KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 10:36

KrzysiekK pisze:Jest to pierwsza ikonka od górny na lewym pasku narzędziowym.
Załączniki
ikonka.jpg
ikonka.jpg (14.88 KiB) Przejrzano 6302 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 11:17

Faktycznie, problem rozwiązany dziękuje za podpowiedź :)

PS: mam jeszcze problem z ustawieniem grubości ścieżki, domyślni jest 0,25 i nie mogę w edytorze przestawić jej, nie ma innych wariantów. Czy to spowodowane jest tym, że bez netlisty robię tą płytkę ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 11:52

W oknie edytora reguł projektowych w zakładce Reguły globalne w prawym dolnym rogu okna jest pole w formie tabelki Własna szerokość ścieżek:. W tej tabeli wprowadzamy własne szerokości ścieżek, np. 0,254, 0,508, 0,762, 1,016 mm. Te ułamki w szerokości ścieżek wynikają z przeliczenia systemu metrycznego na calowy. Można też stosować szerokości ścieżek w zaokrągleniu, np. 0,3, 0,5, 0,8, 1,0 mm, itp.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 12:13

Jeszcze raz dziękuje, przyznam iż ten KiCad zaczyna coraz bardziej mi się podobać :). Z czasem nabiorę wprawy :)

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 12:19

Tak na zakończenie miałbym jeszcze jedno pytanko. Czy są podstawki pod procesorki w bibliotekach ? Bo albo je przegapiłem, albo ich nie ma. Robię łączenia na rozstaw procesorków Atmela. Ale fajnie by było zamiast nich wstawić podstawki do rysunków.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 12:25

Zobacz do linku poniżej. Jest tam link do obszernego opisu KiCada z 2013 roku. Do tej pory KiCad się sporo zmienił, ale też wiele rzeczy nie uległo zmianie. Niestety KiCad nie jest też wolny od błędów. Do chwili obecnej wersja dla systemu Windows ma błędy wydruku płytki. Wygląda to jak na obrazku poniżej.

Link do opisu KiCada 2013.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=88382
Załączniki
blad_wydruku.jpg
blad_wydruku.jpg (20.28 KiB) Przejrzano 6288 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 13:27

Cholera, próbowałem zrobić wydruk i faktycznie jest taki zonk jak pokazujesz. Ścieżki widać, lecz znikły mi pady od procesorków. A na podglądzie wydruku jest wszystko dobrze. Na ubunciaku nie ma tych problemów ? Z resztą jakoś to musieli rozwiązać, przecież ludzie użytkują ten program na windowsie. Ja niestety bazuje na SolidWorksie dlatego jestem uziemiony na windowsie. Inaczej dawno bym go skasował. Choć może przejdę na Ubuntu i postaram się emulować windowsa do pracy przy Solidzie. Ty jak domyślam się bazujesz na Linuksie. Jak naprawić ten błąd ? Jak program działa na linuksie ? Zassałem plik i zaraz poczytam. Tylko iż teraz się zastanawiam czy nie zmienić system i emulować windowsa.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 19:49

Jest dwie usterki na wydruku. Pierwsza to ścieżki bez względu na wybraną szerokość drukowane są jako cienkie linie. Druga usterka wydruku to brak wydruku pól lutowniczych w kształcie owalnym. W drugim przypadku pomogło by zastosowanie footprintów z okrągłymi (lub prostokątnymi), a nie owalnymi polami lutowniczymi. Niestety ten błąd ciągnie się co najmniej od kilku lat. Co ciekawe w systemie Linux nie występuje. Pojawiają się natomiast w tym systemie przebarwienia na wydruku w miejscach załamania ścieżek jak również przecięcia ścieżek z wypełnieniem na płytce (o ile jest zastosowane). Błąd w systemie Windows wynika nie tyle z błędów programistów, co błędu wxWidgets w którym jest tworzony KiCad. Błąd z wydrukiem można rozwiązać za pośrednictwem narzędzia Rysuj i utworzenie "wydruku", np. w postaci pliku PDF. Przy wydruku do pliku PDF błąd nie występuje. W przypadku pliku SVG też nie jest za dobrze, co widać na kolejnym rysunku. Po prostu trzeba kombinować, aby wydruk się udał. Niestety tego rodzaju usterki nie służą popularności KiCada.
Załączniki
wydruk_svg.jpg
Błąd wydruku SVG.
wydruk_svg.jpg (12.83 KiB) Przejrzano 6266 razy
wydruki.jpg
Alternatywny eksport rysunku płytki.
wydruki.jpg (17.74 KiB) Przejrzano 6266 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 20:16

Owszem robiłem tą metodą i zdecydowanie jest lepiej. Rysuje na .pdf ale jak widać ścieżki nieco odbiegają od schematu. Odległości przy DIP_40 są nieco inne. Czy takie coś na Ubuntu nie występuje ? Jeśli nie do przeinstaluje system. Mam też problem z plikami .dxf . Bo gdyby udało mi się zapisać na .dxf to mógłbym zrobić plik na drukarkę 3D i podrukować długopisem ścieżki. Co by rozwiązało problem tych pęknięć na ścieżkach co podesłałeś w załączniku. Marker ma grubość 0.3 i drukarka by ładnie to przeniosła. Jednak problem mam z .dxf jak i dokładnym .pdf. Mogę wykorzystać technikę w SW do przeniesienia ścieżek z pliku graficznego na model 3D i przerzucić na drukarkę 3D. Lecz i sam .pdf nie wychodzi zbyt dobrze. Na .svg jest zdecydowanie lepiej, choć nie idealnie. A wykonuje to na windowsie, dlatego ciekawi mnie jak by było na Ubunciaki. Postaram się przeżucić ten plik na SolidWorksa. Lecz nie jest to zbyt ostry plik co może wywołać komplikacje.
Załączniki
Plytka_2.jpg
Wydruk .svg
Plytka_2.jpg (20.34 KiB) Przejrzano 6259 razy
Plytka.jpg
Wydruk .pdf
Plytka.jpg (26.9 KiB) Przejrzano 6261 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 20:43

