KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 sie 2008, 17:45

Na chwilę obecną najnowsza kompilacja KiCADa jest z 15.07.2008r., i można ją pobrać ze strony domowej programu.

Co do zakładów produkujących płytki drukowane, deklarujące produkcję płytek zaprojektowanych w programie KiCAD proponuję zapoznać się w ofertą tych firm:
Firma pierwsza
Firma druga

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 17 sie 2008, 19:16

Dzięki za linki. Chyba skorzystam z drugiego.

Z tego co widzę to w nowej wersji nie działa dodawanie linii wymiarowej. Przynajmniej ja nie potrafię teraz dodać takiej linii (w poprzedniej wersji działało). Możesz sprawdzić czy u Ciebie to działa?

Potrzebuję porady odnośnie płytki SMD. Na płytce chcę mieć punkty lutownicze do podłączenia wejścia, wyjścia i baterii. Użyłem elementu CONN_1 ale to oznacza, że pola lutownicze będą od spodu i płytka będzie dwu-stronna. A chciałbym, żeby płytka była jedno-stronna - wszystkie ścieżki zmieściły się po stronie elementów. Masz jakiś pomysł jak to zrobić? Czy są punkty lutownicze od strony elementów? Mam jeszcze dwa otwory montażowej (srubka M3) - też zrobione z CONN_1. To znowu oznacza punkty lutownicze od spodu płytki. Czy może zrobić strefę od spodu i dodać przelotki? Domyślam się, że cena dla płytek 2-stronnych jest wyższa niż dla 1-stronnych.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 sie 2008, 21:10

Właśnie sprawdzałem na KiCAD z 29.04.2008r., - kompilacja 1100 (kompilacja testowa) i działa wstawianie linii wymiarowych. Może na nie odpowiedniej warstwie próbujesz umieścić te linie?
Co do jednostronnej płytki z elementami SMD to element CONN_1 można umieścić po przeciwnej stronie płytki drukowanej niż elementy i ścieżki i wtedy jego pola lutownicze znajdą się na warstwie ścieżek i płytka będzie jednostronna. Tylko niektóre elementy na płytce będą rozmieszczone po obydwóch jej stronach. Może nie wygląda to najlepiej, ale takie rozwiązania się stosuje. Zobacz "EdW" nr 8/08 - str. 19 "Logic Master - płytka prototypowa dla CPLD".
Natomiast co do otworów montażowych to można zastosować zwykłe pola lutownicze i je potem (w domu) rozwiercić do żądanej średnicy. Ewentualnie można w polach tych zmienić średnicę otworu na 3,2 mm, ale takie dodatkowe wiercenie może dodatkowo kosztować przy przemysłowym wykonaniu płytki drukowanej i dla małych serii nie ma sensu, chyba że się zamawia tysiące płytek. Wówczas takie (w zakładzie produkcyjnym) wiercenie pozwoli zaoszczędzić trochę czasu. Nie ma też sensu łączenia tych pól lutowniczych - otworów montażowych do masy i tworzenia drugiej warstwy tylko po to aby była masą. Podniesie co cenę płytki drukowanej. Chyba, że przemawiają za tym jakieś szczególne cechy konstrukcyjne tego układu, jest to np. układ wielkiej częstotliwości.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 17 sie 2008, 22:19

Już działa ale nie wiem jaki był błąd. Może faktycznie byłem na warstwie Krawędzie PCB. Ale teraz mam wymiary narysowane bardzo grubą kreską. Muszę poszukać gdzie to się zmienia.
Przy strefach miałem bardzo podobne objawy (działa - nie działa) ale okazało się, że tu funkcjonalność została poważnie zmieniona (wersja 20080715). Najpierw wyskakuje okienko dialogowe, a później dopiero można rysować zarys strefy. Jak się da Esc, to program przechodzi do zaznaczania bloku.
Doszedłem do możliwości umieszczenia CONN_1 na warstwie elementów (to jest SMD i elementy jak i ścieżki są na tej warstwie). Punkty lutownicze zmieniłem na kwadratowe i otwór 1mm. Otwory montażowe zostawiłem okrągłe z otworem 1mm - sam sobie rozwiercę.

PS: zauważyłem w tej wersji wiele chyba niepodmienionych napisów w różnych listach wyborów (warstwy) albo na okienkach dialogowych. Wydaje mi się, że w starej wersji tam były już porządne napisy. Czy mi się wydaje? Rozumiem, że to jest robione przez edycje pliku typu Resources. W wielu miejscach napisy mają dodane podkreślenia pomiędzy wyrazami, tak jakby ktoś o tym zapomniał.

