapie rysowania schematu, trudno będzie przewidzieć, gdzie później będzie potrzebna zworka. Natomiast nanoszenie poprawek na schemacie i płytce, aktualizacja netlisty i listy elementów raczej nie będzie wygodna i nie przyśpieszy pracy. Co do automatycznego wstawiania zworek w Eagle, jest o tym temat na Elektrodzie.

:arrow: diabelski
Odnośnie programu radzącego sobie z trasowanie prostych płytek jednostronnych był kiedyś program Accel EDA, który podobno sobie doskonale radził z tym zadaniem. W praktyce tego jednak nie sprawdzałem. Ponadto sam program jest komercyjny i chyba oficjalnie już wycofany ze sprzedaży.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 08 lis 2008, 20:28

Dobry pomysł. Wcale nie taki trudny. Sama aktualizacja listy elementów i później płytki to chwila (już to ćwiczyłem wielokrotnie - dokładanie elementów do schematu jak płytka jest prawie gotowa). Oczywiście zworek musi być wiele (podobnie ja obudowy oporników). Ja akurat potrzebuję zworkę 7.5mm. W obecnym projekcie zrobiłem opornik ale na przyszłość pomyślę o tym rozwiązaniu.

Marek

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 09 lis 2008, 10:11

Mam kilka pytań apropo stref:

1. Utworzyłem strefę i teraz chce ją usunąć i nie mam pojęcia jak :neutral:

2. Chciałbym zmienić grubość ścieżki jaka łączy strefę z daną nogą układu,

3. Jak zmienić właściwości utworzonej strefy po jej narysowaniu.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 09 lis 2008, 10:32

To pewno zależy od wersji. W wersji z 20080715 przy włączonym narzędziu "Dodaj strefę" klikasz na strefie prawym klawiszem i masz w menu "Usuń wypełnienie strefy". Natomiast po kliknięciu na obrysie strefy masz menu: "Strefy" -> "Usuń obrys strefy". Również po kliknięciu na obrys strefy masz: Strefy -> Edytuj parametry strefy.
W innych wersjach było inaczej ale zawsze można usunąć strefę i dołożyć ją jeszcze raz.

Marek

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 09 lis 2008, 10:37

Faktycznie, trzeba klikać na obrys, ja wziąłem kreskowanie strefy i klikałem na kreskowaniu i się nie dało usuwać :)

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 09 lis 2008, 10:41

No a grubość ścieżki, to klikasz na ścieżce i "Zmień szerokość ścieżki" albo segmentu. Trzeba odpowiednio powiększyć płytkę aby trafić w segment.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 lis 2008, 20:13

Zapraszam wszystkich użytkowników programu KiCAD do zapoznania się z poradnikiem konwersji bibliotek z programu Eagle na biblioteki programu KiCAD i opisem korzystania z tych bibliotek. Poradnik jest dość obszerny i zawiera trochę rysunków, a nie chcę sobie zapychać tutaj załącznikami swojego konta, więc nie powielam na tym Forum tego tematu. Temat - poradnik na "Elektrodzie" jest utworzony w taki sposób, że można z niego korzystać, bez rejestrowania się na "Elektrodzie". Zapraszam do korzystania.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 11 lis 2008, 10:06

To faktycznie działa. Ale przydałaby się jakaś możliwość przeglądania zawartości tych bibliotek. Ja ostatnio szukałem prostych gniazd Jack (takich jak n.p. tu: http://www.neutrik.com/fl/en/audio/204_ ... tlist.aspx) i musiałem to sobie sam narysować. A w bibliotekach Eagla też tego nie widzę (czy to możliwe? - oni mają wszystko). Czy istnieje jakiś skrypt do konwersji chociażby obudów (z wybranej biblioteki) na PDF-a? Wtedy przeglądanie byłoby ułatwione.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 11 lis 2008, 11:40

Zobacz sobie w tym linku tam znajdziesz przeglądarki bibliotek KiCAD'a. Tylko ich mankamentem jest portugalski (chyba) interfejs użytkownika. W każdym razie biblioteki można przeglądać bez konieczności wczytania ich do KiCAD'a.
Z drugiej strony przeglądanie tysięcy elementów w poszukiwaniu tego jednego, jest trochę uciążliwe, ale z czasem można nabrać orientacji jakie elementy są zawarte w poszczególnych bibliotekach. Szczególnie jeśli korzystało się z programu Eagle, wówczas znajdowanie elementów w przekonwertowanych bibliotekach powinno być łatwe.
W sumie to KiCAD w edytorze schematów Eeschema posiada przeglądarkę elementów. Tylko daną bibliotekę trzeba wcześniej wczytać do Eeschema. Takich natomiast przeglądarek brakuje w edytorze płytek Pcbnew, oraz do podglądu bibliotek elementów 3D. Niektóre biblioteki elementów 3D zapisane w starszym formacie nie dają się wczytać do Wings 3D, a sensownej przeglądarki plików 3D w formacie Wings nie udało się mi odnaleźć.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 11 lis 2008, 14:43

Dzięki, chociaż raczej myślałem przeglądarce do bibliotek Eagle'a. Inaczej trzeba wszystko przekonwertować, a dopiero później można przeglądać - to może trochę zająć. Te programy faktycznie są do KiCAD'a i po portugalsku (ale wiadomo o co chodzi).
A jak idzie Ci tworzenie tej płyty z bibliotekami? Szkoda by było aby każdy oddzielnie robił konwersję.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 11 lis 2008, 16:58

Eagle posiada wbudowaną przeglądarkę bibliotek elementów. W Control Panel'u wystarczy po jego lewej stronie rozwinąć drzewo bibliotek Libraries, potem w ten sam sposób interesującą nas bibliotekę. Klikając na wybranym elemencie danej biblioteki po prawej stronie Control Panel'u zobaczymy podgląd tego elementu. Zarówno w wersji schematowej jak i płytkowej. Można wiec przeglądnąć i powybierać biblioteki zanim się je przekonwertuje.
Ja u siebie przekonwertowałem wszystkie, obecnie jestem na etapie porządkowania tych i innych bibliotek elementów do KiCAD'a.

ODPOWIEDZ