Ja korzystam z Mint 17.3 64 bit i tutaj wydruki z KiCada nie mają tych błędów co w systemie Windows. Testowałem wydruk na rzeczywistej drukarce oraz wydruk na wirtualnej drukarce systemowej do pliku PDF. Jedak na wydruku w kolorze (w niektórych przypadkach może być taki potrzebny) widać przebarwienia w miejscu załamania ścieżek i przejścia przez wypełnienie płytki miedzią. Jak na obrazku poniżej.
Załączniki
wydruk_kicad_linux.png
Przebarwienia wydruku w kolorze w systemie Linux.
wydruk_kicad_linux.png (43.41 KiB) Przejrzano 6252 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 20:58

Osobiście to nie posiadam drukarki laserowej. I przyznam iż wolałbym wykorzystać marker i drukarkę 3D. Jednak aby przerzucić grafikę musiałbym mieć ostre kontury. Mógłbyś podesłać mi plik jakichś ścieżek w formacie graficznym ? Sprawdziłbym czy da się przerzucić ją na model 3D. Jeśli by się dało, to jutro przeinstalowałbym system. Bo aktualnie nie mam takiej możliwości.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 21:16

Nie porywał bym się od razu na przeinstalowanie systemu. Zajmie to sporo czasu, a może być potrzeba powrotu do systemu Windows. Chyba, że zainstaluje się dwa systemy na jednym dysku, lub dwa systemy na dwóch dyskach - ja stosuję takie rozwiązanie. Linuksa można uruchomić z płyty DVD bez instalacji i na takim systemie zainstalować KiCada i przeprowadzić próby. Poniżej link do opisu instalacji KiCada w systemie Ubuntu:

http://kicad-pcb.org/download/ubuntu/

W załączniku poniżej wydruk przykładowej płytki do pliku PDF bo w tym formacie najłatwiej jest zachować skalę i jakość wydruku. Wydruk utworzony w programie KiCad w wersji 4.0.2-4 w systemie Linux Mint 17.3 - 64 bit. Ponadto w systemie Linux pojawiają się aktualizacje KiCada. W systemie Windows trzeba ręcznie szukać i instalować nowsze wersje plików wykonywalnych.
Załączniki
kicad__zadanie__1.pdf.zip
(13.31 KiB) Pobrany 128 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 22:05

Zdecydowanie lepiej to chodzi na Linuksie. Mógłbyś podesłać mi ten plik w formacie .dxf ? U mnie przy otwarciu w SolidWorks pliku .dxf zapisanego na KiCad wyrzuca błędy i uniemożliwia otwarcie. Plik .dxf jest błędny. Jednak udało mi się zapisać w KiCad projekt w formacie (wyeksportować) IDFv3. Pojawił się plik w rozszerzeniu .emn . Ten plik otworzył mi się w SolidWorksie. Jednak jest to sama płytka bez komponentów.

Chyba przeinstaluje system. Kiedyś pracowałem na Ubuntu 12 emulując Windowsa do SolidWorksa i działał bardzo płynnie. Tym bardziej jeśli plik .dxf zapisałby się poprawnie. Miałem wrucić do Ubuntu, ale tak jakoś nie było okazji. A stabilność pracy jest najważniejsza. Widać ewidentnie iż na Linuksie działa to wszystko lepiej. Można by prosić o plik .dxf ?
Załączniki
Plytka_3.jpg
format .emn
Plytka_3.jpg (41.02 KiB) Przejrzano 6218 razy
Blad_dxf.jpg
Błąd .dxf
Blad_dxf.jpg (15.26 KiB) Przejrzano 6218 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 22:35

W załączniku jest plik DXF wygenerowany z Pcbnew w systemie Linux. Jest to sama warstwa dolna czyli ścieżek. Sam zauważyłem, że w przypadku niektórych programów jest problem ze zgodnością wygenerowanych plików. Rozszerzenie pliku i format niby się zgadzają, a jest problem z ich wczytaniem. Teraz dokładnie już nie pamiętam, ale o ile mnie pamięć nie zawodzi to był problem w plikiem postscriptowym (*.ps) utworzonym w Pcbnew za pomocą opcji Rysuj. Utworzony w ten sposób plik próbowałem wczytać do programu Corel Draw i też otrzymywałem komunikat o błędzie. Ostatecznie skorzystałem z wirtualne drukarki - PDF Creator, ale w starszej wersji 1.5. Nowsze wersje mają ograniczoną liczbę tworzonych plików wyjściowych. Dopiero z PDF Creatora udało się mi wczytać utworzony plik postscriptowy. Może w Pcbnew jest jakaś usterka i tworzone w nim pliki wyjściowe nie zawsze się wczytują?
Załączniki
knight rider-Dolna.dxf.zip
(28.27 KiB) Pobrany 126 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 22:48

Wszystkie twoje pliki wczytują się bardzo dobrze. Została mi jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia. Mógłbyś podesłać jeszcze ostatni plik do sprawdzenia IDFv3 ? To ostatnia rzecz która mi została. A jak widzę, to wszystkie twoje pliki chodzą poprawnie. Być może na Windowsa wymagane jest doinstalowywanie dodatkowych pakietów ? Ale jak widzę, to jutro zmienię system.
Załączniki
Poprawny_plik.jpg
Poprawne rozpoznanie pliku .dxf
Poprawny_plik_2.jpg
Ścieżki 3D

ODPOWIEDZ