Marek

[ Dodano: 2008-08-18, 09:16 ]
Jeszcze jedno pytanie: jak zmienić okrągły kształt dla CONN_1 na kwadrat na masce opisu? Same punkty zmieniłem na kwadratowe ale na masce w dalszym ciągu rysuje się kółko.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 sie 2008, 8:41

Zmianę szerokości linii wymiarowych (graficznych) ustawia się w edytorze Pcbnew z menu Wymiary -> Teksty i rysunki. W oknie jakie się otworzy szukamy opcji Szerokość segmentu grafiki ("): i tam wpisujemy żądaną szerokość linii.
Faktycznie w nowej kompilacji KiCAD'a to niektóre jego funkcje i menu uległy zmianom.
Natomiast co do jakości tłumaczenia i "napisów_z_kreskami" to sprawa wygląda tak, że kiedyś ja tłumaczyłem KiCAD'a. Obecnie zajmuje się tym kto inny bazując na moim tłumaczeniu i tłumaczenie to wygląda jak wygląda. Sam w nim nanoszę pewne poprawki, ale w zasadzie są one dostępne z KiCAD'em w opracowywanych przeze mnie płytach z tym programem. Także do KiCAD'a z 15.07.2008r RC1 taka poprawka w tłumaczeniu powstała, ale teraz jest wersja już bez RC1, wiec do niej pewnie naniosę pewne poprawki. Plik zawierający polskie menu do KiCAD'a to kicad.po i znajduje się on w lokalizacji C:\Program Files\KiCad\share\internat\pl\ W katalogu internat znajdują się właśnie katalogi z różnymi wersjami językowymi KiCAD'a. Do edycji tego pliku potrzebny jest program poEdit oraz tzw. kody źródłowej KiCAD'a. To tak w wielkim skrócie jeśli idzie o tłumaczenie KiCAD'a.
Co do maski lutowniczej wokół pola CONN_1 po zmianie kształtu pola i nałożeniu maski lutowniczej w programie wypełniła one warstwę stosownie do jej zawartości i pola CONN_1 w kształcie koła. Po zmianie kształtu tego pola na kwadrat, może pomóc nałożenie ponownie tej maski (po usunięciu poprzedniej) i powinna ona "otoczyć" pole CONN_1 w kształcie kwadratu odpowiednio do jego zarysu.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2008, 10:46 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

vito1
-
Posty: 15
Rejestracja: 05 maja 2007, 17:03

Post autor: vito1 » 19 sie 2008, 9:01

Witam

Mam pytanie: Czy KiCAD'a lub Eagla da się uruchamiać z pendriva?

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 19 sie 2008, 9:17

Kicada da się, ja mam cały pakiet na "gwizdku" już od dawna, jest ok

vito1
-
Posty: 15
Rejestracja: 05 maja 2007, 17:03

Post autor: vito1 » 19 sie 2008, 9:34

Tasza: Dzięki za odpowiedź!

A czy ktoś sprawdzał jak to jest z Eaglem?

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 19 sie 2008, 9:49

vito1 pisze:A czy ktoś sprawdzał jak to jest z Eaglem?
Hmm, a to taki problem samodzielnie sprawdzić?
Zainstaluj Eagle na C lub D, potem przenieś na pendrive i zobacz co będzie...

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 19 sie 2008, 10:51

Krzysiek,

Odnośnie problemu z CONN_1: na czym polega operacja usuwania i nakładania maski? Nie mogę znaleźć takiej opcji. Możesz to wyjaśnić?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 sie 2008, 11:18

Chodzi Ci o maskę przeciw lutową, czy o wypełnienie np. warstwy ścieżek miedzią? Ja u siebie sprawdzałem na wypełnieniu płytki miedzią i po zmianie kształtu pola lutowniczego z kwadratowego na okrągłe przy ponownym wypełnieniu pytki miedzią, wypełnienie to dostosowało się do nowego kształtu pola lutowniczego. Wcześniej trzeba jednak to wypełnienie usunąć, nałożyć ponownie. W tym celu klika się na ikonce Dodaj strefy i jeżeli klikniemy prawym klawiszem myszki na wypełnieniu płytki (menu kontekstowe) to dostępne są opcje Usuń wypełnienie strefy oraz Wypełnij lub ponownie wypełnij wszystkie strefy. Ja korzystałem z tej pierwszej opcji usunąłem wypełnienie, a potem nałożyłem je ponownie i wypełnienie "dopasowało się" do nowego kształtu pola lutowniczego. Tą drugą opcję Wypełnij lub ponownie wypełnij wszystkie strefy właśnie sprawdziłem i także działa zgodnie z oczekiwaniami, zarówno w przypadku wypełnienia płytki miedzią jak i w przypadku maski przeciw lutowej. Jak już wspominałem KiCAD ma dużo opcji zawartych w menu kontekstowym myszki.

