KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
edeknet
-
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2015, 12:37
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: edeknet » 06 sty 2015, 13:40

Witam

Czy przy tworzeniu biblioteki jakiegoś elementu jest tam opcja wyboru czy jest to element pojedynczy ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 16 lis 2015, 14:39

Od pewnego czasu dostępna jest wersja RC2 KiCada, czyli release candidate - kandydat do wydania stabilnej wersji programu. Jeśli ktoś chce się z nią zapoznać może pobrać odpowiednią wersję dla swojego systemu operacyjnego tutaj. Aktualna wersja RC2 KiCada mocno się różni od poprzednich jego kompilacji. Projekty ze starszych wersji programu nie są zbytnio kompatybilne z nową wersją KiCada. Mimo tych niedogodności wersja RC2 KiCada zawiera sporo nowości. Szczególnie edytor płytek drukowanych Pcbnew.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 lis 2015, 19:25

U mnie zamula strasznie a komputer niekulawy z 4Gb ramu na pokładzie. Do tego sam kicad "ugrzązł" w lewym górnym rogu i nie można go ani przenieść anie zmaksymalizować...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 lis 2015, 8:51

U mnie działa poprawnie na leciwym komputerze klasy C2D z 4 GB RAM'u zarówno w Windows 7 jak i Linux Mint. Obydwa systemy 64 bitowe. Oczywiście w samym programie można czasem znaleźć usterkę, ale sam KiCad działa płynnie.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 29 lut 2016, 10:54

Witam mam problem z fotoprintami. Nie chce mi znajdywać ścieżek do mikrokontrolerów. Wyrzuca mi taki komunikat. Wrzuciłem mikrokontroler i jedną diodę dla testu. I nie ma mikrokontrolerów do wybrania. Czy da się je jakoś podpiąć albo pobrać i wkleić ?
Załączniki
Blad_fotoprintow_2.jpg
Blad_fotoprintow.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 29 lut 2016, 14:03

Prawdopodobnie we właściwościach elementu schematowego masz domyślnie zdefiniowany element płytkowy (footprint) jako DIL28. Tym czasem w bibliotekach płytkowych mamy cztery obudowy DIL28, ale ich nazwy to DIP-28_W15.24mm, DIP-28_W15.24mm_LongPads, DIP-28_W7.62mm, DIP-28_W7.62mm_LongPads i stąd niemożność skojarzenia tych elementów. W Eeschema trzeba otworzyć właściwości tego elementu (skrót klawiaturowy E) i w ramce Pola w wierszu Footprint skorygować wpis dotyczący footprintu. Po prostu ktoś kiedyś wstępnie skojarzył elementy schematowe i footprity. W międzyczasie zmianie uległy nazwy footprintów w bibliotekach, ale nie zostało to skorygowane we właściwościach elementów schematowych i stąd te problemy przy kojarzeniu elementów.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 29 lut 2016, 18:29

Tylko jak mam to skorygować, tzn. zidentyfikować ? Bo jak sprawdziłem mam tam po prostu puste luki. Chodzi o to aby pokazało mi procesor czyli te 28 pinów do podciągnięcia ścieżek. Jak się domyślam wpisać jedną z wartości poniższych.

1. DIP-28_W15.24mm
2. DIP-28_W15.24mm_LongPads
3. DIP-28_W7.62mm
4. DIP-28_W7.62mm_LongPads

Nie za bardzo wiem które konkretnie wybrać. Możesz jakoś podpowiedzieć ? Bo oprócz 28 pinowego będę używał 40-stki , 20-stki, 8-ki. Te najczęściej wykorzystuje. Jak więc to skorygować te wartości. I gdzie ty znalazłeś te powyżej ? Rozumiem początek "DIP-28_" ale co oznacza dalszy ciąg ? Rozumiem iż rozstawy padów, ale byłbym wdzięczny za rozjaśnienie.

Edit:

Wybrałem przykładowo numer 1. ale nie pomogło, jak nie było tak nie ma. Jak to więc skorygować ?
Załączniki
Blad_fotoprintow_5.jpg
Blad_fotoprintow_4.jpg
Blad_fotoprintow_3.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 29 lut 2016, 19:26

A więc tak:
1. DIP-28_W15.24mm - układ o szerokości między rzędami wyprowadzeń 15.24 mm (szeroki) i okrągłych polach lutowniczych
2. DIP-28_W15.24mm_LongPads - układ o szerokości między rzędami wyprowadzeń 15.24 mm (szeroki) i owalnych polach lutowniczych
3. DIP-28_W7.62mm - układ o szerokości między rzędami wyprowadzeń 7,62 mm (wąski) i okrągłych polach lutowniczych
4. DIP-28_W7.62mm_LongPads - układ o szerokości między rzędami wyprowadzeń 7,62 mm (wąski) i owalnych polach lutowniczych