Natomiast co do Eagle to powinien on działać po prześnieniu go na inny dysk - pendriva. Najwyżej zapyta się o plik licencyjny, ale nie powinien jest on w zawarty w katalogu z programem. Jeśli go nie mamy to wybieramy wersję bezpłatną Eagle. O ile dobrze pamiętam była także dostępna wersja konsolowa Eagle, którą właśnie nie wymagała instalacji.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 19 sie 2008, 11:36

Krzysiek,

Chyba nie rozmawiamy o tym samym. Ja mówię o okręgu narysowanym na masce "Opisu_górna". Sam punkt lutowniczy zmieniłem na kwadrat (i nawet zmieniłem typ na SMD, żeby nie mieć otworu), natomiast kształt obrysu punktu na masce "Opisu_górna" pozostaje okręgiem. Pytam się właśnie o zmianę kształtu tego okręgu na kwadrat. Okrąg nieładnie wygląda a nawet zasłania inny napis.

Marek

[ Dodano: 2008-08-19, 12:52 ]
Czyżby to się robiło poprzez edycję modułu w bibliotece? Musiałbym stworzyć swój moduł CONN_1_KWADRAT i jego przeedytować? Tak? A może jest jakiś prostszy sposób?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 sie 2008, 12:29

Jeszcze jedno pytanie: jak zmienić okrągły kształt dla CONN_1 na kwadrat na masce opisu? Same punkty zmieniłem na kwadratowe ale na masce w dalszym ciągu rysuje się kółko.
Ja z tego opisu rozumiem, że po zmianie kształtu pola lutowniczego z okrągłego na kwadrat jego obrys na masce (przeciw lutowej? - tj. zielona farba na gotowej płytce) nie ulega zmianie. Czy tak?
Czyli mamy trochę podobnie jak na rysunku 01. Pola lutownicze nr 1 kondensatorów C1 i C2 są kwadratowe. Wypełnienie do nich przylega pod "kwadracie".
Po zmianie pól nr 1 kondensatorów C1 i C2 na okrągłe, wypełnienie do nich przylegające dalej ma zarys kwadratu co widać na rysunku 02.
Po ponownym przerysowaniu wypełnienia za pomocą opcji Wypełnij lub ponownie wypełnij wszystkie strefy z menu kontekstowego myszki otrzymujemy efekt jak na rysunku 03. Wypełnienie przylegające do pól lutowniczych nr 1 kondensatorów C1 i C2 zmieniło się z kwadratu na okrąg.
W podobny sposób postępuje się właśnie z maskami lutowniczymi. Jeśli nadal nie udało się nam zrozumieć w tej kwestii, to zamieść mały zrzut ekranu tego fragmentu płytki, będzie łatwiej się zorientować o co chodzi.
Załączniki
rys03.jpg
Wypełnienie przylegające do pól lutowniczych kondensatorów C1 i C2 zmieniło kształt z kwadratowego na okrągły.
rys02.jpg
Po zmianie kształtu pól lutowniczych kondensatorów C1 i C2 z kwadratowych na okrągłe, wypełnienie dalej jest "kwadratowe" przy tych polach.
rys01.jpg
Przed zmianami. Pola lutownicze kondensatorów C1 i C2 są kwadratowe i wypełnienie do nich przylega także "po kwadracie".

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 19 sie 2008, 15:08

Nie, to nie ten przypadek. To co pokazałeś to jest zmiana kształtu punktu i wypełnienie strefy jeszcze raz - prościzna :mrgreen: . Ja mam taki przypadek jak na rysunku. Płytka jest w wersji SMD, wszystkie elementy i ścieżki są od góry. I potrzebuję zmienić ten okrąg na warstwie "Opisu_górna" na kwadrat. Popatrz na punkty IN i GND. Górny punkt to będzie punkt montażowy 3mm.

Marek
Załączniki
CONN_1.JPG
CONN_1.JPG (18.65 KiB) Przejrzano 11287 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 sie 2008, 15:45

W takim razie najprościej będzie utworzyć nowy element SMD o kwadratowyn kształcie pola lutowniczego i kwadratowym obrysie tego pola. Można spróbować usunąć ten okrągły obrys ręcznie już z płytki, ale narzędzie do usuwania prawdopodobnie usunie cały element o nazwie CONN_1, a nie tylko jego obrys na warstwie "Opisu_górna". Niestety piszę z komputera w pracy, gdzie nie mogę instalować żadnego oprogramowania i nie mam jak tego tu sprawdzić. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie utworzenie nowego elementu płytkowego tak jak pisałem na początku.

ODPOWIEDZ