W edytorze Eeschema nad wybranym elementem ustawiasz kursor myszki i wciskasz klawisz E - właściwości elementu. W lewym dolnym rogu tego okna jest pole do wprowadzania wybranego parametru o nazwie Wartość pola jak na obrazku poniżej tam wprowadzasz nową nazwę footprintu i zatwierdzasz zmiany. Po aktualizacji footprintów trzeba od nowa wygenerować netlistę, aby zmiany były widoczne w Cvpcb i Pcbnew.
Załączniki
wlasciwosci_elementu.jpg
wlasciwosci_elementu.jpg (14.83 KiB) Przejrzano 3851 razy

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 29 lut 2016, 20:22

Tylko co tu wpisać ? Bo wszystkie cztery warianty które opisałeś, jak i samo DIP28 nie działa, Wyrzuca ten sam komunikat co w moim pierwszym poście. A po zatwierdzeniu wygenerowałem nową netlistę po czym otworzyłem CvPcb ale nie pokazuje się model na podglądzie tak jakby go nie było. W przeciwieństwie do innych rzeczy. Może nazwa jest nie poprawna ? Tak czy inaczej nie mam na liście żadnych procesorków Atmela :|

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 29 lut 2016, 20:31

Samo wpisanie nie pomaga dopiero po wybraniu opcji "Przypisz fotoprint" mam możliwość wybrania procesorka, lecz aby go zatwierdzić muszę wpisać nazwę. Jaką nazwę wybrać ? Dodam iż na tej liście mam na podglądzie 3D procesorek.
Załączniki
Blad_fotoprintow_6.jpg
Blad_fotoprintow_7.jpg

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 29 lut 2016, 20:39

Udało się :), ale bez wpisywania. Po prostu znalazłem na liście procesorki w bibliotece "Housings_DIP" są tam wszystkie rozstawy.

PS: Dziękuje za pomoc :)
Załączniki
Blad_fotoprintow_8.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 01 mar 2016, 9:34

Sprawdzałem u siebie i po wpisaniu we właściwościach elementu schematowego prawidłowej nazwy footprintu w CvPcb nie trzeba już nic kojarzyć. Elementy są od razu skojarzone z odpowiednimi footprintami. Zresztą na rysunku "Blad_fotoprintow_5.jpg" widać, że elementy są poprawnie skojarzone. Wystarczy zapisać zmiany w CvPcb i wrócić do Eeschema, w którym należy wygenerować netlistę. Tą netlistę wczytuje się d Pcbnew i jeśli wszystko jest OK to na planszy schematu powinny znaleźć się elementy płytkowe połączone cienkimi liniami połączeń tymczasowych, na podstawie których trasujemy ścieżki.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 03 mar 2016, 21:28

Z tym już problem jest rozwiązany. Ale mam inny teraz problem. Zacząłem wykonywać pierwszą płytkę PCB. Właściwie robię sobie płytkę z podstawkami najczęściej używanymi mikrokontrolerami. I mam problem ze ścieżkami. Przy tej płytce nie robiłem schematu po prostu przeszedłem od razu do robienia płytek, powstawiałem mikrokontrolery, gniazdo ISP. Lecz nie mogę zrobić ścieżek ponieważ wyrzuca mi komunikat "Ścieżka blisko pola lutowniczego" ?!? Jest to dość prosta płytka, czy nie da się tego wykonać bez schematu i netlisty ?

PS: Czy da się przestawić w opcjach myszkę aby odwrotnie mi przybliżało i oddalało. Mam nawyki z innego programu i troszkę to sterowanie mi utrudnia życie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 04 mar 2016, 8:12

W ustawieniach KiCada nie znalazłem opcji zmiany kierunku przewijania rolki. W przypadku niektórych myszek komputerowych z wyższej półki mogą być dostępne zaawansowane sterowniki do myszki umożliwiające konfigurację jej rolki i dodatkowych klawiszy.

Aby narysować płytkę bez schematu i netlisty trzeba w Pcbnew wyłączyć kontrolę reguł projektowych. Jest to pierwsza ikonka od górny na lewym pasku narzędziowym.

SamiJa
-
Posty: 25
Rejestracja: 29 lut 2016, 10:48
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: SamiJa » 04 mar 2016, 10:03

Znalazłem reguły projektowania, ale jak to wyłączyć, zaznaczyłem opcje na dozwolone. Lecz nie wiele to dało bo dalej wywala ten sam komunikat. Chyba, że to gdzie indziej wyłączyć, lecz nie widzę niczego innego do wyłączania tutaj.
Załączniki
Blad_goracych_sciezek.jpg

ODPOWIEDZ